用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 interview後之意外收穫,你有無同感(長篇㗎,但真心分享 ...
樓主: alanjordan
go

interview後之意外收穫,你有無同感(長篇㗎,但真心分享) [複製鏈接]

引用:Quote:yanpiglet+發表於+16-11-22+22:34+

原帖由 alanjordan 於 16-11-22 發表
拆禮物就最好啦,拆炸彈就慘
我都好緊張,雖則平常心但又好難冇期望。
點都好,到時大家報喜啦~

有1間最快下星期六知結果💀

yanpiglet 發表於 16-11-23 00:17
我都好緊張,雖則平常心但又好難冇期望。
點都好,到時大家報喜啦~

咁快知?我嗰D要12月

alanjordan 發表於 16-11-22 20:08
我唔係唔鍾意個男仔的行為,小朋友自己都仲細唔識control,而是唔鍾意個爸爸的行為呀,因為佢完全無理其他 ...
老實講, 我好怕小朋友向interview 係甘喊係甘嘈,
你in得, 即係想讀果間學校, 都擔心自己小朋友會因為人地嘈同喊而受影響,
我相信無幾多個家長好鐘意向喊同嘈既環境下in 吧!
當然明白小朋友會有鬧情緒既時候啦, 因為我地都有小朋友.
當大人都覺得受影響既時候,小朋友竟然處變不驚,其實都幾surprise

kitty0204 發表於 16-11-23 10:50
老實講, 我好怕小朋友向interview 係甘喊係甘嘈,
你in得, 即係想讀果間學校, 都擔心自己小朋友會因為人地 ...

所以我囡當日都仍可坐定繼續聽老師講,只是中途真是嘈得太緊要而分咗神一段短時間,我都算不幸中之大幸,但其實當日我係捨棄咗其餘2間而專登去集中考呢間㗎,點知又遇到D咁的事,真是唔好彩

alanjordan 發表於 16-11-23 10:56
所以我囡當日都仍可坐定繼續聽老師講,只是中途真是嘈得太緊要而分咗神一段短時間,我都算不幸中之大幸, ...
老師一定會明白! 只係分左神短時間已經好叻,好專注!

kitty0204 發表於 16-11-23 11:08
老師一定會明白! 只係分左神短時間已經好叻,好專注!

我覺得我的專注力仲差過囡囡,可能見到撞正咁的情況,心(emoji)面有D擔心啦,又加上個爸爸的處理手法同態度,令我心(emoji)面燥燥地又唔話得佢,老師又stop唔到個爸爸,全部人陪佢硬食

alanjordan 發表於 16-11-23 11:13
我覺得我的專注力仲差過囡囡,可能見到撞正咁的情況,心(emoji)面有D擔心啦,又加上個爸爸的處理手法同態 ...
Exactly same feeling!
心諗, 快D抱佢走啦唔該, HAHA!

kitty0204 發表於 16-11-23 11:21
Exactly same feeling!
心諗, 快D抱佢走啦唔該, HAHA!

佢無抱走到呀,但又任佢走開,仲由佢搞埋小朋友同老師,其實都同in唔到已經無乜分別,所以我先至覺得個爸爸想我們其他成group小朋友陪佢個仔一齊in唔到,俗語D講即係欖炒

回覆:interview後之意外收穫,你有無同感(長篇㗎,但真心分享)

我女上次interview考顏色,其實佢識晒,佢甚至連灰色、啡色、肉色、深/淺綠色、深/淺藍色都識。老師攞咗六隻衣夾出唻,每隻都貼咗唔同顏色嘅圓形,逐隻問佢,點知問到紫色時,我女竟然答粉紅色,我都打咗個突,當然老師即時糾正佢係紫色啦。但事實係,貼住紫色嗰隻衣夾係粉紅色,阿女又唔識解釋,我做阿媽嘅又唔可以出聲,唯有在旁默默嘆息!

