用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二男生仍未可以自己主動完成功課同溫習默書 ...
go

小二男生仍未可以自己主動完成功課同溫習默書

呀囝小二喇, 仍未可以自己主動完成功課同溫習默書。前一日千叮萬囑做齊功課同溫默書, 我放工回家, 通常都係求其做左少少或者完全未做。 默書更不在話下完全冇溫過, 一直如是。 不過間中都會做得到。 溫書就一定唔得。打電話提佢做功課, 佢可以給我線。

我想知係咪個個男仔都係禁? 因為以前家姐唔係禁樣, 家姐可以自己完成功課同溫習的。

bestwish 發表於 16-11-23 10:42
呀囝小二喇, 仍未可以自己主動完成功課同溫習默書。前一日千叮萬囑做齊功課同溫默書, 我放工回家, 通常都 ...
放心, you are not alone, 我個仲要係女嚟, 都係家姐可以自己完成所有功課溫習。我已經看破紅塵了。

我自己安慰自己, 佢舊年係衰到功課又唔做, 書又唔溫, 今年小二喇, 會主動做功課, 係唔主動溫書啫, 咁望佢小三咪可以主動做功課+溫書囉。

bestwish    發表於 17-1-6 10:07

little_yolky 發表於 16-11-23 13:19
放心, you are not alone, 我個仲要係女嚟, 都係家姐可以自己完成所有功課溫習。我已經看破紅塵了。
...
你睇過你係BK D post, 你細女同我仔好相似, 呀仔唔蠹, 好多老師及補習老師都話佢好聰明, 不過就做事唔認真, 尤其寫字。

D功課遇著有D唔識做, 做將剩低全部唔做放棄。 有時唔想做, 又扮唔識, 咪可以有籍口冇做到。

其實跟本就唔係唔識, 只係冇心機去諗耐D。死啦, 我驚我仔上到小六都未識自律。

little_yolky  exactly the same!!!!!  發表於 16-11-23 18:02

IloveJJ 發表於 16-11-23 14:29
唔係呀!係得細仔唔駛迫呀!大仔性格咪就係似老公囉!唔識自動自覺架!
...

我同little_yolky 講呀

呀囝小二喇, 仍未可以自己主動完成功課同溫習默書。前一日千叮萬囑做齊功課同溫默書, 我放工回家, 通常都係 ...

先攪掂做功課先。在限定時間做完獎貼紙,儲夠有禮物。過時不準再做,由佢欠交。要認真比佢欠交。

男孩子要給他們多點責任,不要事事依靠媽媽。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

呀囝小二喇, 仍未可以自己主動完成功課同溫習默書。前一日千叮萬囑做齊功課同溫默書, 我放工回家, 通常都係 ...
男仔通常較粗心同大意,但樓主描述囝囝似係學習態度問題,襯初小一定要執,比番啲責任佢,多鼓勵多讚賞但亦要設定奬罰,不能找藉口男仔係咁就唔理,良好學習態度必須從小培養,上到高小或中學就好難再改了。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-29 19:16
男仔通常較粗心同大意,但樓主描述囝囝似係學習態度問題,襯初小一定要執,比番啲責任佢,多鼓勵多讚賞但亦 ...

認同。我有獎勵計畫的。不過冇用。佢一樣會唔做。

bestwish 發表於 16-11-30 08:30
認同。我有獎勵計畫的。不過冇用。佢唔做記唔做。
獎行唔通就要罰,一定要小朋友明白讀書做功課係自己嘅責任而非父母,了解清楚佢真係唔識定倚賴?還是懶?再諗方法逐様問題去拆解,唔好比佢放學回家就玩,要佢對自己行為負責,若每日家長回家都會幫佢,個責任就去了家長度,孩子仲點會肯承擔?如仍未能改善,若是我有必要時我會聯絡班主任夾吓計,甚至要求去功課班,等佢知道點都冇得逃避,放學後想自由啲,舒服啲響屋企,就要做好基本責任。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 09:00
獎行唔通就要罰,一定要小朋友明白讀書做功課係自己嘅責任而非父母,了解清楚佢真係唔識定倚賴?還是懶?再 ...
多謝你的提議

