用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補習嗎?
go

初中補習嗎?   [複製鏈接]

請問你們的孩子初中有補習嗎?不補習都會有好成績嗎?
   12    0    0    0

其實我覺得去什麼英皇,現代個D補習無乜作用,私補會有幫助如果簡到個好導師。

醒目開學勳章 王國長老

真係唔明最好專科專補, 出面好少有大包圍補中學既補習社.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:初中補習嗎?

初中補習大型果D是talk show多,試下冇妨,買個希望吧!不補習有好成績一定有,各施各法,亞大強項是玩,所以中一成績是全級尾尾,亞大同全級排頭成績同學玩,佢地捉亞大去溫習,住新界每星期去causeway bay果間圖書館溫習!由排近200位升至50名內,每事有可能的。(又用亞大舉例子)

alhy.love 發表於 16-11-21 23:07

我初中冇補習
淨係買練習做

sharonslng01 發表於 16-11-22 11:36
我初中冇補習
淨係買練習做

請問哪科綀習?外面除中英數之外,唔見其他科目

brother4 發表於 16-11-22 11:21
初中補習大型果D是talk show多,試下冇妨,買個希望吧!不補習有好成績一定有,各施各法,亞大強項 ...

俾人捉去溫習…可能性=零

alhy.love 發表於 16-11-22 13:04
請問哪科綀習?外面除中英數之外,唔見其他科目

其他科都有。
eg geog, chinese history, history, science

無話唔補習就無好成績,不過主要睇個小朋友自唔自覺,我有兩個侄女,孖生,阿妹唔需要補習,成績都ok,家姐呢就相反,本來英文底子差,小五先開始補,而家一星期返兩日功課班(都係問返平時唔識嘅嘢,搵補習老師教返)星期六就補英文專科,暫時都叫俾佢追到返啲成績

我初中數學因為唔好,所以阿媽逼我去學校附近間補習社補英數。
個導師超有心,同時又熟悉我間學校教學進度同測驗考試的時間。她曾經因為我教極都唔明,特登留我兩堂教到識為止(其實好痛苦,不過值得)。考試前,我同學更加由2點留到7點,個老師只係收2堂(3個小時)的錢。個老師仲會督促所有人一定要做曬所有題目,一題不剩。
我自己唔鍾意做數,但係英文好所以唔需要補英文(雖然阿媽覺得我英文會考差過 4),自己會自動自覺睇英文書,練筆,睇英文片,阿媽好反對我咁專注一科而唔去研究其他科。

中文、I S

我係頭痛醫頭 腳痛醫腳果隻,因為亞仔pre s1嘅時候數學考得唔好,於是乎就去返以前小學功課輔導班的補習社補專科,即係只補數學。

引用:我係頭痛醫頭+腳痛醫腳果隻,因為亞仔pre+s

原帖由 Himma0904 於 16-11-23 發表
我係頭痛醫頭 腳痛醫腳果隻,因為亞仔pre s1嘅時候數學考得唔好,於是乎就去返以前小學功課輔導班的補習社 ...
我由始至終都好反对頭痛医头……,但無奈系升小六時中文差,所以走左去医头,幸好,我女堅持由小一補小六,之後停左個老師轉另一個,現在升上s1起碼所有英教科目都oK明白。

醒目開學勳章

alhy.love 發表於 16-11-23 13:02
中文、I S
I want to know, too.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

不補習能否好成績,就要視乎孩子自學能力同有冇人幫,如果有問題家長有能力教,又或者有兄/姊或學長可問,當然可以唔補習啦。補習睇需要,成績弱可以補,欲更上一層樓亦可以補,冇話唔補習就一定叻啲,好視乎要求啲咩囉!

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 07:46
不補習能否好成績,就要視乎孩子自學能力同有冇人幫,如果有問題家長有能力教,又或者有兄/姊或學長可問, ...

什麼類型補習適合?私補/專補?很貴,一堂半堂好似效果唔大; 補習社又怕太依頼,上學會唔留心聽書,矛盾!

alhy.love 發表於 16-11-30 13:00
什麼類型補習適合?私補/專補?很貴,一堂半堂好似效果唔大; 補習社又怕太依頼,上學會唔留心聽書,矛盾 ...
要睇你揾補習其實要求甚麼,要補底定係想解決日常功課問題?如果係問下功課督促下,我會認為只算係功課輔導而非補習。補習當然唔會3幾堂就見效,尤其語文更要時間慢慢浸。如果會倚賴上堂又唔聽書,咁呢個就係另一個學習態度嘅問題。個人覺得初中或小學要補最好私補或小組補,唔好㨂大型補習社,仲要係補專科先可以教得比較深入,中學如補全科嘅通常都唔會精,如果請個哥哥/姐姐補全科頂多只係解答下功課問題,所以你可以睇下孩子究竟邊科有問題先,再同佢研究吓補邊科,定還是連功課都攪唔掂?因佢地始終都要自己摸索吓,搵個啱自己嘅方法去讀。到高中就可以㨂大型補習社學吓答題技巧以應付公開試,因有時補習社教嘅學校未必有教。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 13:59
要睇你揾補習其實要求甚麼,要補底定係想解決日常功課問題?如果係問下功課督促下,我會認為只算係功課輔導 ...

學習態度懶散唔主動,要督促才是,同時想解決功課問題。

alhy.love 發表於 16-11-30 14:31
學習態度懶散唔主動,要督促才是,同時想解決功課問題。
如果功課都未攪得掂,或者請個大哥哥私補睇住功課先。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-30 18:50
如果功課都未攪得掂,或者請個大哥哥私補睇住功課先。

日日私補⋯好重皮吓
‹ 上一主題|下一主題