用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀津校,細佬讀名津
樓主: irisw
go

家姐讀津校,細佬讀名津   [複製鏈接]

Felix223 發表於 16-11-22 23:16

你本身係咪教友?如果已是,向堂區查下嬰兒領洗,一般一 ...

謝謝大家的回覆,其實我只是不知道領洗需時那樣長,自己從前讀教會學校,決志是即時的。

而我並非目標那神津,因為聽在校生家長分享,學校都教得唔輕鬆,是傳統的教法,小息是坐在位的,初小追不上進度的會被勸退,學校再收插班生。唔覺啊仔是神童,只是一個普通小孩,自問自己抵擋不了這些壓力。

樓主,除了入學校的策略,還要考慮入讀後小朋友的生活。雖然k1太細,未看得出,既然是校友,不如多帶孩子回那學校的活動,看看小朋友的反應?小朋友未必講得出,但是他們會感覺得出自己是否開心。

applewatch 發表於 16-11-23 09:58
樓主細仔冇首名5分,計埋爸爸舊生同宗教咪攞盡20分囉
好明顯你又係唔識計分, 舊生+宗教, 無論第N果小朋友, 都係25分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

irisw 發表於 16-11-22 14:25
家姐如無意外應該會讀屋企附近既津校,而細佬因為爸爸係某男名津既舊生,有20分.你地會博一博俾細佬去讀名津 ...

我可以回應下屋邨津校同名津嘅分別,聲明在先,只係個人意見。我大女讀名津,細仔小一、二讀屋邨津校。兩間學校課程相距甚遠,默測考範圍也是天淵之別,由於細仔比家姐讀書叻,我唔想兩個小朋友接受嘅教育程度差異太大,所以我安排了細仔小三插去名津。兩間名津課程和範圍拉近了!個人覺得屋邨津校抄寫功課較多,課程由淺入深,注重補底,名津需要多啲家長支援學生。樓主睇下個大女讀小學讀成點,再評估下自己可否應付到兩位小朋友唔同學校,再決定也不遲。

piyohk 發表於 16-11-23 10:16

原來係咁,thanks!

回覆樓主:

個人認為20分搏唔過

hkpapa852 發表於 16-11-22 16:59
如果家長未洗禮, 恐怕......

唔駛驚, 去外國洗完禮馬上回港搵間教會"認祖歸宗".

(羅馬天主教)在外國洗禮方式同香港方式一樣,家長都要上一年半堂,除了菲律賓就可以即刻領洗,但香港天主教學校係唔認菲律賓洗禮紙的。另外BB領洗要3歲前。所以還是正途方法去上堂啦!

引用:Quote:applewatch+發表於+16-11-23+09:58+

原帖由 hkpapa852 於 16-11-23 發表
好明顯你又係唔識計分, 舊生+宗教, 無論第N果小朋友, 都係25分
所以我先叫佢去領洗,洗咗收硬甘制。如領洗完先得20分就算把啦

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-22+16:59+

原帖由 kaatt 於 16-11-23 發表
(羅馬天主教)在外國洗禮方式同香港方式一樣,家長都要上一年半堂,除了菲律賓就可以即刻領洗,但香港天主 ...
小朋友幾多歲前可跟父母領洗,間間聖堂唔同做法。想知就要自己慢慢去揾答案

醒目開學勳章 貢獻勳章

Heyheyjoyjoy 發表於 16-11-23 10:56
唔覺啊仔是神童,只是一個普通小孩,自問自己抵擋不了這些壓力
可以保証,名津裡面大部份係普通小孩,只係可能家境比較好,家長學歷平均較高,相對關心孩子學業

而壓力主要來自爸媽,並非學校,我相信上位津校學生壓力應比名津大
在我,反而孩子校外穿上校服時....有壓力,因為要乖乖地,唔好做引人注目嘅事!老師帶學生出外亦會叮囑再叮囑:你地著住校服.....要....

Felix223    發表於 16-11-24 11:38
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-24 07:37
可以保証,名津裡面大部份係普通小孩,只係可能家境比較好,家長學歷平均較高,相對關心孩子學業

而壓力主 ...
因工作接觸了很多家長,上位津校,比傳統名校谷得利害,同意小曳人说法!

係咪父母都要一齊上堂?

sissysze 發表於 16-11-22 23:50
其實我係樓主我會去拎埋嗰5分。一星期返一堂啫,嗰仔升小穩入st joe 喎,我覺得值

...

上年半唔係果個門派唔係咁易頂。

引用:係咪父母都要一齊上堂?

原帖由 irisw 於 16-11-24 發表
係咪父母都要一齊上堂?
唔使,一個上就得

引用:Quote:sissysze+發表於+16-11-22+23:50+ 其

原帖由 retriever 於 16-11-25 發表
上年半唔係果個門派唔係咁易頂。
甘要睇下個家長可以為咗間學校去到幾盡啦

引用:係咪父母都要一齊上堂?

原帖由 irisw 於 16-11-24 發表
係咪父母都要一齊上堂?
你上網睇下屋企附近邊間聖堂有慕道班,打去問下幾時有班開,再計下時間係咪阿仔交自行form前洗到禮

irisw 發表於 16-11-24 13:43
係咪父母都要一齊上堂?

如父或母已是教徒,可不需上,小朋友上完年半後,小朋友便可領洗。但如父或母其中一方不是教徒,便需上,才可領洗,否則,小朋友不可領洗。

Rabbit_pigpig 發表於 16-11-25 08:01
如父或母已是教徒,可不需上,小朋友上完年半後,小朋友便可領洗。但如父或母其中一方不是教徒,便需上, ...

如父母已經是教友,小朋友未到四歲是領受嬰兒聖洗,是不須上主日學的。但如小朋友已經過四歲,無論父母是否教友都要自己上主日學先可以領洗。但正常情況下,如果父母本身已經是教友,應該一早已經幫BB嬰兒領洗咗。所以一般情況小朋友五歲到十一二歲上緊主日學而又未領洗的,九成九父母非教友。

Rabbit_pigpig 發表於 16-11-25 08:01
如父或母已是教徒,可不需上,小朋友上完年半後,小朋友便可領洗。但如父或母其中一方不是教徒,便需上, ...

其實係未上足慕道班就一定可以受洗?我都是讀天主教會學校大,㑹考有考聖經,聖經內容考起來可深可淺。

利申:小朋友已入讀母校,純粹想知。

另外,雖然我冇領洗,但有些事的確是主安排的,20分也可入到母校。有時無須做得太盡。我都曾經想過那5分,但最後都覺得無此必要。

Felix223    發表於 16-11-25 10:44

引用:Quote:原帖由+irisw+於+16-11-24+發表係咪

原帖由 sissysze 於 16-11-25 發表
唔使,一個上就得
我家附近的天主教教堂要求夫婦一齊上堂

wskngai 發表於 16-11-25 08:12

如父母已經是教友,小朋友未到四歲是領受嬰兒聖洗,是不須 ...

爸爸自小已是天主教徒,小兒應需3歲前領洗,因當時屋企發生事故,錯過了,所以小兒需上足主日學,才可領洗。
‹ 上一主題|下一主題