用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁   [複製鏈接]

回覆樓主:

雖然港同出過兩個狀元,就算港同学生被揀過,但整體DSE成績仍然係華仁絕對優勝。而且派位收返嚟既学生,當畢業時大部分學生亦唔会太過參差。 如果只係為咗升中有保障而放棄華仁,咁嘅諗法實在對自己及囝仔太冇信心。 況且華仁有豐厚嘅教育儲備基金,無論九龍或香港華仁近年喺課程上作出改革及顯注優化 , 可見嘅將來會重返頂級成績之列。 樓上亦有講過,除咗學術成績以外, 傳統男校所講嘅係承傳與及bromance, 呢啲體會唔係間間學校都會擁有。 以上兩點已經唔係普通嘅直資或私校可以比較。

gskw    發表於 17-6-18 07:39
CherylChloe  可以share 一下港華dse 成績嗎  發表於 16-11-22 18:11
hppa    發表於 16-11-22 17:59
Felix223    發表於 16-11-22 12:52

retriever 發表於 16-11-22 12:11
"男仔一開始落後於人,成日拖低小組成績,在四個女仔既鞭策下,表現突飛猛進."

我絕對相信你講既係事實, BUT ...

非常認同,所以當年只幫阿仔報了4間男校直私而已
我當年都係謮男校,果種brotherhood and bromance 真不是男女校生所明白,我的要求係仔非男校不讀

retriever 發表於 16-11-22 12:11
"男仔一開始落後於人,成日拖低小組成績,在四個女仔既鞭策下,表現突飛猛進."

我絕對相信你講既係事實, BUT ...

你咁鬼有心週圍蒲學校㗎!

Tintin926 發表於 16-11-22 13:07
非常認同,所以當年只幫阿仔報了4間男校直私而已
我當年都係謮男校,果種brotherhood and bromance 真不是 ...

台兄? 有四間直資男咁多咩? 我數到三間之嘛。。。

之前在壇內爭論小息俾唔俾跑呀,唔俾打波呀。。。 果日眼見spb間課室隻窗門加哂鐵枝成果赤柱咁樣,心內真係有股暖流。。。 喂,呢d先係真男校啦。

optman88  係,港華教堂之前都爛咗一塊。  發表於 16-12-25 23:53
陽光點的歌  鐵枝...?   發表於 16-11-22 14:24

樓主, 你有 25 分, 即係舊生.

如果你係爸爸, 咁你唔鐘意自己作為華仁仔些甚麼, 所以唔比個囝讀華仁?

如果你係媽媽, 咁你唔like 你老公甚麼? 你老公想唔想個仔繼香燈, 繼續做華仁仔?  我估好多阿爸都鐘意, 佢地講番個足球場, 已經好興奮. 講起 father 由佢地唔讀書, 又考到好成績, 又覺得好威.

至於"不喜歡父母教", 個個囝都係咁, 點會聽阿媽支笛.

monodad 發表於 16-11-22 13:14
你咁鬼有心週圍蒲學校㗎!

無法。每周未要安排outing漫遊18 區,太活躍了。

話說果日spb展覽課室見到個大頭仔。

我循例問佢:"你鍾意咩科目呀?",  佢有d非而所思以為聽錯左,話:"成長科囉";

"咁點解呀❓"       

"唔駛做做功課囉。。。"

"咁你最鍾意學校物野呢❓"

佢話:"朋友囉",  跟著好感性咁嘆左口氣, "無野喇,就係朋友!"

呢d野,明啦。

港同啦! 活動教學, 開心些~

piggy-ma  華小有補底。小兒由初小下游成績,升至高小top 10,老師應記一功。然家長亦需積極配合。   發表於 17-4-26 17:21

華仁小學升中時會篩走弱者,收外面叻人,所以成績一定亮麗。每年都有被篩走嘅華小生入我教嘅學校,水準中下,可見華小在照顧學習差異較為遜色,免費未必保證你讀得上港華。

所以,我會建議港同,師資點都較優勝。

littlefaith 發表於 16-11-22 14:38
華仁小學升中時會篩走弱者,收外面叻人,所以成績一定亮麗。每年都有被篩走嘅華小生入我教嘅學校,水準中下 ...

