用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

..

....

honeyt 發表於 16-11-23 05:45
請問有無大B同細B嘅家長可以分享下,你地小朋友升上小學後,有無發現有乜優勢或者係有乜劣勢呢?

明白每 ...
大女--11月底細B:由細到大, 因為人哋學嘢理解嘢一定叻過佢, 佢就不斷追呀追, 對自己要求好嚴格, 因為佢知道同人差咗一大截, 其實如果計返同齡, 佢個學習理解力係非常高的, 不過佢自己唔知。佢好似習慣咗追趕, 所以依家其實表現相當出色, 但一D都唔驕傲, 因為成日都有一班人响佢前面。不過, 自信心就差咗D。

細女--2月底大B:由細到大話頭醒尾, 好識睇人眉頭眼額, 唔知係咪咁學嘢快上手, 懶到出蟲。佢升咗小學激到阿媽我血壓高, 不過, 最勁係佢成績雖然差D全班包尾, 但自我感覺十分良好, 自信心爆棚, 開開心心又一日, 從無自卑。不過, 佢自理能力、自信心同可靠程度的而且確係高好多。

請問有無大B同細B嘅家長可以分享下,你地小朋友升上小學後,有無發現有乜優勢或者係有乜劣勢呢?

明白每 ...

年紀無造成明顯分別,反而性格造成的影響大得多。級十名中細B大有人在。我小朋友係大B,但專注力不足,比較散漫做大B無見到優勢,不過如果當日由得佢做B情況可能比而家仲差好多

little_yolky  係呀,我細女又係唔專心,做嘢散漫。  發表於 16-11-23 09:11

little_yolky 發表於 16-11-23 08:47
大女--11月底細B:由細到大, 因為人哋學嘢理解嘢一定叻過佢, 佢就不斷追呀追, 對自己要求好嚴格, 因為佢知 ...

其實我覺得阿妹EQ好高,個人有自信好重要,keep住做事有自信心,始終有一日叮一聲,會追得返哂。(emoji)(emoji)

little_yolky  語文真係好難追。  發表於 16-11-23 10:25

generally speaking, 到到小二差異會收窄。樓主要work out的是自己在小一時能否應付課程,我個若沒在k3 轉大,未必會handle 到,但如樓主所說,實際上因人而異

回覆:大細B 升小後表現

我女仲係幼稚園,k2, 佢自理能力,認字,執筆寫字都無問題,係大肌肉可能比大b遜色,家長日佢聽到老師話佢跳得唔夠高,返到屋企佢會練

明白每 ...

我個 12 月細仔,初學寫字時,都會覺得寫字無咁靚,可能手唔夠力。另外,in 小一時,因為大概只有 5 歲,面試確實對細B比較不利。

除此以外,我小朋友學術、與人相處各方面絕對沒有問題,應該比同年齡小朋友好。我自己覺得,可能因為細B一直追住比自己大的同班同學跑,追下追下,不經意地就追過了部分同學。

現在就算玩,他也是比較喜歡跟比他大的小朋友玩,例如,他現小二,他會選擇跟比他大一年的小二生玩,而不喜歡跟細他一個月的小一生玩。整體而言,如果同同年齡小朋友比,我覚得我小朋友各方面都比較成熟。

明白每 ...

12月細仔,小一成績中上,性格超幼稚,無自信

lhingw 發表於 16-11-23 14:28
我個 12 月細仔,初學寫字時,都會覺得寫字無咁靚,可能手唔夠力。另外,in 小一時,因為大概只有 5 歲, ...

補充:我最後講的成熟,我覚得係同學、朋友間的互動、影響,而引致。

回覆:大細B 升小後表現

重點是升上的小學是什麽?及有冇準備好?如宝校及一般小學,大B上手快,但神校/名校冇準備好大B細B一樣玩完

明白每 ...

12月細B,男仔,K3開始已與同學看齊。現在在地區一線津校讀小一,成績不錯,好快適應,可能有少少食緊老本,因幼稚園在程度較高私幼讀,可能要小二、三才見真章。整個幼稚園階段冇刻意追上其他同學,K1佢肌肉未發展好寫唔好字,我尤得佢寫唔到,功課我捉住佢手草草完成算,到K2佢有能力寫到自然努力去寫。我一直尤得佢跟著自己條發展線行,沒刻意追其他人。不過都係嗰句,做大細B因人而已,沒有一定答案。

little_yolky 發表於 16-11-23 08:47
大女--11月底細B:由細到大, 因為人哋學嘢理解嘢一定叻過佢, 佢就不斷追呀追, 對自己要求好嚴格, 因為佢知 ...

