用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 伴讀
go

伴讀 [複製鏈接]

阿仔由細到大我都有同佢睇書嘅習慣,但而家5歲,都仲係文盲,唔肯睇字,更唔肯認字,唉!我屋企人話我再迫佢認,佢只會更怕!但呢個世代,仲唔認多啲字,我真係唔知小學點算!
   8    0    0    0

回覆 wigg 的帖子

未ready.  努力加油繼續伴讀, 不會文盲的。

咁現時認到什麼字?

MrBeast 發表於 16-11-22 08:35
咁現時認到什麼字?

只會認學校教嘅字,仲要係轉個頭喺其他地方再見返個字佢都未必會認得!

wigg 發表於 16-11-22 09:18
只會認學校教嘅字,仲要係轉個頭喺其他地方再見返個字佢都未必會認得!
...
咁大小一二三、自己名認到ma?

wigg 發表於 16-11-22 09:18
...

我的孩子從前都是如此,我曾請教老師,她話這是頗 common 的,一來是他們認方塊字確是比較弱,二來是他們少應用,他們看不到那些方塊對自己的意義,就會好快唔記得。所以在學校,好鍾意在課室的不同角落、日常品貼上中文 label(即係書櫃就貼「書櫃」,花盆就貼「花盆」)因為那些 label 對小朋友才有真實的意義。
另外,從前好多人用「基礎漢字 500」,現在還流行嗎?
長遠來說,都是要多看中文書。

abby0624  我小朋友現在都讀緊基礎漢字500,真係好好  發表於 16-11-25 12:07

你繼續伴讀習慣啦, KEEP住就好~
有一日佢要用果D字佢就自然會記得住~ 反而關鍵係你不斷迫佢, 佢就愈抗拒! 俾D時間個小朋友啦~~ 唔好一開始令佢怕左更緊要!!

回覆:伴讀

多謝大家!

我通常會讀啲字,然後用白話講下即是點解,例如我會讀「他回到家」,然後我會話「即是佢返到屋企」,有時都會試下叫佢解返出嚟,咁樣啱唔啱呢?

cowmoon 發表於 16-11-22 10:31
我的孩子從前都是如此,我曾請教老師,她話這是頗 common 的,一來是他們認方塊字確是比較弱,二來是他們 ...

我有買,但佢興趣不大!見到都話唔睇!唉!唯有睇其他書

MrBeast 發表於 16-11-22 09:51
咁大小一二三、自己名認到ma?

呢啲都認到,但成日出現嘅字如「你」、「他」、「去」、「到」、「是」呢啲,其實一篇文實有!就真係睇極都認唔到!

wigg 發表於 16-11-22 11:41
呢啲都認到,但成日出現嘅字如「你」、「他」、「去」、「到」、「是」呢啲,其實一篇文實有!就真係睇極 ...
我覺得你可先試下在日常生活常見到物件相關的詞彙,如人、水、火、山、日、月、心etc,這些字的型和物件也相似,比較易記和associate 到個meaning,記到後再用部首和部件教小朋友記深d的字

⋯要牢記到簡單的字後才再慢慢加,加得太快小朋友有可能會confused。伴讀可parallel 做,小朋友ready 自然會自己睇,你家人沒說錯的,太緊張和急只會弄巧反絕,得不償失

伴讀目的是引起小朋友閱讀的興趣.
達到目的, 因人而異, 有人很快,有人會慢.

小一之前, 我都有伴讀, 由最初是講故事, K3 才讀字, 但是我知佢當時都是以聽我講為主, 佢唔會去記字. 真正開始自己睇書在小一時.
所以, 唔駛太擔心, keep住做就得.

little_yolky  yes,突飛猛進。  發表於 16-11-22 14:15

好多謝大家!可能係我心急咗!咁除非佢要求,如果唔係我唔會再要佢讀出嚟啦!

我最近改了用一個方法, 因阿仔喜歡路牌, 而家`出街見到D 路牌上的字教佢認. ;慢慢來.

我小朋友都係5 歲, 但係識好多字, 特別係中文字, 我覺得你可以自己試下讀一次, 指住俾佢睇, 你再用白話解釋個故事俾佢聽, 之後佢再自己讀, 唔識或者好難果D 字你先幫佢讀, 我自己用左呢個方法4個月, 效果好好, 基本上我個小朋友可以自己睇得明好多中文書, 係學校借D 書佢自己睇完仲可以講返我知 , 仲有佢每日都寫日記, 有助認字

呢D 野係要每日持之以恆, 唔好懶,  你自己懶小朋友就會跟住懶

sophiali_mama    發表於 16-11-30 17:35

freshrose 發表於 16-11-22 17:05
我小朋友都係5 歲, 但係識好多字, 特別係中文字, 我覺得你可以自己試下讀一次, 指住俾佢睇, 你再用白話解釋 ...

多謝你!我就係想好似你咁,佢讀下識果啲字,我會幫佢讀佢唔識果啲,但佢實在係無興趣!唉!

wigg 發表於 16-11-22 17:27
多謝你!我就係想好似你咁,佢讀下識果啲字,我會幫佢讀佢唔識果啲,但佢實在係無興趣!唉!:igi ...

你要開始習慣一下, 我地每晚係食完飯就開始讀, 最初佢都有D 唔配合, 又未至於抗拒, 如果唔讀咪唔好玩, 唔好睇電視喇, WEEKEND 都唔好出去玩, 要俾佢明白呢個都係佢讀書的一部份.......久而久之, 我的小朋友自己一食完飯就拎書出黎同我一齊讀, 佢當左呢個係佢責任, 如果果個星期有improvement 的話, 咪獎勵下佢

freshrose 發表於 16-11-22 17:33
你要開始習慣一下, 我地每晚係食完飯就開始讀, 最初佢都有D 唔配合, 又未至於抗拒, 如果唔讀咪唔好玩, 唔 ...

好多謝你嘅分享!我諗而家真係過渡時期,我會努力又呃又氹又唔好嚇怕佢!我會加油!
‹ 上一主題|下一主題