用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: honeyt
go

.. [複製鏈接]

好想就呢個題目分享吓。我自己4月出世,妹妹11月,自小我成績好,妹妹就明明唔蠢都追得好辛苦,變得冇自信。到我做咗媽咪先諗到可能當時都有大細B學習差異嘅問題。

到我囡囡,12月細B,入幼稚園時雖然覺得佢算聰明,但亦有心理準備俾佢K1留一年,所以一早同老師溝通好,請老師多加觀察,如果明顯落後,就俾佢重讀。出乎意料佢幾乎個個學期攞獎,但呢間幼稚園係超開心活動型,所以亦有諗過唔知升小掂唔掂。到小一升上傳統女校,又俾佢由一開始就適應到,到而家小四,老師評語每年都係品學皆優。

睇到呢到唔好誤會我曬命,我非常感恩上天賜我如此女兒,但其實除資質外,確實需要下苦功才會有此成績。為免太長,再分開回覆資質與如何準備升小問題。

接上文:在個性方面,囡囡開朗而溫和,社交上唔錯;資質方面,算是一點就明,記性相當好,但說話能力到初小都不及其他同學,加上屬觀察型,老師會覺得佢靜,開學初期唔會留意到佢。

我曾經在家長日問老師,而家D細路個個都叻,佢憑什麼取勝。老師答我,兩個字:專注。加上其實小朋友的能力是有分別的。老師又提示要多閲讀,build up腦中的詞彙,就可以 keep 到成績。

講一個extreme case,朋友兒子12月底細B,自小在名男校年年考第一,而家在港大讀醫。朋友話佢有此成績係因為從小大量閲讀。

就準備升小問題,我女最愛畫畫,冇其他本領。佢間幼稚園本身有私小,到K2下學期老師提醒,如果想上小學部就要加强中文認字,因為囡囡當時英文比中文好。陣囡囡本身只有畫畫興趣班,為順利升小,而且見佢又鍾意學野,於是幫佢報咗中文認字班,phonics 同普通話,呢三樣上咗大約半年至一年,到小一開學前就轉咗上兩個月中文閱讀理解&數學。小一開始冇再上任何中英數課程,零補習,功課自己跟。可能因為個底打得好,到而家成續都好。

見到上面有講自信問題,我女雖然細,但有自信。我一向採取 positive reinforcement 方法教女,自小對佢讚多彈少。後來聽到個兒童心理學家講,爸爸、媽媽每人每日起碼各自要讚每名子女三次,要讚得言之有物。我同老公一直有咁做,可能因為咁,囡囡情緒好好,冇脾氣,有自信。大家不防試下。

引用:請問有無大B同細B嘅家長可以分享下,你地小

原帖由 honeyt 於 16-11-23 發表
請問有無大B同細B嘅家長可以分享下,你地小朋友升上小學後,有無發現有乜優勢或者係有乜劣勢呢?

明白每 ...
仔小三。 10月b,小一小二成績全班十名內,kl時自理/對答/理解比較落後,但k2開始追上,寫字的小肌肉還比其他部份大b優勝,所以決定做細b.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

oh_really 發表於 16-11-24 09:54
就準備升小問題,我女最愛畫畫,冇其他本領。佢間幼稚園本身有私小,到K2下學期老師提醒,如果想上小學部就 ...

多謝分享

多謝大家的分享,最近教導女兒有點兒氣餒,看到這麽多細B的例子,覺得因材施教+努力堅持是不二法門。共勉之!

回覆樓主:

我仔細仔,好細個發現佢認字好快, 記性好,係講嘢差啲同好頑皮。 結果而家小三, 成績好好, 數感強,不過講野依然係差。 再畀我揀 ,依然會做細仔, 因佢最大問題係講嘢差, 要跟大過佢嘅人先會學得好。 另外非常頑皮, 要跟淡定過佢嘅人先會得好。 所以做細仔係不二之選。
樓主要多啲觀察自己小朋友嘅特質, 而去揀做細仔或者超大仔, 冇話一定啱或錯。

阿女係大B, 12尾出世,由幼稚園開始已睇到佢的優勢,完全跟到老師的指示、要求,記性亦比同班同學好,阿女 K2 時大班裡一個女同學差唔多1年,大家都係12月生。由於小肌肉發展較好,執筆寫字非常工整。由於各方面都教班裡同學好,升小學以來,一直在班頭6名內及全級非常前列的位子 (老師話)。

回覆:大細B 升小後表現

我自己係11月細女,小一至小六年年考級頭三名。阿女 8月尾出世,差1日就係9月細b, 讀緊k1, 手肌自理語言能力均不錯,學術又跟到,唔比班上既大b差。所以我覺得大細b差異就算喺k1都唔明顯,上小學我都完全唔擔心。其實家長培育都好重要,阿女班上有啲同學大佢幾個月,但一舊雲咁連基本自理都做唔好

回覆樓主:

我女都是11月尾細B。上小一冇咩問題。最大分別是身高。。前5個實有佢份。

其實讀私幼定學卷都對升小後表現有影響

sharonchan.0711 發表於 16-12-12 23:52
其實讀私幼定學卷都對升小後表現有影響

同意,冇論大B細B,如讀私幼,升小後表現通常不差。另外我覺得私幼多D資源、耐性教細B。當年考N班、K班,打去詢問學卷的幼稚園有関入學事宜,他們知道我仔12月出世後,也沒心去答我問題,有D仲好冇禮貌。所以都費事報學卷,只報私幼,結果3年半後有不錯學術水平,現在小一表現不錯。

little_yolky 發表於 16-11-23 08:47
大女--11月底細B:由細到大, 因為人哋學嘢理解嘢一定叻過佢, 佢就不斷追呀追, 對自己要求好嚴格, 因為佢知 ...
感覺吖妹EQ高, 個人好樂觀, 都好嫁, 係要有一下比佢開竅家姐可能handle壓力會差d, 可能參加其他學業以外ge活動建立多d自信

ClaireWmama 發表於 16-12-14 12:06
感覺吖妹EQ高, 個人好樂觀, 都好嫁, 係要有一下比佢開竅家姐可能handle壓力會差d, 可能參加其他 ...
等佢開竅, 我擔心我都百年歸老了 家姐係handle壓力差D, 不過無辦法, 佢課外活動已經做得好好, 超晒標, 但仲係無自信, 俾老師講:唔好成日望住個地下, 响台上面要多望觀眾, 唔係一睇就知你無信心。

little_yolky 發表於 16-12-14 12:20
等佢開竅, 我擔心我都百年歸老了  家姐係handle壓力差D, 不過無辦法, 佢課外活動已經做得好好, 超晒 ...
慢慢教加油吖

IloveJJ 發表於 16-12-14 13:02
你哋成日讚女,又成日去表演,都無自信?
做細B既side effect嚟。

我仔12月, 我比佢做大仔, 轉校 repeat k1, 而家剛升上小一, 唔知係佢間幼稚園好, 定係佢做大仔的關係, 好明顯, 好多野都唔錯, 功課考試無咩點理佢, 成績我都好滿意, 老師話 expect 佢可以更好。for 我仔, 我覺得我比佢做大仔係絕對正確
‹ 上一主題|下一主題