問題在於我仔唔係正常人, 佢有ADHD law, 我唔係第一次做媽媽, 你講呢番說話我N年前係BK都教過人。

唉..........

bestwish 發表於 16-11-30 17:05
多謝你的提議

問題在於我仔唔係正常人, 佢有ADHD law, 我唔係第一次做媽媽, 你講呢番說話我N年前係BK都教 ...
有ADHD 係麻煩少少,唯有迫住佢鬧吓又䜠吓啦。加油。

除非讀大學姐,我個囡都係讀小三,一樣咪唔識自已做

bestwish 發表於 16-11-30 17:05
多謝你的提議

問題在於我仔唔係正常人, 佢有ADHD law, 我唔係第一次做媽媽, 你講呢番說話我N年前係BK都教 ...

你咁講就明晒,我個係HD,有目標有動力時可以專心,所以未算ADHD, 因為你有個乖乖嘅女,所以要接受囝囝自理較弱係困難些,不過真係首先接受佢比普通小朋友多些困難。我個仔小三,其實過去都要不停講,不停教,重覆又重覆,愛心加鼓勵,有時再加少少苦情,感動佢好過責怪佢,唔係好離譜過份都唔好鬧,最多態度嚴厲好了!越鬧會越對抗,要知是長久戰,所以鬧唔得咁多。
要有耐性,講100次200次300次,幾多次都要講落去,唔會突然進步,但總會一丁點一丁點進步,加油!

bestwish    發表於 17-1-6 10:10

wan_sosin 發表於 16-12-6 16:48
你咁講就明晒,我個係HD,有目標有動力時可以專心,所以未算ADHD, 因為你有個乖乖嘅女,所以要接受囝囝自 ...

多謝您,明白

請問各位,我仔小一,平日肯自已完成功課,但寫字求其潦草,做功課唔認真睇清楚,所以我每晚回家就幫佢睇功課及改正。

呢個情況,應否繼續幫佢睇功課,定由佢錯給老師改?

mrs_yeung_mama 發表於 17-1-5 13:52
請問各位,我仔小一,平日肯自已完成功課,但寫字求其潦草,做功課唔認真睇清楚,所以我每晚回家就幫佢睇功 ...
你呢個情況,我個仔都有,佢小二.D字體醜到成日俾老師話,蓋印: 請用心寫字!
做功課,睇題目,寫一半漏一半.........照抄都會寫錯!

我有時會叫佢擦,改正.......有時又唔理佢,等老師改!

唉,咩道理都講過俾佢聽,軟硬兼施,情況時好時壞...
始終改唔到粗心大意既性格!!!

考慮報學校既書法班俾佢練下寫字,唔知有無幫助!

沮喪!!

正常。鑑定完畢。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-29 19:16
男仔通常較粗心同大意,但樓主描述囝囝似係學習態度問題,襯初小一定要執,比番啲責任佢,多鼓勵多讚賞但亦 ...

男仔唔係係咁就隨佢,只係要認命,咪激心。

仔係要鬧架,男校小學校長都咁講,

鬧還鬧,一件還一件,唔好清算,唔好上心。

老老實實,教仔當女咁教又哄又冧,一定手尾長。。。

retriever 發表於 17-1-5 19:52
男仔唔係係咁就隨佢,只係要認命,咪激心。

仔係要鬧架,男校小學校長都咁講,
我唔同意,並非男仔係咁就要認命由得佢,小朋友態度及行為家長係要用啲心機同時間去處理,因材施教,能力不足可接受,但態度差必須從小就要執。男孩子與女孩子都一樣,曳就要鬧,乖就要讚,多鼓勵多讚賞幫孩子建立自信,並非男仔就一定要鬧,女仔就一定要氹。作為家長要了解孩子特性,才能令孩子容易受教。