用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真中學(直資)好唔好呀?
go

基督教崇真中學(直資)好唔好呀?

另外我想問如果第一次可以報兩間中學咁基崇計唔計係其中一間呢?定係我可以報兩間之後,可以報基崇做後備呀!唔好意思,小兒今年小五未我理解升中派位嘅程序(emoji)

基崇係直資學費全年$32000.... 第一次可以報兩間中學係講自行分配, 唔包直資...但你要清楚知道如果簽左直資並注左册就唔會再有自行和派位權利... 只可一心一意讀直資

https://www.schooland.hk/ss/direct-subsidy

基崇...也不錯....
只是要讀英中,也不一定要直資....

引用:另外我想問如果第一次可以報兩間中學咁基崇

原帖由 CATHY_CATHY 於 16-11-22 發表
另外我想問如果第一次可以報兩間中學咁基崇計唔計係其中一間呢?定係我可以報兩間之後,可以報基崇做後備呀 ...
直資可報好多間都得。 一旦接受offer就沒有官津機會, 即使自行兩間都收。

直資中學就一早知結果,但官津無論自行定大抽獎都要等到七月派彩先知。

基崇係band 2生不錯選擇,睇下小朋友係邊區,值唔值得放棄區內band 2官津中學而接受offer.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

置頂文章有好多有用資料, 花少少時間睇你會清楚更多升中要面對既問題.

只要直資收左, 自行同大抽獎都會取消資格, 直資會係 4 月中或之前通知係咪取錄, 官津學校自行收生名單報上教局時間亦都係 4 月中左右, 教局會核對名單抽出已被直資取錄既學生, 所以唔會存在直資收左你又參加自行同大抽獎.

大抽獎公佈後你可以去心儀直資試下叩門, 應該位唔多.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~