用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 伴讀
樓主: wigg
go

伴讀 [複製鏈接]

freshrose 發表於 16-11-22 17:33
你要開始習慣一下, 我地每晚係食完飯就開始讀, 最初佢都有D 唔配合, 又未至於抗拒, 如果唔讀咪唔好玩, 唔 ...
我就唔會associate獎勵with result.  可能會培養到責任心但培養唔到閱讀興趣,真的有興趣的,食飯all c 都會自動攞本書來看

little_yolky  係!要全面禁止至唔睇。  發表於 16-11-23 13:08

Felix223 發表於 16-11-22 15:09
我最近改了用一個方法, 因阿仔喜歡路牌, 而家`出街見到D 路牌上的字教佢認. ;慢慢來. ...
我都用過這招,效果也不錯

其實可以放鬆d,伴讀的目的唔係只係認字,有d小朋友係好抗拒續字續句咁讀,人地work的方法又唔代表你小朋友適合。勉強要小朋友記晒d字但唔明成句講咩又有咩用?俾d時間大家,享受伴讀時間,遲下可能有意外收獲,付出左唔會白費的

引用:阿仔由細到大我都有同佢睇書嘅習慣,但而家

原帖由 wigg 於 16-11-21 發表
阿仔由細到大我都有同佢睇書嘅習慣,但而家5歲,都仲係文盲,唔肯睇字,更唔肯認字,唉!我屋企人話我再迫 ...
明年升小一嗎?我認為你擔心得有道理的。我小朋友跟你的情況相似。老師不斷著我多跟她溫習。所以四歲半時,我就有和她溫習。小朋友能記得課本的生字,但不能在其他地方認到。有可能是把課本背熟了,並不是真的把單字或詞語認得到。我會把學校要認讀的詞語做字卡。溫習時,先給他看書本的一個生字,讀一次,然後收起書。接著要他從數張字卡中,找出剛才給他看的字。如果他找不到,可讓他再看書一次再找。到小朋友熟一點就可不用先看書,直接讀出生字然後叫他找。最後,要小朋友一見到個字就識讀。另外,我會記住他已學識的字,當我讀圖書時,看到她學過的字就叫他讀那一兩個字,加強認讀和理解。當然,最好先問她已熟識的字,增強信心,小朋友覺得自己做得到才會願意配合你。第三,可用已學會的字卡串句子。我會串得搞笑一點,如:媽媽喜歡吃老鼠。跟住叫他讀,目的都是增強認讀。

阅讀最重要元素係趣味,無趣味嘅閱讀會令效果大減。夾硬要小朋友心不甘情不願咁認字只會扼殺閱讀興趣,有害無益。

只要小朋友喜歡睇書,享受裏面嘅情節,佢哋自然會認到字,而且係高速咁學到生字、生詞。

sarahdad  我絕對認同小朋友進行有趣味的閱讀, 認字的效果是最好的.  發表於 16-11-24 20:11
little_yolky  can't agree more.  發表於 16-11-23 13:09

引用:阅讀最重要元素係趣味,無趣味嘅閱讀會令效

原帖由 eviepa 於 16-11-23 發表
阅讀最重要元素係趣味,無趣味嘅閱讀會令效果大減。夾硬要小朋友心不甘情不願咁認字只會扼殺閱讀興趣,有害 ...
其實,家長可分開親子閱讀和策略伴讀。親子閱讀,就是親子活動,消閒功能為主,從中豐富孩子的知識,提升閱讀興趣和能力。

策略閱讀,就可以有明確的目的,例如:認字,理解內容,流暢度等。兩個時間可分開。我就早上做認讀,睡前就純親子伴讀。

還要因應小朋友的能力。我對我大仔只進行純親子閱讀,他已學得好好,中英閱讀能力已好理想。個細就唔同,完全吸唔到。

小朋友都愛玩,只要將認字過程,變成遊戲,是不會抗拒的。我還會跟他們玩字卡配對。即反轉8張卡,每次開兩隻,相同的得一分。還有釣魚遊戲,把字卡用自製的魚桿吸起,小朋友都好鐘意的。還有玩接龍。但的確要多花點心思和時間。

Felix223  good idea!!  發表於 16-11-23 14:43
MrBeast  agree  發表於 16-11-23 12:35

關鍵係趣味,如果可以將認字化為遊戲,又未嘗不可。

引用:可考慮報讀認字班,如你仔仔只在認字方面較

原帖由 kmb369 於 16-11-22 發表
可考慮報讀認字班,如你仔仔只在認字方面較弱
請問有沒有好的中文認字班介紹呢?孩子現在讀小一。謝謝!