係,據聞華小近年得6成升上華中

optman88  今年冇咁多添~  發表於 16-12-25 23:55

雲牛 發表於 16-11-22 14:20
樓主, 你有 25 分, 即係舊生.

如果你係爸爸, 咁你唔鐘意自己作為華仁仔些甚麼, 所以唔比個囝讀華仁?

段估樓主百份之二千係媽媽...

媽媽唔LIKE 爸爸, 可能係華仁仔唔夠旺角男校咁YEAH, 太過HUMBLE... 呵呵.

陽光點的歌    發表於 16-11-22 16:31

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

牌面,華仁較優勝。
升中,華仁要篩選,朋友嘅朋友:仔仔活潑得過份,操行麻麻,到小五學校操行分低,成績唔夠原校升,操行唔好自行死路一條,只能等抽獎。
又係買一舖大細。
不過放是但一間都好多人會多謝你

華仁

littlefaith 發表於 16-11-22 14:38
華仁小學升中時會篩走弱者,收外面叻人,所以成績一定亮麗。每年都有被篩走嘅華小生入我教嘅學校,水準中下 ...

被左六年時間,再加學校補底都依然成績差就怨無尤人啦。唔少人只會諗有直屬中學既名校會用"汰弱留強"去篩走成績未能達標既學生,只有一條龍學校先至會照顧學習差異........其實大家都會"汰弱留強",不過只係形式上既分別,直屬學校會係升中時會"一刀切汰弱留強",而一條龍學校就會用"漸進式由小二到中學階段汰弱留強",所流失既學生數量無從稽考,大家只係形式上既不同。

您又可否詳細解析兩校學習及課程分別與及港同師資較優勝呢?謝謝!

其實港華呢幾年DSE 成績是怎樣呢. 可否SHARE 一下

retriever 發表於 16-11-22 14:11
台兄? 有四間直資男咁多咩? 我數到三間之嘛。。。

之前在壇內爭論小息俾唔俾跑呀,唔俾打波呀。。。 果 ...
我話直「私」喎!DB, SPB, 英華,st. Louis

Soundervolt 發表於 16-11-22 15:15
被左六年時間,再加學校補底都依然成績差就怨無尤人啦。唔少人只會諗有直屬中學既名校會用"汰弱留強"去篩 ...
同意不是所有一條龍學校都會照顧學習差異,不過港同這方便已經做得唔錯,中、英、數都有小班,學障生都沒有被篩走冇特別提高升中要求。升中要求=升班要求。

haihaimom 發表於 16-11-22 16:29
同意不是所有一條龍學校都會照顧學習差異,不過港同這方便已經做得唔錯,中、英、數都有小班,學障生都沒有 ...

所以選擇港同或華仁係不同取向,並不是 apple to apple。如果係SPB vs WY呢類學校作比較會相對適合尐。

玩過小一這殘酷遊戲, 我一定華仁,
他朝你仔會多謝妳的~

醒目開學勳章 王國長老

lolu 發表於 16-11-22 16:47
玩過小一這殘酷遊戲, 我一定華仁,
他朝你仔會多謝妳的~

玩埋升中至講呢句都未遲,講真的

haihaimom 發表於 16-11-22 16:29
同意不是所有一條龍學校都會照顧學習差異,不過港同這方便已經做得唔錯,中、英、數都有小班,學障生都沒有 ...
其實升上我間中學的華小生,雖然資質屬中下,但並非不可教,他們只是未有適當栽培而已。小學時,由於被認為成績差,加上升中被篩走,往往沒有自信。
反觀港同,由於不存在升中篩選,能夠做到有教無類,學生得到適當栽培,這並非華小可以做到。

haihaimom  睇過學校某年既校務報告,見到都幾用心去照顧學生既學習差異  發表於 16-11-22 17:11
‹ 上一主題|下一主題