用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得 vs 救恩 vs 蘇浙
樓主: zeroma99
go

聖彼得 vs 救恩 vs 蘇浙  

牛奶朱古力 發表於 17-12-26 10:05
蘇小又係谷,咁一定揀St peter啦。
救小完全唔同style,比較唔到,睇你仲唔仲意。但個人認為救小咁貴,但36 ...

救恩係約30人一班,師生比例為1:13。 並不是36人一班。有咁既師生比例,貴也正常。師生比例1:13是學校通告寫的。

回覆樓主

借位一問,如果女仔st Peter 定st Stephen girl好啲?

林淼淼 發表於 17-12-26 19:23
救恩係約30人一班,師生比例為1:13。 並不是36人一班。有咁既師生比例,貴也正常。師生比例1:13是學校通 ...

上次去interview,加參觀,有個三年级生話佢班36人呀,係有D插班咁。我聽完都O咗,即刻問我讀緊嘅朋友,佢話有某D班會有。

牛奶朱古力 發表於 17-12-27 02:15

上次去interview,加參觀,有個三年级生話佢班36人呀, ...

因為以我所知,全級小一才90人,有3班。每班係約30人。而近5年的小六畢人數都維持在79-81人左右。如照你所言,除非高年級得2班??咁一班36人,那另一班就會有成43-45人??應也不太可能吧??

而照資料看,小一至小六,各級都係3班的。

Pancake1005 發表於 17-12-26 23:10
借位一問,如果女仔st Peter 定st Stephen girl好啲?

好視乎有沒有弟弟跟尾, 同埋係咪st Stephen 幼稚園生

St Peter for sure
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Pancake1005 發表於 17-12-26 23:10
如果沒有弟弟, 基本上無原因唔去SSGPS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 10:36
如果沒有弟弟, 基本上無原因唔去SSGPS
因為可以升Ssg 中學?定係ssgps本身好過st Peter?

Pancake1005 發表於 17-12-27 10:51
因為可以升Ssg 中學?定係ssgps本身好過st Peter?
St Peter既女生, 有幾多個可以升上和SSGSS同級或更好既中學?

係SSGPS, 如要唔係B3學生, 基本上必定上得番SSGSS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 11:01
St Peter既女生, 有幾多個可以升上和SSGSS同級或更好既中學?

係SSGPS, 如要唔係B3學生, 基本上必定上得番S ...

謝謝回覆!想再請問中西區中學頭幾位係邊間?

Pancake1005 發表於 17-12-27 13:02
謝謝回覆!想再請問中西區中學頭幾位係邊間?
以前係英華女最出色, 但近年差了.....

女校: 英華女 > 聖心 > 聖提女子 / 聖嘉勒 (兩者和聖心差距其實唔大)

hkpapa852 發表於 17-12-27 13:04

女校: 英華女 > 聖心 > 聖提女子 / 聖嘉勒 (兩者和聖心差距其實唔大 ...

如果加埋男女校呢?

Pancake1005 發表於 17-12-27 13:11
如果加埋男女校呢?
高主教係區內B1中學中, 成績最差既一間

hkpapa852 發表於 17-12-27 13:04

女校: 英華女 > 聖心 > 聖提女子 / 聖嘉勒 (兩者和聖心差距其實唔大 ...

英華近年差了,大概是什麼原因呢?

St Peter

回覆樓主

那麼,女生是選St Peter 定St Stephen Girls’ Primary 好些?如果沒有小弟弟跟尾

suetfa 發表於 18-1-6 01:08
那麼,女生是選St Peter 定St Stephen Girls’ Primary 好些?如果沒有小弟弟跟尾

當然是有直屬中學的st stephen girl

回覆樓主

我囡今年St Peter 一年班,佢日日用超開心去形容,話老師好好,教佢好多野,又錫佢,又話老師又不停教唔乖的學生,好辛苦喎!

上學期已經考完試,見亞囡並未出現功課壓力, 考試也唔錯。 並不存在坊間說勁谷的言論。我地一星期都未必溫一次書,做完功課當溫左。當然谷的尺,係因人而異的。

我個人覺得如果你覺得救恩好啱自己小朋友,St Peter 未必合你心意。因為倆間是比倆種不同個性的小朋友。選校,除了用家意見,當然係自己小朋友個性最重要。

我囡愛坐定定聽書,老師一叫玩,佢即去玩,咁當然St Peter 啦!效益最大。如果小朋友要自由奔放,才能好好學習,咁當然救恩啦!唔同學校,唔同放法教小朋友,各施各法啫!父母係應該擇合適學校比小朋友,唔好諗住入左學校去改變學校或改變小朋友,大家都受苦呀!

keith_ccc 發表於 17-12-26 11:47
計得掂學費就救恩!聖彼得你預左谷!

救恩學費年年加,都幾「熔」

chunchundaddy 發表於 18-1-7 13:33
救恩學費年年加,都幾「熔」

所以真係計得掂學費就揀救恩,等佢可以輕鬆d過佢嘅初小!
如果有壓力嘅就聖彼得!