用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 慈幼學校 請指教現讀緊慈幼小學小朋友家長
go

請指教現讀緊慈幼小學小朋友家長 [複製鏈接]

1)想問下小朋友在學校開心嗎?
2)課程容易跟上?
3)上課係活動教學多還是傳統教學?
因為太少人討論這間小學,所以想了解多些,謝謝。
   1    0    0    0

慈幼收咗我仔,明天去註冊。我有去參觀此校,佢用電子教學,應該都係比較活動的。我選此校,因我是雙職媽媽,沒太多時間花係功課上,期望呢間學校能啟發我兒,教導佢正確人生觀,讓佢愛上學習,自發尋找學習動力😃希望我無選錯,話晒呢間曾經都係一所名校

fanyau 發表於 16-11-23 23:27
慈幼收咗我仔,明天去註冊。我有去參觀此校,佢用電子教學,應該都係比較活動的。我選此校,因我是雙職媽媽 ...

多謝你的回覆,因為正在了解各大小學,希望能搵到間比較合適我仔仔,所以更想知道的是上課、學習、老師教學的好壞處。

講真,真的唔清楚自己選岩定錯,好多人知我選呢間學校後,都係劣評的,搞到我有少少懷疑自己既決定,冊已註,若然讀一年後覺得唔適合,到時或者考慮轉校啦,好與唔好,始終入左去讀先知。

parkview1224 發表於 16-11-22 16:28
1)想問下小朋友在學校開心嗎?
2)課程容易跟上?
3)上課係活動教學多還是傳統教學?

仔仔讀p1:
1 yes
2 yes
3 tradition but flexible

冇後悔,小朋友積極,學校冇俾任何壓力家長,有商有量,有彈性,佢地會引道小朋友主動學習,老師好好。我唔高要求,只要佢肯主動溫書,我唔洗一定高分。

Btw, 有功課輔導班及功課導修堂

a328 發表於 16-11-30 23:40
仔仔讀p1:
1 yes
2 yes

謝謝分享

a328 發表於 16-11-30 23:47
Btw, 有功課輔導班及功課導修堂
請問功課輔導班及功課導修堂是否每日都有?謝謝

我囝每天上學都十分開心,呢間學校十分適合他!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]
‹ 上一主題|下一主題