用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁  

adriantai 發表於 16-11-22 22:44
點解其他傳統名校吾轉真資

真的要問下當初邊個攪真資?

Soundervolt 發表於 16-11-22 22:48
我既言論並非針對港同單一學校,而係整體直資vs官津制度既成效。尤其歷史悠久既傳統名校轉為直資。 ...
所以我話港同係異類, 因為大多數新派直資校, 都係有足夠人氣, 但未有足夠實力

Soundervolt  That's true! 如果多幾間港同就有福了。  發表於 16-11-22 23:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 16-11-22 22:52
真的要問下當初邊個攪真資?
攪直資既原意, 係要係回歸前, 製做一個名目, 諗辦法令政府可以資助"左派"學校係香港辦學.
所以最早期既直資學校, 基本上都係左派學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

似乎又顯現4圍走既現象....一陣A....講A果陣又去左B....

Soundervolt  呢個係EK既特色  發表於 16-11-22 23:34
hkpapa852    發表於 16-11-22 23:05

回覆樓主:

我相信有人會睇好直資嘅前景,有人會認同傳統名津嘅教學,本來無咩問題,但我絕對唔相信只係因為制度原故會影響到本來學校嘅教育質素,我可以認同港同辦學辦得唔錯,但唔認同因為港同係直資學校所以先會搞得好。我個人無對直私或官津有既定立場或偏好,我放棄8個直私offer(包括港同)選擇扣入津校,原因只係我認為該津校有傳統而且辦學經驗及成績好,而且有教無類,無論佢係直私定官津我都會選擇佢,呢個就係我嘅睇法同選擇。

Soundervolt  Agree  發表於 16-11-22 23:16

punlik 發表於 16-11-22 22:53
有邊間可以放棄自行外校學生,以自己小學學生作主力,培正.坑真亦收不少自己小學學生.共通點是小學是私立
...

其實有唔少津貼學校自行都盡收自己小學學生為主,LSC、SMC、MCS、SJC都係俵俵者。培正及坑真係新校咩? 我知您係直資擁躉,但除左港同外又有幾多學校真係受惠於呢個政策? 之前所講果堆直資傳統名校就算唔轉直資都唔會對成績有負面影響

hkpapa852 發表於 16-11-22 22:54
所以我話港同係異類, 因為大多數新派直資校, 都係有足夠人氣, 但未有足夠實力
...

咁陳守仁算唔算直資的異數/成功例子? 在學網站見到過去3年畢業生入Co-ed, DBS, YW 等名校的數目, 實在好 impressive

punlik 發表於 16-11-22 23:30
直資小學
學生從幾千人中挑選,
學校亦可選擇家長,家長都是願為小朋友學習付出金錢,家庭環境亦不會太差

最後結論,直資收果D係叻仔叻女,必屬佳品。次一等的,讀津校吧,對嗎?

Soundervolt  你咁講法我當初幫阿仔推左間直資兩轉去讀津校咪次一等既選擇!?  發表於 16-11-23 00:07
天助自助者,  別再怨天尤人

pilee 發表於 16-11-22 23:53
咁陳守仁算唔算直資的異數/成功例子? 在學網站見到過去3年畢業生入Co-ed, DBS, YW 等名校的數目, 實在好 i ...
似乎係計到去中學 ~~~

punlik 發表於 16-11-22 23:30
直資小學
學生從幾千人中挑選,
學校亦可選擇家長,家長都是願為小朋友學習付出金錢,家庭環境亦不會太差

但事實係各大直私學校如英華,SFA,APS,KTS等校之精英學生每年跳船插班到LS,SJPS,SMC,MCS大有人在,中學選擇去LS,QC,BPS,MCS,KC,SJC,WY更多不勝數,唔通呢班精英學生嘅家長同閣下對直資前景嘅睇法有所不同?

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-22 23:57
最後結論,直資收果D係叻仔叻女,必屬佳品。次一等的,讀津校吧,對嗎?
...

咁我呢個次一等嘅小朋友都考到唔少熱門嘅直私嘅⋯⋯而扣入我小朋友間津校嘅學生都係滿手熱門直私offer嘅代表嚟嘅⋯⋯

結論係咸魚青菜,各有所愛,但係我地應該成日教導D「小朋友」唔好養成「偏食」嘅習慣咁囉⋯⋯

punlik 發表於 16-11-23 00:20
LS,SPJS,MCS,MPS等學生又考SPCC,DGS?
討論直資派位學校分別,無謂越扯越遠。

所以咪話傳統名校冇分直私定津校,都有大把人追捧囉!其實真係咁難明咩?

punlik 發表於 16-11-23 00:33
傳統名中肯定繼續多人追捧,但是否會對直屬小學收生沒選擇权而有意見?
繼續出現轉直資潮或全力加壓直屬小 ...

其實已經講咗N次,優勝劣汰呢樣嘢無論係直私定津校都會發生,唔通讀直私小學唔駛升中?而升中只係因為你讀直私小學而唔駛睇成績?而直私小學又唔會因為你成績差而唔需要你改善?由得你拖低佢地升中派位嘅結果?不如你話讀直私一條龍學校升中壓力冇咁大好過啦⋯⋯唔係所有直私小學都有中學㗎⋯⋯其實你明唔明你自己想表達直私嘅好處定一條龍嘅好處㗎?