用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘區金麗,聖匠,安怡
go

觀塘區金麗,聖匠,安怡

請問觀塘區媽媽有無幫小朋友報以上3間幼稚園?你地知唔知呢3間學校好唔好同有咩特色呢?

回覆樓主:

無媽媽有報同收到offer嗎?

大貓B 發表於 16-11-23 21:52
無媽媽有報同收到offer嗎?

金麗要12月3,我都等緊

大貓B 發表於 16-11-23 15:18
請問觀塘區媽媽有無幫小朋友報以上3間幼稚園?你地知唔知呢3間學校好唔好同有咩特色呢? ...

我小朋友係聖匠讀K1!
因為宗教原因,我只報聖匠, 冇報金麗,  安怡唔識, 唔係藍田?

聖匠同金麗係藍田區相對年資較耐, 只少45年歷史! 所以銜接藍田區小學都問題不大.

聖匠搬左後(因舊校舍清拆,已上世紀既事), 聽到既評語都麻麻, 不過轉左校長後有改善, 係老師教新,經驗教淺,(不過我就係鐘意佢地老師較後生,感覺仲有對教育既熱誠,所以博一博). 當然都仲有D甩漏(班務方面), 但校長真係唔錯, 感到佢既熱誠又有經驗.

金麗老師較有經驗, 而且傳聞兩兆鍾意收佢地既學生(質數有保證), 而且上下午收生至少120人, 就算多人報考, 機會都唔少. 因為冇N班, 所以全收外來生.不過冇全日班.

相反聖匠有N班, 你當有一半學生直上, 咁K1其實唔多位俾外來生( 我仔今年K1上下全日班加埋先得約60個位, 當20個俾左N班直上學生, 即只收40個外來生.

我身邊幾個朋友2間都有報, 但聖匠唔收,金麗收, 佢地都係大B但冇讀過N班, 我仔係細B但有讀N班, 而佢D同學仔(我識既)都讀過N班. 呢方面資料俾你做參考.

sinsinlo 發表於 16-11-24 15:44
我小朋友係聖匠讀K1!
因為宗教原因,我只報聖匠, 冇報金麗,  安怡唔識, 唔係藍田?

好多謝你詳細嘅回覆,好清楚,其實聖匠都收咗我囡上午班,係細b,有讀n

Lin家婢女 發表於 16-11-24 02:52
金麗要12月3,我都等緊

你有無好心急呀

回覆 sinsinlo 的帖子

請問聖匠K1課程淺嗎?怕小一扣門能力不夠

大貓B 發表於 16-11-24 18:13
你有無好心急呀

有丫,面試果日丫仔表現正正常常,唔知合唔合老師眼緣

我收到聖匠封信話[首選後備生]無講係上下定全日
其實即係點呢?

hazel555 發表於 16-11-24 19:26

請問聖匠K1課程淺嗎?怕小一扣門能力不夠

我唔知點為之深,淺。 不過in時,老師已講明學位係傳統學校,而且k1已有功課。1日2樣,六日就3至4樣。亦講左佢地課程銜接2兆1循冇問題。
扣門方面,始終都係睇小朋友表現為主,不過傳聞話因為金麗跳舞叻,所以扣2兆機會會大d.

hforhay 發表於 16-11-24 19:41

我收到聖匠封信話[首選後備生]無講係上下定全日

我都唔清楚,你不如直接打俾學校問,唔洗估估下

回覆樓主:

金麗

可以分享下當年你選聖匠的原因嗎? 是否本身在聖匠讀N. 我有時在街見到聖匠的小朋友,都好似返得開心.

我小朋友本身讀緊聖匠n,收左全日k1,如果金麗收會揀金麗

hazel555 發表於 16-11-28 12:42

可以分享下當年你選聖匠的原因嗎? 是否本身在聖匠讀N. 我有時在街見到聖匠的小朋友, ...

我仔唔係讀聖匠N, 揀聖匠既原因,
第1, 宗教
第2, 學校空間第3, 地點
第4, 銜接兩兆小學

仲有一個原因, 我見佢搞開放日,都搵到果幾間區內受歡迎既小學黎搞攤位, 我諗幼稚園同呢d小學關係都唔差

謝謝回覆。我都鍾意聖匠的校舍,空間夠大,但對於銜接小學上,你係夠分可自行入2兆? 定都係睇大抽獎咋? 我擔心抽不到,聖匠小朋友的扣門能力不足。 難度咁細個就要外補? 嗯..我鍾意聖匠,但又擔心,1516.

hazel555 發表於 16-11-29 14:51

謝謝回覆。我都鍾意聖匠的校舍,空間夠大,但對於銜接小學上,你係夠分可自行入2兆? ...
不如你用另一個角度諗, 無論扣門定大抽獎入去兩兆都好, 有冇信心銜接到?
因為我仔之前讀另1間N班時, 街坊有個女係果間幼稚園畢業, 好彩抽入德兆, 開學冇耐, 佢媽咪同我講, 佢個女算跟到, 但佢D幼稚園一齊升上去既同學仔, 有唔少都收到老師電話話跟唔上,  果刻我就知我個仔要搵另一間幼稚園升K...

扣門好睇小朋友臨場表演, 如果學校真係睇小朋友讀邊間幼稚園, 咁就好似我之前留言講, 傳聞兩兆鍾意金麗學生...

回覆 hazel555 的帖子

有1樣野可以肯定, 兩兆係傳統小學
所以如果我仔會讀兩兆, 搵返D傳統幼稚園穩陣D

佢適應可以快D

我朋友既仔都讀金麗, 佢話冇講佛經既, 只不過我希望丫仔係基督教學校成長, 所以聖匠係我首選

SORRY,  可能我寫得唔清楚,我意思唔係話小學睇小朋友讀邊間幼稚園,而係幼稚園的學術是否有助扣門能力。所以我關注點係聖匠的學術夠唔夠, 知不知舊生升小情況? 因為學校網頁無講過。

回覆 gaidanjai 的帖子

請問你小朋友讀聖匠N班好唔好? 為何想轉校