用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教特殊兒童評估中心,6歲評估內容
go

[其他] 請教特殊兒童評估中心,6歲評估內容

前天收到評估中心電話,小女29/11要評估,雖然已心裡有數,但也希望作最後努力,請問過來人家長及知悉者,評估中心評估內容有什麼?

會有簡單認字,寫字, 認顏色,理解, 表達, 聽指令

記得佢有一題問亞仔, 飛機定雀仔飛得快D, 亞仔居然答雀仔, 心理學家同我講番我好有印象

回覆 pocoyo123 的帖子

3小時評估做D乜?

引用:回覆+pocoyo123+的帖子 3小時評估做D乜?

原帖由 Garyoldman 於 16-11-22 發表
回覆 pocoyo123 的帖子

3小時評估做D乜?
平常心,人人不同。而且評估工具是保密的。

我仔見左兩日,第一日9-5,上午1小時心理學家做智力評估,之後解釋結果,同一時間我做1X頁問卷,下午見社工&物理治療師,社工好快,物理治療評估約1小時

第二日:上午見了醫生&職業治療師

結果:可選主流或體障,我選擇後者

回覆 methy 的帖子

小朋友也是在私人做左智能評估..我的小朋友明明都識得的問題..都回答醫生唔識...現在評估佢智商低...要讀 特殊學校...想問我宜家應該點算好..

引用:回覆+methy+的帖子 小朋友也是在私人做左

原帖由 vincychen66 於 17-01-03 發表

小朋友也是在私人做左智能評估..我的小朋友明明都識得的問題..都回答醫生唔識...現在評 ...
做評估時你在場?我仔5歲10個月時在CAC做小一前評估,係心理學家做,仔自己入去,我無在場。
事後講解結果,我大約知道考咩&估計到佢邊d識邊d唔識。評估時醫生或心理學家用佢套評估工具評,係唔計小朋友當時既心理狀態,即使唔舒服或扭計,唔識或唔答就無分。無分既項目多自然拉低整體分數,影響出黎個評估結果。

評估結果其實唔影響你選擇讀主流學校既意願,評估評得差,都係得個知字&上主流小學就有支援。如果你只是不接受個評估結果,想再評,CAC唔會建議短時間內(一年內)再評,私人就不知道。如果你相信小朋友係有能力讀主流,無需理會個結果,讀主流就是了。

醒目開學勳章

引用:回覆+methy+的帖子 小朋友也是在私人做左

原帖由 vincychen66 於 17-01-03 發表

小朋友也是在私人做左智能評估..我的小朋友明明都識得的問題..都回答醫生唔識...現在評 ...
有冇政府做? 如只是發展遲緩不如考慮讀多年K3先上小一? 政府醫生報告或許可延長學卷?

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

有冇讀緊S位或l位? 或上緊任何特殊訓練?