用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果世襲生超收
go

如果世襲生超收

超過學校小一收生總數,係唔係會停止大抽獎

有沒學校試過?

gaoy 發表於 16-11-23 19:55

有沒學校試過?

相信未有學校試過,呢個機會率就如同自行10分中名津!

gaoy 發表於 16-11-23 19:55

有沒學校試過?

世襲位加大抽獎位佔每年學額70%。另全校學生係每年學額六倍。又教職員人數約等如兩班又或每年學額的一半。

咁計即係6.50 / 0.7 = 9.28
即全校人類每九至十位就有一個世襲?咁全港八佰萬人咪一年生八十萬個B?咁人口老化問題好快就可以解決到。

不過……條數應該唔係咁計

wskngai 發表於 16-11-23 20:56

世襲位加大抽獎位佔每年學額70%。另全校學生係每年學額六 ...
其他數據係有 d 怪。

但 每十名學生,有一位或以上的世襲生並不旱見喎。

你亦要攪清楚你在計什麼 ?

dereklg 發表於 16-11-24 09:10
其他數據係有 d 怪。

我計出黎係想講呢個可能性係有,不過個 或然率有幾低啫。

wskngai 發表於 16-11-24 09:16
我計出黎係想講呢個可能性係有,不過個 或然率有幾低啫。
純粹吹水 :

其實世襲生太多的情況並不是真的機率太低的,例如 : 1級120人計,p.1-6,6級就有720人。

720現任就讀學生之中,有3-40個有弟妹正在讀 k3並不罕見,如果剛岩有某幾年經濟特佳,或某區家長愛多生小孩,咁有60-70個有弟妹讀 k3也不出奇,超收會開始嚴重並食左 d大抽獎位。

只是如樓主所問,世襲弟妹多到爆晒廠,咁會點處理? 我都想知下

回覆樓主:

其實我知好極端
但有興趣想知道個機制係點

gaoy 發表於 16-11-24 10:11
其實我知好極端
但有興趣想知道個機制係點
應該從未出現過, 所以如果真係有, 都只會係特事特辦

點解未出現過呢?

好簡單, 最熱門既, 通常係有B1直屬中學既"單性"學校, 單性學校必收生, 一定要係兄弟或姊妹, 兄妹同姊弟呢組合唔得, 咁必收生出現既機會又少咗一截

男女校熱門既, 多數只有聯繫中學, 部份家長另搏單性學校, 所以又減少咗呢個情況.

加上近年專家頃向叫人"小朋友選校應個別考慮, 唔好貪官津必收生個位", 多咗人跟風, 所以男女校又爆唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主係咪搞錯左世襲同必收?

規例寫明,必收生都係一定取錄;所以,就算爆左都要照收。
至於收左之後點算,就係另一個問題喇。

dereklg 發表於 16-11-24 09:54
純粹吹水 :

其實世襲生太多的情況並不是真的機率太低的,例如 : 1級120人計,p.1-6,6級就有720人。

純粹吹水 :

720現任就讀學生之中,有3-40個有弟妹正在讀 k3並不罕見,如果剛岩有某幾年經濟特佳,或某區家長愛多生小孩,咁有60-70個有弟妹讀 k3也不出奇,超收會開始嚴重並食左 d大抽獎位。

呢個例子根本係常態。
120個位嘅30%就係36個。

gk678 發表於 16-11-24 14:58
樓主係咪搞錯左世襲同必收?

Search from web

根據現行制度,官津小學甄選學童,必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,這類學童的申請,必然會被取錄,所以叫「必收類」。因為這個原因,這類學生又被俗稱為「世襲生」。

MsAudreyK 發表於 16-11-24 15:08
根據現行制度,官津小學甄選學童,必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,這類學童的申請,必然會 ...

咁舊生叫咩?
兄姐係同輩,用世襲呢個詞明顯係錯。

dereklg  人地都講左呢個係"俗稱"  發表於 16-11-26 00:39
hppa    發表於 16-11-24 15:21

gk678 發表於 16-11-24 15:06
純粹吹水 :

如果學校唔係熱門, 家長都寧願要細佬/妹去抽另一間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-24 15:10
如果學校唔係熱門, 家長都寧願要細佬/妹去抽另一間

就係樓主「假設」係熱門,先可以睇下個制度係點嘛

gk678 發表於 16-11-24 15:06
純粹吹水 :

如果食晒大抽獎位..即係720個當中有120人細佬妹讀緊K3每6個當中有1個讀緊K3...

gk678 發表於 16-11-24 15:10
咁舊生叫咩?

另一篇報道又話必收生同世襲生係唔同,好混亂

http://www.peegaboo.com/wp/school_learning/expert/2016/admission

gk678 發表於 16-11-24 15:10
咁舊生叫咩?
其實咪就係D記者亂用名詞囉! 但跟住又無人去糾正, 甚至連D"專家"都跟住咁用.

其實身為中文人連世襲都唔知點解, 真係可悲

Binlojai    發表於 16-11-24 15:54
hppa    發表於 16-11-24 15:21

hkpapa852 發表於 16-11-24 15:18
其實咪就係D記者亂用名詞囉! 但跟住又無人去糾正, 甚至連D"專家"都跟住咁用.

其實身為中文人連世襲都唔知 ...

家陣d記者水平何其高