用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁   [複製鏈接]

punlik 發表於 16-11-23 12:16
ST JOE中學以前自行收自己學生, 而家主力收外校Band1A學生. 成績有壓力自然求變. ...

你唔好玩啦....果"3成自行"原意係乜..."統一85%直屬"原意係乜....你認為係EDB單方面決定??
自行 一向多睇成績....以前SJC一成績唔差....不斷求变係正常現象....咪又推去俾直資嚇倒  

我地以前考港同小學....只有2階段面試....宜家有3階段....莫非又推去新派直資成績有壓力自然求變~~~

Soundervolt  SJC主要收街外B1學生? 邊道"聽"返尼?  發表於 16-11-23 12:34

punlik 發表於 16-11-23 12:23
很多直資小學面試既題目亦非強調學術能力.

三餐不繼,為口奔馳的基層父母如何用力用心?

天助自助者,  別再怨天尤人

mcl203 發表於 16-11-23 12:12
唔係唔想sell DSE成績....係大部份新派直資未有貨sell啫....港同已經有網友力sell緊啦
唔好用一個直資去計 ...
其實好多學校理念真係唔係係DSE成績度.....
不過你要話未有貨sell啫咁我都冇法同你辯, 因為真係冇(HAHA).......

早前去聽播道簡介, 個重點真係全人發展.....咁成績又真係唔一定要最TOP
每間學校定位係唔一樣的

LODAVID 發表於 16-11-23 12:32
其實好多學校理念真係唔係係DSE成績度.....
不過你要話未有貨sell啫咁我都冇法同你辯, 因為真係冇(HAHA)... ...
用DSE去評直資潛力唔係我講的.....DSE亦唔係唯一因素去評一間好學校

Soundervolt  SJC主要收街外B1學生? 邊道"聽"返尼?  發表於 5 分鐘前

咪又係位網友估番黎....津中成績一好D就係靠外援....成績有壓力...弓弓

相信申請者小之又小....

punlik 發表於 16-11-23 12:38
成績面前人人平等.

你唔好搬龍門啦!你教吓啲草根階層(搵朝唔得晚去養家果啲)點樣栽培子女考優質直資啦
天助自助者,  別再怨天尤人

mcl203 發表於 16-11-23 12:26
你唔好玩啦....果"3成自行"原意係乜..."統一85%直屬"原意係乜....你認為係EDB單方面決定??
自行 一向多睇 ...

有D人知又講唔知又講,SJC中一180個學位,SJPS小六140-150畢業生,連自行統一叩門總共收咗120個,另有10個8個考咗QC,SPCC同外國升學,真正升唔返SJC嘅少之有少,剩餘果60個位咪收外校生囉,考得SJC嘅大部份都係band 1生,唔通夾硬要SJC收band 2外校生唔收B1?不如問下點解咁多B1選擇去考SJC,LS,WY,QC呢D官津仲好啦,可能佢以認B1生入咗去學校唔駛教呢班B1生自自然然就會變咗狀元啦!

回覆 Soundervolt 的帖子

Soundervolt SJC主要收街外B1學生? 邊道"聽"返尼?

咪又係同LS有隱性精英班既道理一樣囉!

又或者好似有D人話QC盡收B1A學生...... QC有大量學位係要靠抽入, 邊有可能盡收B1A學生, 加埋聯繫小學果D都肯定唔會全部係B1A啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-11-23 12:42
小學階段強調全人發展, 但中學用DSE來評亦沒問題吧.
你明唔明現今仲有好多中學辦學理念唔係放成績係首位嫁 ?? ~~~

punlik  包唔包括轉直資個D?  發表於 16-11-23 12:54

monodad 發表於 16-11-23 12:47
有D人知又講唔知又講,SJC中一180個學位,SJPS小六140-150畢業生,連自行統一叩門總共收咗120個,另有10個 ...
所以咪我成日話靠估....津直小基本上用自己學生做主力....仲仍有好成績....真係當佢地流既咩
只識話有壓力....靠外援....盡收B1A...弓弓

16個都係B1A.......你肯定 ??......DGS...SPCC...HYS...HTC 收果批係B1B - B1C ??

hkpapa852 發表於 16-11-23 12:47
回覆 Soundervolt 的帖子

Soundervolt SJC主要收街外B1學生? 邊道"聽"返尼?
哎...我講左N次...又被評有論點...無數據

咁你話係咪可以當80%本區B1A....100%全港B1A呢??

punlik 發表於 16-11-23 12:58
全港頭1/9都算Band1A, 你又點分Band1A?
全港Band1A.....我係唔識分....亦無謂去估 ~~~
‹ 上一主題|下一主題