用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁  

punlik 發表於 16-11-23 00:28
不要扣我帽子。

直資學校既前景都話明需時

其實你心中有此想法,直認有何不可?反正直/私儘收精英吧。
天助自助者,  別再怨天尤人

punlik 發表於 16-11-23 00:52
知道你滿手offer而入津校,會唔會次一等就自己顧自己了,在乎小學可否入精英班,能否升上直屬中學.
我不作 ...

我地間次一等嘅津校並冇分精英唔精英班,我在乎嘅係呢6年學校點樣裁培小朋友,升唔升返直屬中學到時自會知道,如果成績好咪去考下SPCC,DB,QC,如果小朋友鍾意同同學一齊升直屬中學咪跟佢意願囉,成績差嘅咪去考返D次一等嘅直私囉⋯⋯唉,我都係瞓先,無謂再講落去。

monodad 發表於 16-11-23 00:11
咁我呢個次一等嘅小朋友都考到唔少熱門嘅直私嘅⋯⋯而扣入我小朋友間津校嘅學生都係滿手熱門直私offer嘅代 ...

我一直十分反感一刀切的直資vs津校。而且我呢個人好實際,亦好低層次,哪間學校可以match到我小朋友,便是好學校,我懶理它是直資或津校或國際

天助自助者,  別再怨天尤人

其實到今天吾少家長仲係當新派直資係水泡而已,無乜方法(計分)入傳統名小咪俾錢先囉,到升中真係有能力跳返出去好多會走(所以好多人介意無呈分的直資)。有挑選過的直資中學上B1其實應該吾難,但要追上傳統名校吾易。

adriantai 發表於 16-11-22 18:19
男孩發力一般較遲,有朋友囝囝當年係華小成績差少少分數上吾到華中,去左附近的中中男校,最後des 29分入港 ...

所以我唔讚成而家主流既段段谷,特別係男仔。

MC1128 發表於 16-11-22 20:57
同意你的部分說法

轉直資的傳統學校, 除了為揀學生, 當年亦為要擺脫教改之下受政府教育政策規限, 辦學團體 ...

直資學校跟官津當然有差別。ek呢度主流係比較dse入U率。直資更傾向不同教學方式,提昇學生綜合能力。

根本係橙同檸檬比較甜味,無物大意思。

Felix223 發表於 16-11-22 22:52
真的要問下當初邊個攪真資?

直資制度唔係壞事,概念係好! 簡單講係類似學卷制,資助跟家長脚走,得到家長認同,就獲得資助,學校又有收生權,各得其所,市場化概念。

比較兩者差異,不如問下資助主要去左邊?得閒下d校務報告,支出主要去左新型設備,語文訓練,工作坊,培訓班,減費等等。簡言之係提昇學生綜合能力, dse呢d分分辛苦既,唔係加十部電腦,上兩個outward bound就加分架?

有無留意當年兩位港同狀元,無論衣著,外表,到講野, 同其他學校狀元明顯唔同?

直資制度執行起來,有水土不服。傳統名校變身,又攞資源又攞學生,家長期望落差,教師工作穩定性等等。

事實上,新型直資面對挑戰不少。

Soundervolt 發表於 16-11-22 23:08
其實有唔少津貼學校自行都盡收自己小學學生為主,LSC、SMC、MCS、SJC都係俵俵者。培正及坑真係新校咩? 我 ...

其實咁樣比較亦唔好公道。

官津真的不揀人? 以 sjc為例,約5 班有 3班係自己友,另兩班分別係學業精英,運動精英。

仲有不要忘記大家常訢諸不公既校友制。即係佢地信傳承信家庭影響有7,8 成譜,昇中唔得咪掃走囉,小二至小四年年有人唔見左,有人插班。無記錄,好似小四有近十個插入。

retriever 發表於 16-11-23 08:38
直資學校跟官津當然有差別。ek呢度主流係比較dse入U率。直資更傾向不同教學方式,提昇學生綜合能力。

根 ...
其實你有冇認真去睇過,香港有幾多間直資學校真係用非主流教學方式?
事實上只有少數,甚至極少數。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-23 09:04
其實你有冇認真去睇過,香港有幾多間直資學校真係用非主流教學方式?
事實上只有少數,甚至極少數。
...

其實你有無睇過,就算被認為最傳統果間直資既小學,都加左好多活動元素,其他方面既能力訓練,呢d係直資制下多出既$$$ 去支持喎。

retriever 發表於 16-11-23 09:12
其實你有無睇過,就算被認為最傳統果間直資既小學,都加左好多活動元素,其他方面既能力訓練,呢d係直資制 ...
其實就算依家大多數官津小學,都有加入活動元素。
正所謂平有平做,只差在想唔想做。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實就算依家大多數官津小學,都有加入活動元素。<----對⋯⋯尤其男校

連津貼保良局小學都見有國際語言曰

hkpapa852 發表於 16-11-23 09:20
其實就算依家大多數官津小學,都有加入活動元素。
正所謂平有平做,只差在想唔想做。
...

Agree. 官津多咗好多活動教學元素。
坦白說,如果家長本身真的名校出身,現時除了某3幾間名校,其他的新派學校真的有所保留未必看得上⋯⋯只是marketing 做得好。
直資:要篩選學生家長背景才有好成績。
名津:任何背景的學生有機會經自行、大抽獎可入讀,但經過12年的裁培仍可令學術成績保持咁好水準,呢D咪名津的本事。

根本係兩件事。

adriantai 發表於 16-11-23 09:31
連津貼保良局小學都見有國際語言曰

語言日點算呀?

唔駛幾多資源啦。

意思係平有平玩,都係與時並進。

Felix223 發表於 16-11-23 09:35
Agree. 官津多咗好多活動教學元素。
坦白說,如果家長本身真的名校出身,現時除了某3幾間名校,其他的新派 ...

現時官津多左資源,多左活動教學元素。但有d非教學既,譬如: 領袖訓練,learn to learn,  STEM, 甚至outward bound,  都係要資源架。

直資比官津單純比dse唔係太有意思。

間間學校校務報告都要講下d錢點用。去左邊要信佢,當然d活動係咪可為dse加持就唔見得啦。

retriever 發表於 16-11-23 09:02
其實咁樣比較亦唔好公道。

官津真的不揀人? 以 sjc為例,約5 班有 3班係自己友,另兩班分別係學業精英, ...

揀人既定義係經過各種形式既考核去篩選有能力及家庭背景相近入學,你所講既官津世襲制,學校亦係被動,自行階段計分入學既學生,當中可能係舊生囝仔,但亦唔保證到佢地既學習能力及質素,SENS都要照收,爸爸讀書叻未必子女都一樣,況且考第尾既爸爸都一樣有五分係手,一樣可循自行計分入學。 小一收生唔可以多過一半來自自行計分,何來5班有3班自己友? 另外,喇沙會既小學唔會有精英班(唔好話有隱性精英班呢回事),阿仔學校都冇分學業精英,運動精英班。每間學校年年都有學生離開及加入,我唔清楚SJ,不過我眼見SJ既兄弟學校(我做過PTA,您既數據又從何得來,hearsay?)就冇大遷徙式既離校及插班既情況,如果由小一到小六整個過程,學生既變動大約係15%之間而且你所講升中時被掃走既只佔大約20%,從外加入中學部既學生大約佔中學整體25%,係唔可能就憑外來生能力去整靚公開試盤數。