用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 欲轉校, 求讀緊89網比意見
go

欲轉校, 求讀緊89網比意見 [複製鏈接]

更新

我家因事一定會搬屋, 而將計劃搬到馬鞍山.   而小兒讀緊沙田網的小一 , 發生過一些事及我見老師做法, 我是不大接受, 會一直觀察.  但我想搬到馬鞍山的話, 就一定會在小二轉校, 心目中 係 雨川小學 或馬鞍山主風小學, 唔知有無人可比分享?

現讀緊的學校:
上個月, 因另一小朋友話比佢父母英默時佢的兒子望了書, 於是家長找回班主任舉報, 但班主任誤會係我打比佢, 下午時佢打比我, 話交待回D今早的事, 我亦以為佢講今早 "學校搞錯以為我仔無返學, 失蹤事件", 佢開始講亞仔睇紙, 又話佢唔係好認, 我十分之唔明, 問咩, 老師不耐煩問我你係咪 XXX 家長呀, 再問你究竟係咪XXX家長? 講了會兒, 咁我同亞仔了解下咩事, 個刻我覺好多小一生都會出現的情況, 佢地根本未熟識.....! 老師話點都好, 頭先同埋代課老師帶埋佢見訓導,..., 依家扣佢分變為零.
過一個鐘後老師打來, 同我講SORRY, 但講不清楚咩回事, 我還以為指語氣.  直到晚上有同學仔家長whatsapps 我話有事同我講, 我才清楚整件事情, 但奇怪的是兩個小朋友都一樣被扣至零分, 這是奇怪的!
第二日放學之後, 我致電找老師, 老師亦忙著, 我留言叫回覆, 後來由英文老師回覆, 咁我照講/問佢地今日點同小兒講, 又有問佢有無偷睇...那一次偷睇..等, 話咁都認為佢無出貓, 亦不太明默書規則... , 比回分數佢, 但始終無答清楚為何兩個小朋友零分, 話當時知道佢地作弊, 所以學校係要扣分, 但根本當時知道誤會後, 誰是不小心作弊, 已經放學, 默書簿已派發, 又點會另一個小朋友都扣到 0?

老師常常似軍訓式, 午膳時都要很嚴, 行得慢,拿錯飯, 都要駡, 又話我個仔食飯食得好d, 次次都係你食得最污, 唔好跌落 " 餐盤"  度 喎! 只是開學頭兩月時,其實佢已經好叻了, 又進步好多! 根本只少少汁弄倒, 本身飯盒係過多汁!!

又駡另一小朋友, 你一定係食咩d餐, 同埋最後攞個位, 邊個叫你遲交飯單嘛.....!
   0    0    0    0

首先....呢兩間小二有位比你插既機會率好低

回覆樓主:

你想中途轉校,都要人地學校有位先得啦!尤其是這兩校連叩門位都用埋(即是已收足學生),除非暑假啦就有D機,因為會有學生退學轉校,仲要係咪小二喎。

另外,你小朋友小一,其實佢地仲唔識學校規矩,默書偷睇隔離位同學亦唔出奇,相信老師會處理到,對方家長聽到自己小朋友咁樣講,就更唔應該家長自己打電話去同老師告狀,應該要教導自己小朋友學懂怎樣去處理,例如叫該同學咁做係唔啱,叫佢唔好望,叫極都唔改善,就自己直接即時同老師講,讓老師去處理。其實我仔班裏也有同學仔咁樣,嗰位同學仔默書時仲狼到郁佢隔離位同學仔隻手去望人地本默書簿,被偷看的同學仔亦成日同佢媽咪投訴,嗰位媽咪都係咁教自己小朋友學懂去處理,而唔係直接打電話同老師告狀。

pbtiger 發表於 16-11-21 22:59
我家因事一定會搬屋, 而將計劃搬到馬鞍山.   而小兒讀緊沙田網的小一 , 發生過一些事及我見老師做法, 我是 ...

你同現在學校關係不好,插寶校都插唔到架

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果要轉校,仲target比較熱門嘅,學校多數要睇成績表,要考筆試,要好好成績先入到
有朋友子女之前插到入主風,佢响區內寶校考全級頭三名!
雨川亦有朋友子女插過,本身讀私小,中上游

如果真係要轉校,一定要整靚份成績表先!
恐龍家

py84ko 發表於 16-11-22 00:58
你想中途轉校,都要人地學校有位先得啦!尤其是這兩校連叩門位都用埋(即是已收足學生),除非暑假啦就有D ...