Olympian 發表於 16-11-23 11:30
其實,家長可分開親子閱讀和策略伴讀。親子閱讀,就是親子活動,消閒功能為主,從中豐富孩子的知識,提升閱 ...
我仲試過玩返以前自己細個同家姐玩既遊戲, 响對方背脊寫字, 叫對方估寫乜。又可以等佢認字, 又可以練習寫字, 仲訓練埋想象力添。

以前細個無乜玩具, 真係乜都玩得一餐。

Olympian  好有創意!  發表於 16-11-25 09:32

freshrose 發表於 16-11-22 17:33
你要開始習慣一下, 我地每晚係食完飯就開始讀, 最初佢都有D 唔配合, 又未至於抗拒, 如果唔讀咪唔好玩, 唔 ...
你果個係幾生修道的好仔,真係唔係個個咁合作咁容易氹,努力培養,唔好哂!

基礎漢字500要緊持才學得好。出版社網頁有教回何用,每次讀六課,五課舊的加一課新的。我小朋友每完成一本我就送一份小禮物。通常堅持完成第一本就容易好多了。

平時伴讀時,見佢地學過的字會叫他們讀,就算讀不完一整句,他們巳經很開心。

我的目標很低,小學前要完成500字。第一個孩子做到,第二個努力中。一路讀落去,每天只會花少於十五分鐘讀完六課。小朋友覺得不難,又有禮物會好好合作。

伴讀時照字讀,不用白話講。小朋友有用心聽自然會問聽不明白的字詞。聽得多就會習慣,小朋友適應其實很快。慢慢再用手指指住讀,令佢地認其他字。

我小朋友小一可以自己睇中文書,估住咁睇。不過默書未如理想,要繼續加油。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

Felix223 發表於 16-11-22 15:09
我最近改了用一個方法, 因阿仔喜歡路牌, 而家`出街見到D 路牌上的字教佢認. ;慢慢來. ...

贊成,其實老套啲講,學習係要以興趣行先,認路牌係好方法,我仔三歲前後認晒港鐵車站名,唔好睇少,其實都識咗好多個字,佢見到近似or同音字,仲會舉一反三,例如佢見到個吉字,會話“太古個古字加多一劃就係呢個字”,跟住你就可以同佢講,係呀,呢個咪係吉字囉,大吉大利個吉呢、橙色嗰啲吉呢咁,要圖畫化,拉近生活,因小朋友學嘢係講經驗,佢感受過先會明同學到。加油呀!

jenniferK 發表於 16-11-29 14:10
基礎漢字500要緊持才學得好。出版社網頁有教回何用,每次讀六課,五課舊的加一課新的。我小朋友每完成一本 ...
基礎漢字500我個女覺得好悶, 好早買左, 但睇兩下就唔想再睇 (我女現在4歲)。

反而佢自己鍾意睇青田d書仔, 起碼有小小故事性。

另外都會去圖書館借d繪本俾佢睇。

佢有興趣o既書, 佢先會主動朗讀。我覺得佢讀出聲, 認字快過我讀俾佢聽。

Carroad 發表於 16-11-30 12:48
贊成,其實老套啲講,學習係要以興趣行先,認路牌係好方法,我仔三歲前後認晒港鐵車站名,唔好睇少,其實 ...

agree, 認站名、路牌、餐牌...生活中常見o既字, 佢會好積極咁去認。

去餐廳, 俾個menu佢, 如果佢自己識讀想要order o既食物飲品, 讀得o岩就俾佢自己order, 呢個認字(中英文都係)動力係非常大!
‹ 上一主題|下一主題