用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得 vs 救恩 vs 蘇浙
樓主: zeroma99
go

聖彼得 vs 救恩 vs 蘇浙   [複製鏈接]

回覆:zeroma99 的帖子

小朋友在聖彼得讀初小,讀得開心。
學校是要求紀律高的,老師的確嚴。功課雖說七八樣,但有包括改正,女兒也能在1小時左右完成。我是全職媽媽,個人覚得聖彼得的家長支援也重要。當然要視乎小朋友的性格,so far 我都很滿意學校的,不是外間説的超谷,默書、測考也合理。有需要,可pm 問我。

hppa    發表於 17-6-2 23:07

s9621428 發表於 16-11-22 15:02
小朋友在聖彼得讀初小,讀得開心。
學校是要求紀律高的,老師的確嚴。功課雖說七八樣,但有包括改正,女兒 ...

請問St.peter初小需要外補嘛?

我小朋友都係st.peter讀書,學校要求高,功課有時多有時亦會少。老師係嚴,要求紀律亦都高,但老師同樣都好關心學生。所以我小朋友讀得好開心好鍾意間學校,其實有要求既學校唔可以代表小朋友讀得一定唔開心的

hppa    發表於 17-6-2 23:08

回覆:聖彼得 vs 救恩 vs 蘇浙

真係好感謝大家畀咁多意見我

BK 呢個平台真係好好, 起碼冇人會串我 之前有冇了解過, 其實我有了解過不過好想聽多啲家長不同意見,因為每個小朋友嘅程度的確唔同, 但係如果大多數人都覺得學校係好學校,只係多少少功課,家長要支援多啲,咁我起碼有個心理準備,多 多謝大家!

回覆 zeroma99 的帖子

你放心喇,st.peter絕對係一間好好既學校,日後返學之後家長們都會互相幫助,我都係住南區,黎緊細仔都會入小一,大家一齊努力

hppa    發表於 17-6-2 23:22

回覆:Yeahly_ly 的帖子

沒有外補。

回覆樓主:

聖彼得;我大女讀得好開心

hppa    發表於 17-6-2 23:23

s9621428 發表於 16-11-22 18:07
沒有外補。

初小唔洗補應該唔算好辛苦

引用:回覆+zeroma99+的帖子 你放心喇,st.peter

原帖由 heihei417 於 16-11-22 發表
回覆 zeroma99 的帖子

你放心喇,st.peter絕對係一間好好既學校,日後返學之後家長們都會互相幫助,我都係 ...
請問如果校車幾點返到南區?另外,課外活動使唔使畀錢?

zeroma99 發表於 16-11-23 00:31
請問如果校車幾點返到南區?另外,課外活動使唔使畀錢?

如果平時放學返到黎大約3點40返到黎,如有課後活動既就會搭第二輪校車就會大約5:30返到。課外活動是會收費,但個別有d由學校邀請參加既就會免費

st peter 我有20分都冇抽, 一來多功課, 二來遠, 三來20分都未必中, 四來阿囡唔谷得! 學校最緊要合適, 不用選最好的! (但現階段還沒有學校收, 所以勁緊張!)

bobbob  識人大仔讀緊細仔必收都唔揀,因為實在太了解間學校,驚扼殺咗個細仔  發表於 16-11-23 13:14

zeroma99 發表於 16-11-21 23:13
剛剛問人睇下手冊,真係好多功課!

小一還可以,囡今年小二功課開始多,但很少抄寫的功課,測考唔算辛苦,每次範圍也不算多,深淺合適,平時功課跟緊D,考試也不算辛苦。
個別老師很嚴厲,但嚴厲得來也很關心同學,我囡很不喜歡學校的飯盒,十分挑食,老師有打電話俾我叫我留意下。
今年我囡班主仼十分嚴,但亦因此我囡今年的責任心俾上年重左,好緊張功課,回條,書包有冇漏野。

Yeahly_ly 發表於 16-11-22 15:23
請問St.peter初小需要外補嘛?

初小不用外補,自己跟仲好

我個仔在st. Peter 讀小二,佢讀得非常開心。功課量時多時少,每天都能在一小時內完成。我覺得st Peter 課程不算深,測驗考試點書都只是教過的範圍,中、英默書兩星期一次,範圍程度都合理,我都係同佢溫一次就可以應付。st Peter 是一間非常傳統的小學,較著重學業成績同品德紀律,反而校內提供給初小選擇的課外活動不多,大多與學業、音樂有関,如Cambridge English 跟奧數、中樂團、西樂團,可能因校舍問題,球類及運動較少。縂括來說,如果小朋友循規蹈矩,較智識性的會較適合,如果好活躍的就會覺得好約束,因人而異。希望幫到有需要的家長

hppa    發表於 17-6-2 23:24

zeroma99 發表於 16-11-21 22:54
女仔活潑好動,有細路跟尾,唔知谷唔谷得, 好難取捨要放棄救恩, 但要畀學費同有細路跟尾都係我考慮之一, ...

細佬跟尾揀st peter , 學校有要求有心教父母跟緊d就唔大問題.

回覆樓主:

St. Peter : 小兒讀得很快樂。雖然有功課,但可以看出功課係有用的才叫你做。老師也很好,要求合理,不是外間說的那麼谷。學校行政方面確實好好,始終歷史悠久。

不過樓主要留意的是,如果想hea讀,冇預過去幫個小朋友跟下功課(因小一課程與幼稚園一定有個gap), 就要揀番hea學校。

當學校講座、街坊評論已經講明雖說不是超谷,但亦不是不用努力的學校,家長明明期望hea讀,還是第一位揀st peter, 爭完回來之後,態度不變,反而唱衰學校做咩吾hea d,這就是最令人反感。所以,最好衡量下自己同小朋友期望,唔好入左之後又怨天怨地。

hppa    發表於 17-6-2 23:25

Muigg 發表於 17-2-13 10:16
細佬跟尾揀st peter , 學校有要求有心教父母跟緊d就唔大問題.
是的,有細路跟尾,俾我會揀St Peter. 
‹ 上一主題|下一主題