用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 interview後之意外收穫,你有無同感(長篇㗎,但真心分享 ...
樓主: alanjordan
go

interview後之意外收穫,你有無同感(長篇㗎,但真心分享) [複製鏈接]

引用:SC+嘅pn+intw,+分3方面1.+難度同in+K1差不

chaucrystal 發表於 16-11-23 13:29
我女上次interview考顏色,其實佢識晒,佢甚至連灰色、啡色、肉色、深/淺綠色、深/淺藍色都識。老師攞咗六 ...

我全程都無出聲呀,因為唔同in pn,K1如果家長太多參與會感覺唔獨立,所以我讓囡囡自己去面對,而我感到驚訝的是原來佢真是可以自己去勇敢面對,無害怕,亦無望住我要我幫佢,我明白答啱老師固然好,但如果係家長不斷提水或協助而答啱,咁又好似老師唔鍾意,所以我選擇讓佢自己諗,就算答錯都無緊要,仲咁細,大把嘢會唔識,有排學

penguin8 發表於 16-11-23 14:56
點解老師黑面呢?

可能好多考生,in到攰所以黑面

alanjordan 發表於 16-11-22 16:00
早2星期已in咗2間,囡囡表現唔錯,佢仲剛退燒,起到身去已好好彩,雖然佢推跌咗D積木,但我會體諒佢,剛過 ...

好有同感,我囡囡in PN,考入型狀,我覺得學校刻意細型狀入大洞,亞囡想將圓形入三角形,入到一半,佢停一停,將圓形入番圓形洞,我真係要忍住淚水,好感動,覺得佢大個女,依家再提番都眼濕濕

CP301 發表於 16-11-23 15:55
好有同感,我囡囡in PN,考入型狀,我覺得學校刻意細型狀入大洞,亞囡想將圓形入三角形,入到一半,佢停一 ...

好叻叻呀,証明佢係思考過,諗過,亦都敢去嘗試,所以我點解今次會咁感觸,寫咁大篇嘢去分享一下interview的感受,而唔係講考咗咩或者有幾難考,我係見到佢成長咗,係今次interview最有感覺的地方

alanjordan 發表於 16-11-23 16:08
好叻叻呀,証明佢係思考過,諗過,亦都敢去嘗試,所以我點解今次會咁感觸,寫咁大篇嘢去分享一下interview ...

我地真係唔可以睇少小朋友(emoji)

小朋友鬧情緒而家長控制唔到, 結果影響埋隔離左右嘅小朋友, 我相信好多家長都遇過; 有D情況係有D家長專登做D小動作影響其他小朋友, 務求令到其他小朋友FAIL, 提升自己小朋友成功嘅機會!

回覆:alanjordan 的帖子

我女上年係細B,剛剛11月pn開課一星期,放學就即刻飛的去靈糧堂參加第一個K1面試,結果佢一見到個課室就好抗拒,爆喊要走,幾經辛苦安撫到佢冇喊,但表現都好差。但係佢越戰越勇,返咗pn三星期左右就去in聖提女幼,雖然大家都覺得聖提最難,但我反而覺得佢in得最好係聖提,當下見到佢咁叻叻,老師問問題,佢快而準咁全部回答晒,我都好感動。

vpo0615 發表於 16-11-23 16:26
小朋友鬧情緒而家長控制唔到, 結果影響埋隔離左右嘅小朋友, 我相信好多家長都遇過; 有D情況係有D家長專登做 ...

而今次遇到情況,正正是你講後者嗰種,真是第一次遇到,其實我估個爸爸起初都真是想安撫個仔,但可能佢個仔的表現令佢都覺得無望,所以後來都好似唔係安撫,只是好大聲咁不停在老師面前講「阿仔好叻呀」,「阿仔乖喇」,「阿仔,你平時識㗎」,諸如此類,我們其他家長都聽唔到老師嘢,我唔敢猜測佢目的,但影響到人就真㗎,我囡掛住望個爸爸講嘢,因為佢大聲過老師所以draw咗D小朋友注意去佢到,真是堅無奈

chaucrystal 發表於 16-11-23 16:28
我女上年係細B,剛剛11月pn開課一星期,放學就即刻飛的去靈糧堂參加第一個K1面試,結果佢一見到個課室就好 ...