真係要俾個叻你囡囡!咁高集中能力對讀書溫習好有幫助~

不過小朋友喊真係控制唔到.
我囝囝in第一間嗰陣隔3個位有個妹妹未瞓醒全程喊同叫婆婆抱,婆婆又好緊張驚抱會扣分所以迫妹妹自己坐.我個囝係天生八卦嗰類結果group interview全程剩係望住妹妹,所有唱歌跳舞動作都無做.後來individual玩玩具佢走去俾咗自己袋入面包餅個妹妹,之後先埋位玩lego.本身覺得都唔會收(因同場有幾個超人小朋友咩都做到),最後...竟然有offer...

所以真係唔好低估幼稚園老師,佢哋一年見咁多小朋友,一定知道想收/教邊啲~
媽媽加油!祝囡囡有好offer!!!

wwchuifamily 發表於 16-11-23 13:37
真係要俾個叻你囡囡!咁高集中能力對讀書溫習好有幫助~

不過小朋友喊真係控制唔到.

希望老師能夠好似包大人咁,明察秋毫,不過我覺得你小朋友好叻呀,識得去氹個妹妹,呢個就是加分位,老師見到會有好感,反而我嗰日個囡被個男仔搞佢條裙,我幾驚會整喊佢,因為我囡好貪靚㗎

當你去過SC PN INTW, 你就知咩叫唔人道

timothy_mto 發表於 16-11-23 13:53
當你去過SC PN INTW, 你就知咩叫唔人道

SC,是St Cat?你有咩事發生呀,可以分享吓嗎

引用:Quote:yanpiglet+發表於+16-11-23+00:17+

原帖由 alanjordan 於 16-11-23 發表
咁快知?我嗰D要12月
下星期六就12月3喇,其實咁多間得佢最快知,其他都要十幾廿幾號先知。💀

yanpiglet 發表於 16-11-23 14:07
下星期六就12月3喇,其實咁多間得佢最快知,其他都要十幾廿幾號先知。💀

...

希望可以提早拆聖誕禮物

SC 嘅pn intw, 分3方面

1. 難度同in K1差不多, 試想想小朋友in PN,年紀可以有幾大?佢咁SET當然係校方自由,但我質疑個合理性,同相稱性囉
2. 面試安排:平均每個applicant安排等候1小時以上, 小朋友得個歲幾兩歲, 我想像唔到佢連time/resource management都做唔好, 點樣去管理學生事務
3. 老師態度: 好明顯佢地面試時,係家長面前都黑面, 如果小朋友係個度讀(無家長陪同下), 你估會係咩情況

利申: 上年SC pn面試考生(落第), 今年直情唔報

我唔明, 當我學識淺薄, C 係一個偉人定係聖經人物? 請問是否可以係前面加個S(聖).

不喜勿插, 自行衡量

我報咗幾間, 都係想知佢喺陌生地方行為係點, 結果都係運氣, 如果老師學校因為小朋友答唔到MODEL ANS皺眉, 唔收, 我無所謂, 呢啲學校教唔到小朋友思考, 宏觀看事物, 愛心極亦有限, 完成面試後我會回去同佢回顧, 重新教佢認識問題.

timothy_mto 發表於 16-11-23 14:15
SC 嘅pn intw, 分3方面

1. 難度同in K1差不多, 試想想小朋友in PN,年紀可以有幾大?佢咁SET當然係校方自由, ...

我上年無考SC pn,因為我係細B,所以都算數,今年就有考,不過點解考pn會同K1考差唔多嘅?佢點考呀,都唔同form

szeti 發表於 16-11-23 14:20
我報咗幾間, 都係想知佢喺陌生地方行為係點, 結果都係運氣, 如果老師學校因為小朋友答唔到MODEL ANS皺眉,  ...
In 完我就算,
唔會再諗返, 亦都唔會問返小朋友,
怕無形中俾壓力佢

szeti 發表於 16-11-23 14:20
我報咗幾間, 都係想知佢喺陌生地方行為係點, 結果都係運氣, 如果老師學校因為小朋友答唔到MODEL ANS皺眉,  ...

係呀,經過今次interview,我覺得囡囡都0k呀,只是跟老師的角度標準唔同,但唔代表佢錯,每人睇法或諗嘅嘢都唔同,我無唔開心,只是我老公擔心我唔開心
‹ 上一主題|下一主題