用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF , 聖三一 , 培道, 應該邊間學校好?
樓主: discuss16
go

WKF , 聖三一 , 培道, 應該邊間學校好?

zebrabb 發表於 16-11-24 23:16
是不是因為是九龍城網?
此乃原因之一; 其二如果目標係傳統B1官津中學,即係樓主較信賴傳統既方法,咁無理由去WKF; 其三,聖三一堂升中表現,絕對唔差過區內熱門官津小學。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-11-24+23:16+是不

原帖由 hkpapa852 於 16-11-24 發表
此乃原因之一; 其二如果目標係傳統B1官津中學,即係樓主較信賴傳統既方法,咁無理由去WKF; 其三,聖三一堂 ...
其實,近年佢派位勁,因為有好多轉校生係高小跳過去

zebrabb 發表於 16-11-24 23:17
另外請指教培道和聖三一優勢有不同?
培道優勢在於有間唔錯既聯繫女校,但係仔就無好處,而事實上培道升中表現只係一般。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-11-24+23:17+另外

培道優勢在於有間唔錯既聯繫女校,但係仔就無好處,而事實上培道升中表現只係一般。 ...
今年家長話得28%升B1學校

hkpapa852 發表於 16-11-24 23:20
此乃原因之一; 其二如果目標係傳統B1官津中學,即係樓主較信賴傳統既方法,咁無理由去WKF; 其三,聖三一堂 ...

聖三一大概有幾多%派band one

zebrabb 發表於 16-11-24 23:22
聖三一堂主要都係入官津中學,咁要本身B1學生比例有番咁上下先得。叻人中途插班 ,無助提升學校B1學生比例。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-24+16:03+

原帖由 yilam2011 於 16-11-24 發表

因我代友問了一位聖公會中學副校關於選校問題,他中肯的 ...
銀禧和協恩不是與聖三一小學聯繫,只是同屬聖公會,聖三一中學就是聯繋

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-11-24+23:22+其實

聖三一堂主要都係入官津中學,咁要本身B1學生比例有番咁上下先得。叻人中途插班 ,無助提升學校B1學生比例 ...
原來係甘,果然是數據王
唔該

zebrabb 發表於 16-11-24 23:22
其實叻人插班, 佢地幫學校考好Pre-S1, 只會惠澤後人, 對自己未必有好處
不過如果佢本身可能係強校屬於邊緣B1, 係強校過嚟後可能變正真正B1, 咁就對佢自己有好處

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-11-24+23:22+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-11-25 發表
其實叻人插班, 佢地幫學校考好Pre-S1, 只會惠澤後人, 對自己未必有好處
不過如果佢本身可能係強校屬於邊緣B ...
那麼如果多強生插入,那麼讀緊的小朋友,咪有機會變邊緣人囉

中學我從未聽過聖三一係好架鐘意講數據,你可去佢地網站睇睇dse成績,應該三間成績比較係培道>wkf>聖三一

lcl505 發表於 16-11-29 08:11
中學我從未聽過聖三一係好架鐘意講數據,你可去佢地網站睇睇dse成績,應該三間成績比較係培道>wkf> ...

人家而家講緊小學的派位好,唔係講中學。