用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔話好唔開心想自殺死
go

[過動] 阿仔話好唔開心想自殺死

阿仔讀小五,最近阿仔同我講話學校比同班同學針對,冇人同佢講野同玩,又話自己冇用,冇人鐘意佢,佢話好唔開心,話想打開個窗跳落去!

我有問佢咩事同學會唔鐘意你同針對你,佢又話唔知,你地仔女有冇試過喺學校比人欺凌呀?

我仔叫我唔好同學校D老師主任講,如果揾學校社工會唔會好D呢?

岩,去搵社工傾下
我仔上堂太搗蛋,都試過俾同學仔針對

回覆 starwar恐龍 的帖子

我細個都有咁 , 其實可以搵社工

回覆樓主:

小四時比全級欺凌, 班主任廢幫吾到我, 我直接揾副校長求助因知佢會正視問題, 揾社工, 見醫生,再幫小朋友報團體活動增加社交圈子, 發掘佢興趣轉而視線, 從所有活動落堂後會同佢傾計分析佢社交表現有邊d地方可以做得更好, 做得吾好輕輕淡過 加以提示如果媽咪會點樣做, 多讚賞鼓勵, 上年暑假後小五開學已没有問題。
可能你仔仔覺得班主任幫吾到佢, 快d向學校求助

BeBe媽媽    發表於 17-2-24 13:32

要快D跟進呀仔, 即刻同校長講啦, 了解在校發生咩事, 可搵遊戲治療師幫幫佢。

做下靜觀訓練幫囝囝減下負面情緒。以下可參考

https://www.youtube.com/watch?v=6bCevPI29K0&t=353s
https://www.youtube.com/watch?v=YvyXJVoO6Co&t=340s

BLouie 發表於 16-11-24 11:57
小四時比全級欺凌, 班主任廢幫吾到我, 我直接揾副校長求助因知佢會正視問題, 揾社工, 見醫生,再幫小朋友報 ...

可以分享下你小朋友報咗那類團體活動?我兒在校也是社交差,沒有固定朋友。

另外樓主,小朋友這兩天情緒有否 穩定些?比多些鼓勵佢,讓佢知道,路更難行,家人一路支持佢。

我有個奇想,我哋小朋友也是弱勢一羣,何不嘗試聚合起來,互相學習,慢慢成長?

tutik 發表於 16-11-28 00:35
可以分享下你小朋友報咗那類團體活動?我兒在校也是社交差,沒有固定朋友。

另外樓主,小朋友這兩天情緒 ...

依家鐘意玩童軍(不停考章)、 獨木舟、 合唱團、 游水、 樂團。 長假期就會去不同社區中心玩活動, 等佢社交圏子濶d可以接觸多d吾同類形小朋友及導師, 初初玩時一定同人有磨擦時間長左又ok, 好似啱啱暑假參野外定向、 浮潛、 五項挑戰、 露營、 攀石、 射箭等比佢自己揀。

BLouie 發表於 16-11-28 01:09
依家鐘意玩童軍(不停考章)、 獨木舟、 合唱團、 游水、 樂團。 長假期就會去不同社區中心玩活動, 等佢社交 ...

謝謝回覆,請問小朋友幾大合適去野外定向?我兒9歲,又特別論盡,所以都未放心畀佢去宿營。
不過會多留意。謝謝

tutik 發表於 16-11-28 09:50
謝謝回覆,請問小朋友幾大合適去野外定向?我兒9歲,又特別論盡,所以都未放心畀佢去宿營。
不過會多留意 ...

定向及露營9歲開始玩, 露營跟童軍去過3次其中1次3日2夜

我成日都想呀仔去參加童軍, 但一諗到ADHD 會易衝動, 冇危機感, 就好擔心, 帶組既人未必睇得到禁多小朋友。 我真係驚, 所以一直15 16 加唔加入童軍好

其實童軍真係一個唔錯既課外活動,我細個都有參加。其實幼童軍既活動危險性好低,佢地有指引定明小朋友同導師比例架,所以唔洗太擔心話睇唔到小朋友,加上童軍又可以訓練紀律性

mama.olive 發表於 17-2-24 10:01
其實童軍真係一個唔錯既課外活動,我細個都有參加。其實幼童軍既活動危險性好低,佢地有指引定明小朋友同導 ...
報左啦, 下星期六開始第一堂

bestwish 發表於 17-5-5 16:35
報左啦, 下星期六開始第一堂
希望你小朋友好快有進步啦!

mama.olive 發表於 17-5-8 11:36
希望你小朋友好快有進步啦!
真的會有進步嗎?

bestwish 發表於 17-5-8 16:01
真的會有進步嗎?
俾佢適當地放下電其實應該會對佢專注力有幫助,加上童軍會訓練佢自理能力同埋團隊合作,可以令阿仔獨立D都好呀

我個囡上咗中學參加Red Cross and Archery.  仍然有人bully佢,不過因社交圈大咗,情緒冇咁波動。
唔好問我佢點可以射箭,佢已經學咗兩年,係學校唯一﹝暫時﹞中級射手。

gigilovesnoopy 發表於 17-5-10 12:35
我個囡上咗中學參加Red Cross and Archery.  仍然有人bully佢,不過因社交圈大咗,情緒冇咁波動。
唔好問我 ...