用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 和阿仔去街
go

和阿仔去街 [複製鏈接]

座升降機要按制,看見八達通要拍卡,等巴士,有巴士到站開門又要上車,座地鐵每個站開門都吵著要下車,不順他意就大叫,有什麼方法改善?
   0    0    0    0

ivertam 發表於 16-11-23 18:28
座升降機要按制,看見八達通要拍卡,等巴士,有巴士到站開門又要上車,座地鐵每個站開門都吵著要下車,不順 ...

搭升降機,我會比個仔禁,如果多人會讀下d字,講下往上下,開關門,分散注意力,巴士都會同巨講定搭咩號碼,見到其他巴士就埋站會同巨講,呢架唔係我地要搭的,我地搭的係123,妳睇下號碼唔同的。地鐵:我都學習緊,有時候會玩d遊戲,唱下歌,搞唔定就開電話因吵起來就不得了,通常超過20分鐘的車程,我會開定電話

現在和阿仔去街不給拖手,到處亂跑,把他拉住又滾地大叫,現在還小才22個月,過多一兩年真的追不了!

ivertam 發表於 17-3-22 06:52
現在和阿仔去街不給拖手,到處亂跑,把他拉住又滾地大叫,現在還小才22個月,過多一兩年真的追不了! ...

22個月已經知道係A?

ivertam 發表於 16-11-23 18:28
座升降機要按制,看見八達通要拍卡,等巴士,有巴士到站開門又要上車,座地鐵每個站開門都吵著要下車,不順 ...
有冇去做Training?

回覆樓主:

佢地每ㄧ件事個要比時間習慣和学習,要面對,雖然過程痛苦,但到佢大D回頭再看你會發覚"一定做到"。加油i

回覆樓主:

如果係A仔,要好多時間俾佢地預習。
出門前,會講一次行程,講下會有咩可能既事發生,問下佢知唔知點做。佢地應付突發事情係弱少少。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

做圖咭,出街前已清楚同他講和用圖咭指示,今次出街做咩,搭咩交通工具,幾多號。如果扭計,就唔出去lu。你也要津照願定路線,不可以更改。過幾次就會習慣。
‹ 上一主題|下一主題