最終入咗聖提嗎?我無報到呢間,大頭蝦miss咗

penguin8 發表於 16-11-23 14:56
點解老師黑面呢?

呢層要問佢先知?

專唔專業?
有無使命感
印象

alanjordan 發表於 16-11-23 14:30
我上年無考SC pn,因為我係細B,所以都算數,今年就有考,不過點解考pn會同K1考差唔多嘅?佢點考呀,都唔 ...

我唔記得, 大約for pn candidate

第一部分, 有家長填問卷同時,小朋友做TASK
第二部分, STORY TIME
第三部分, 唱歌 CIRCLE TIME

有錯請指証

timothy_mto 發表於 16-11-23 17:41
我唔記得, 大約for pn candidate

第一部分, 有家長填問卷同時,小朋友做TASK

PN要考聽故事?K1考就唔奇,PN就難喎,同埋你話等一個鐘,咁真是過份得滯,基本上等半個鐘都極限咁滯,其實如果咁安排,會影響到小朋友發揮

alanjordan 發表於 16-11-23 17:58
PN要考聽故事?K1考就唔奇,PN就難喎,同埋你話等一個鐘,咁真是過份得滯,基本上等半個鐘都極限咁滯,其 ...

其實我都覺好多PN同K1面試內容差唔多,只係PN expect小朋友指/做,而K就要講到。

Greenfield, Keen Mind同HKPS嘅PN interview都已經要幼兒坐低聽故仔俾反應。

wwchuifamily 發表於 16-11-23 18:15
其實我都覺好多PN同K1面試內容差唔多,只係PN expect小朋友指/做,而K就要講到。

Greenfield, Keen Mind ...

PN我個人覺得無必要考聽故事,咁細小朋友叫佢地要坐定定聽咁耐已經好難,仲要明白內容,仲要答返出來,真是天才,或者佢地想收天才吧,K1要考聽故事就無可厚非

引用:SC+嘅pn+intw,+分3方面1.+難度同in+K1差不

原帖由 timothy_mto 於 16-11-23 發表
SC 嘅pn intw, 分3方面

1. 難度同in K1差不多, 試想想小朋友in PN,年紀可以有幾大?佢咁SET當然係校方自由, ...
天主教聖人之中其中一位係St Catherine.

引用:Quote:wwchuifamily+發表於+16-11-23+18:15

原帖由 alanjordan 於 16-11-23 發表
PN我個人覺得無必要考聽故事,咁細小朋友叫佢地要坐定定聽咁耐已經好難,仲要明白內容,仲要答返出來,真 ...
選校係相對既,如果老師講故事吸引,小朋友自然會投入,家長亦會對學校加印象分。但如果老師講故事悶又唔生動,即使有offer, 家長都可能唔讀。

Monstereasy 發表於 16-11-23 19:05
選校係相對既,如果老師講故事吸引,小朋友自然會投入,家長亦會對學校加印象分。但如果老師講故事悶又唔生 ...

PN我會覺得學校考小朋友的反應,小手肌,呢D會適合D,要答到故事內容確實難D

引用:Quote:chaucrystal+發表於+16-11-23+16:28+

原帖由 alanjordan 於 16-11-23 發表
最終入咗聖提嗎?我無報到呢間,大頭蝦miss咗
冇收,只係waiting到尾,不過我地已經覺得佢好叻,睇到佢有好好嘅表現,冇reject都當成功了

chaucrystal 發表於 16-11-24 12:05
冇收,只係waiting到尾,不過我地已經覺得佢好叻,睇到佢有好好嘅表現,冇reject都當成功了

...

Waiting都已有交代啦,咁細小朋友,都唔好俾壓力佢地,同埋好似聖提係最難in嗰間,我之前同囡囡每次完咗interview都唔會特別咁問返佢,唔想嚇親佢
‹ 上一主題|下一主題