我不是想在小一中途轉, 我話想小二.同埋不是別人家長話我的兒子, 而是佢舉報佢自己的兒子. 事情係老師搞錯晒, 亦沒有讓我的兒子知道係誤會佢!!!!!
佢係好迷網!

回覆 786 的帖子

不是我跟學校關係唔好吧!  請看清事件! 謝謝

補充: 我係好了解我的兒子, 佢偷食糖我係會知, 佢亦會自己講我聽, 佢初次默書有望隔離同學, 佢都會同我講, 仲話老師話唔可以, 分開了佢地, 亞仔仲有問我點解.    我見到D事情, 學校老師處理手法不太恰當!

回覆 py84ko 的帖子

我不是想在小一中途轉, 我話想在小二. 同埋不是別人家長話我的兒子, 而是佢舉報佢自己的兒子. 事情係老師搞錯晒, 亦沒有讓我的兒子知道係誤會佢!!!!!
佢係好迷網!

pbtiger 發表於 16-11-22 23:01
回覆 786 的帖子

不是我跟學校關係唔好吧!  請看清事件! 謝謝

我看得很清楚啊,你一直“數”緊你現在的91網學校。。

"現讀緊的學校:
上個月, 因另一小朋友話比佢父母英默時佢的兒子望了書, 於是家長找回班主任舉報, 但班主任誤會係我打比佢, 下午時佢打比我, 話交待回D今早的事, 我亦以為佢講今早 "學校搞錯以為我仔無返學, 失蹤事件", 佢開始講亞仔睇紙, 又話佢唔係好認, 我十分之唔明, 問咩, 老師不耐煩問我你係咪 XXX 家長呀, 再問你究竟係咪XXX家長? 講了會兒, 咁我同亞仔了解下咩事, 個刻我覺好多小一生都會出現的情況, 佢地根本未熟識.....! 老師話點都好, 頭先同埋代課老師帶埋佢見訓導,..., 依家扣佢分變為零.
過一個鐘後老師打來, 同我講SORRY, 但講不清楚咩回事, 我還以為指語氣.  直到晚上有同學仔家長whatsapps 我話有事同我講, 我才清楚整件事情, 但奇怪的是兩個小朋友都一樣被扣至零分, 這是奇怪的!
第二日放學之後, 我致電找老師, 老師亦忙著, 我留言叫回覆, 後來由英文老師回覆, 咁我照講/問佢地今日點同小兒講, 又有問佢有無偷睇...那一次偷睇..等, 話咁都認為佢無出貓, 亦不太明默書規則... , 比回分數佢, 但始終無答清楚為何兩個小朋友零分, 話當時知道佢地作弊, 所以學校係要扣分, 但根本當時知道誤會後, 誰是不小心作弊, 已經放學, 默書簿已派發, 又點會另一個小朋友都扣到 0?

老師常常似軍訓式, 午膳時都要很嚴, 行得慢,拿錯飯, 都要駡, 又話我個仔食飯食得好d, 次次都係你食得最污, 唔好跌落 " 餐盤"  度 喎! 只是開學頭兩月時,其實佢已經好叻了, 又進步好多! 根本只少少汁弄倒, 本身飯盒係過多汁!!

又駡另一小朋友, 你一定係食咩d餐, 同埋最後攞個位, 邊個叫你遲交飯單嘛.....!"

pbtiger 發表於 16-11-22 23:17
回覆 py84ko 的帖子

我不是想在小一中途轉, 我話想在小二. 同埋不是別人家長話我的兒子, 而是佢舉報佢自己 ...
你睇中果兩間响馬鞍山好受歡迎, 要想插班, 最好出年3-4月左右打電話問下有無插班位, 成績表一定要靚, 又要考筆試, 你最好打多幾間, 如立心要轉, 二線/寶校都要打電話問有無位。

thanks 各位意見!

其實係個別老師問題,再加上未熟習環境而已,下年就會轉班主任可能問題便不存在,不如發掘學校更多優點吧,轉新校未必等於解決到,因你小朋友又要重新適應,難保有沒有其他問題出現。

回覆 miutang 的帖子

我都有諗! 同埋係一直都有留意, 不過係還有許多問題, 而我只係對事! 而有些事係很難反應.當初我選這間時, 係抱有正面想法, 就算一個朋友告知話佢轉校, 問我要唔要校服, 問我你真係讀依間呀...? 另一個幼稚園同學家長推薦. 我都很感奇怪, 但當時也不想給仔仔不必要壓力, 要週圍interview.

‹ 上一主題|下一主題