謝謝分享。我都係有種怕大B易上手,會造成懶洋洋嘅後果。

hoihoima 發表於 16-11-23 09:08
年紀無造成明顯分別,反而性格造成的影響大得多。級十名中細B大有人在。我小朋友係大B,但專注力不足,比較 ...

謝謝你分享。咁我留意下小朋友嘅專注力先。

紫蘿蘭 發表於 16-11-23 13:18
我女仲係幼稚園,k2, 佢自理能力,認字,執筆寫字都無問題,係大肌肉可能比大b遜色,家長日佢聽到老師話佢 ...

謝謝你。不是嚇你,因為我聽過喺幼稚園時期容易追上,到小學先見真章,所以有疑惑。

因我小朋友都追得上,但怕我喱個只係暫時性。

lhingw 發表於 16-11-23 14:28
我個 12 月細仔,初學寫字時,都會覺得寫字無咁靚,可能手唔夠力。另外,in 小一時,因為大概只有 5 歲, ...

謝謝你。我都覺得最理想就好似你小朋友咁。我唔需要佢做全班頭位,不過心智同能力做到無細B遺和感就可以了。

香 發表於 16-11-23 14:50
12月細仔,小一成績中上,性格超幼稚,無自信

謝謝你。點解無自信嘅?

day_bo 發表於 16-11-23 15:26
12月細B,男仔,K3開始已與同學看齊。現在在地區一線津校讀小一,成績不錯,好快適應,可能有少少食緊老本 ...

謝謝你。對的,不用追別人的線。只係怕差距太大,會令小朋友失自信,如大B,都係怕差距大,令學習失興趣。

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+16-11-23+13:18+ 我女

原帖由 honeyt 於 16-11-23 發表
謝謝你。不是嚇你,因為我聽過喺幼稚園時期容易追上,到小學先見真章,所以有疑惑。

因我小朋友都追得上 ...
明白的。我個仔係大b, 3月, 曾幾何時佢幼稚園時我都覺得佢升上小學都會唔錯的,雖然衣家成績中上,但過程都好勞氣。所以我對住阿妹成日會提自己唔好諗得太理想

honeyt 發表於 16-11-23 15:53
謝謝你。對的,不用追別人的線。只係怕差距太大,會令小朋友失自信,如大B,都係怕差距大,令學習失興趣。 ...

明白的。其實pn和k1一定差距大,我覺得到K2才大概可看清一點細B能力是否真的跟到課程。所以pn、k1去斷定做大做細的確很難。

我仔係11月細仔,仲要係資質其差的細仔。到接近4歲也未認到大小楷AtoZ, 1 to 10...eg教他認一個“山”字教了ㄧ小時也認不到,自己也哭了起來。。之後k1班主任覺得他學習上好像比其他小朋友慢。。當時自己教又教到很傷心,於是咩班都比佢試,後來找對了一兩間就開始認到ㄧ些字,數到吓數字。。又上吓音樂班發覺他喜歡彈琴又讓他學吓,發現他的專注力和記憶力也有改善(不過仲有好多野唔能夠記好耐)。。。上小ㄧ時開頭兩個月especially 英文完全搞唔掂,因為讀的小學英文教快at least半年,諗住12月考試一定死,點知十一月尾某ㄧ天突然又明白那些課程,於是小ㄧ都勉強在級中間。(班考11 to 15之間)。後來到小二學業上和其他人ㄧ樣,ㄧ直到上年p4也維持在班上7 to 9之間。

所以我覺得如果講讀書,一定係同資質較大關係,大B細B小二打後便沒太大分別。我仔天生記性差,轉做大仔結果也一樣,他有細仔同學考級三,有大仔(上ㄧ年的12月)要留班,所以大小B沒太大關係。我仔雖然是細B不是謮書材料,但他社交上、情緒管理上反而較成熟,年年也被選做班長,今年p5又做風紀,老師説他是乖乖的但你問他上年那同班同學什麼名,他又記不起,總之他就像有記憶缺失。。與大B小B没太大關係。。