用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀津校,細佬讀名津
樓主: irisw
go

家姐讀津校,細佬讀名津   [複製鏈接]

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 12:22
前幾天跟一名小學在st.joseph畢業的小朋友傾計(現已中四了~未能在原校升讀中學)....佢話校內競爭很大.. ...
如果係St Joseph小學未能升上書院, 極大機會係B2尾或B3學生.

佢地睇嘢既角度, 可以反映事實既多少呢?

hppa    發表於 16-12-7 17:21
retriever  知你會咁講. 其實我識的成績好既都係咁講, 唔係一個半個..  發表於 16-12-7 15:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-7 14:06
如果係St Joseph小學未能升上書院, 極大機會係B2尾或B3學生.

佢地睇嘢既角度, 可以反映事實既多少呢?

係Band 3生...我想講呢d咪就係錯配囉!可能其實有更多適合佢既學校~令佢係小學生涯可以有更多得著!而唔係為名氣...

回覆 LittleButter 的帖子

港島灣仔男名津今年25分都收唔晒,20分好高危

Marine125 發表於 16-12-7 14:14
回覆 LittleButter 的帖子

港島灣仔男名津今年25分都收唔晒,20分好高危
係喎!今年的自行結果真的好得人驚,多人到呢....

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 14:11
係Band 3生...我想講呢d咪就係錯配囉!可能其實有更多適合佢既學校~令佢係小學生涯可以有更多得著!而唔 ...
每間學校都有B3學生, 係小學階段根本無話是否錯配. 如果勉強比B3學生入到B1水平既中學, 呢個先係錯配.

我諗無乜家長會係子女未讀小學, 就認正子女一定做唔到B1學生吧?

B3生係升中機制上入唔番中學部, 但只要家長肯面對現實, 出路還是有很多.

Soundervolt  所以EK升中派位版比小一選校版理性得多  發表於 16-12-8 11:44
hppa    發表於 16-12-7 15:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁請教大家現時在小學就讀的學生, 見大家所提及, 一般成績分數都非常相近, 咁如何界定是B1 生?? 當高小時差異都是差不多??

Felix223 發表於 16-12-7 15:39
咁請教大家現時在小學就讀的學生, 見大家所提及, 一般成績分數都非常相近, 咁如何界定是B1 生?? 當高小時差 ...
如何分B1/B2/B3學生, 可參考呢個帖同相關既帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646

hppa    發表於 16-12-7 17:21
Felix223  Thanks!!  發表於 16-12-7 16:00

hkpapa852 發表於 16-12-7 15:48
如何分B1/B2/B3學生, 可參考呢個帖同相關既帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
除咗睇自己成績, 仲要靠埋師兄姐pre-S1成績, 真係要天時地利人和

hkpapa852 發表於 16-12-7 15:31
每間學校都有B3學生, 係小學階段根本無話是否錯配. 如果勉強比B3學生入到B1水平既中學, 呢個先係錯配.

我 ...

呢句最啱聽,任何學校都有band 3生亦有band 1生,如果讀A學校結果係做band 3生咁係咪代表讀B學校會做Band 1生? 咁又會唔會代表讀Band 3學校嘅band 3 生當初入咗band 1學校會依舊做返band 3生?教與學除咗學校外,家長嘅努力都不可忽視,正所謂名校都有隱形人,村校都有出狀元,大家要放眼嘅應該係選校能否配合學校,所謂錯配就因為呢個原因而做成居多。

hkpapa852 發表於 16-12-7 15:31

我 ...

當然每間學校都有band 3生....但都係睇家長意願...係一線學校做band 3生直上band 3中學...定去下二線學校博回一點自信向上爬返上去啦(當然都睇個人潛力)~分享一下本人小時候親身經歷~初小去到一間地區一線小學經常考包尾(底唔好~小一英文覺得好深~媽媽又唔跟)~到小三因搬屋返而去左一間近屋企較輕鬆二線小學就開始係中游之後就名列前茅~仲越讀越多老師欣賞~自信心加強~最終去了band 1英中~但都係個人經歷~純粹分享~已經多年~不喜勿插~本人子女還未到升小階段~可能過多兩年心態又唔同

Lingfung813  Well done  發表於 16-12-8 07:55
Felix223    發表於 16-12-7 18:06
hppa    發表於 16-12-7 17:20

前幾天跟一名小學在st.joseph畢業的小朋友傾計(現已中四了~未能在原校升讀中學)....佢話校內競爭很大.. ...
我直覺咁諗....果位小朋友講大左D....

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 17:16
當然每間學校都有band 3生....但都係睇家長意願...係一線學校做band 3生直上band 3中學...定去下二線學校 ...
其實問題咪就係, 家長有冇Plan B, 同願唔願意執行Plan B囉!

如果明知小朋友繼續讀上去一定變B3學生, 早D轉去另一間小學, 可能有機會升Lv做B2, 甚至B1.

不過, 如果家長放唔底名校光環, 或者長遠到要諗住為子孫保留番名校世襲分, 咁只好叫小朋友犠牲小我, 完成大我, 等後代都歌頌佢啦!

Felix223    發表於 16-12-7 18:06

Felix223 發表於 16-12-7 15:39
咁請教大家現時在小學就讀的學生, 見大家所提及, 一般成績分數都非常相近, 咁如何界定是B1 生?? 當高小時差 ...

我估估吓咁諗...(部份)傳統津校未必如坊間所描述既競爭激烈...全部投入戰線
津校係派既...總會有班小朋友6年以來都愛好和平
係前面衝鋒肉搏既就可能緊張D....後DD既 B1C 都係交行貨
我小朋友某次平均分唔見左3分...都係唔見左約15個位啫...边有咁激烈

Felix223  肉搏...可圈可點喎! 唔見左3分...都係唔見左約15個位??   發表於 16-12-7 18:09

hkpapa852 發表於 16-12-7 17:57
其實問題咪就係, 家長有冇Plan B, 同願唔願意執行Plan B囉!

如果明知小朋友繼續讀上去一定變B3學生, 早D轉 ...

真係無諗過為世襲堅持讀落去~可悲!

mcl203 發表於 16-12-7 17:56
我直覺咁諗....果位小朋友講大左D....

真係?咁可能佢都係聽同學講喎

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 18:21
直覺=估....只係我估吓乍
B3生應唔多關心前面衝鋒果班死傷如何...亦未必有咁公開分享名次上落
若連後面B3都加入戰線....咁SJCPS就真係太勁了...做到0.5分都不能少
當然...我是靠估的~~~

mcl203 發表於 16-12-7 18:30
直覺=估....只係我估吓乍
B3生應唔多關心前面衝鋒果班死傷如何...亦未必有咁公開分享名次上落
若連後面B3都 ...
可能佢講緊標準分呢?如果0.5分係標準分既分差,咁就差好遠了

mcl203  識計標準分...勁呀  發表於 16-12-7 18:44

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 18:21
又分享DD...少少類似事件
某年某次偶遇我小朋友師姐....好乖好乖既(我以為佢地識既)
當然借機取下升中派位料..
問:你間中學係??...為何唔升番上中學部??
答:我係XXX....我係自行入...我成績唔差嫁...只係其他同學太勁...我升唔番
分手後...我小朋友同我講...我唔識佢嫁...佢即係佢成績唔好囉...好既就升咗啦~~~

SJPS P.5 P.6 都唔會公布名次,點知道爭0.5分就差50名呀?

hha 發表於 16-12-7 22:07
SJPS P.5 P.6 都唔會公布名次,點知道爭0.5分就差50名呀?

係相差20名呀咁小一至小四有冇名次?
‹ 上一主題|下一主題