用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Clare's vs 救恩
go

St. Clare's vs 救恩

小朋友斯文聽話,但欠創意和反應. 語文ok,讀緊活動教學幼稚園,所以在學校培養下都算開朗活潑

Concerns:
救恩 - 男女校(比較preferred),活動教學(希望可train up小朋友缺點和自信)

St. Clare's - 傳統女校(谷啲?!), 英文程度好,有中學

Relax啲當好,但谷的亦會盡量配合,但太hea太谷都不想,想取中間平衡.

請指教......

St Clare's

回覆:maggielfc 的帖子

St Clares

引用:St+Clares +

原帖由 thousandtwinkle 於 16-11-21 發表
St Clares
何解?!

St Clare,英小及有直屬band1中學

Hi ! I think this 2 schools were next each others right? For the outlook the 救恩 is much larger than St Claire. However if you do not prefer Girl school and please give up! My girl is in waiting list and this is the most favour school we pray for! Many thanks!

回覆 maggielfc 的帖子

救恩聯繫中學係匯基, 唔及ST CLARE'S 中學好

救恩上匯基亦無 St Clare's上自己中學甘多。

其實兩間學校幾唔同, 女校vs男女校, 傳統教學幾谷英文好vs活動教學初小幾年輕鬆。各有各風格,學術應該系St Clare's  好d。  

兩間都係我母校,小學St Clare's, 中學救恩。(以前在小學校址有中學)

你小朋友斯文聽話,係St Clare's最鍾意嘅學生類型,如果佢一路都聽教聽話,應該可順利入Band 1 嘅中學部,不過唔會訓練到佢創意,因為傳統教學連發問都係不被鼓勵嘅事。

若純學術比較成績,救恩無St Clare's咁好,基Banding亦無St Clare's中學嘅Banding高,但救恩係有愛心嘅學校,亦會讀得開心,全人發展會做得好過St Clare's。

校園環境就梗係St Clare's好啦,班房外全部係綠悠悠嘅樹木,仲成日見到松鼠走嚟走去(好耐以前,唔知有無變),空氣一流。

救恩囉喎……啲大貨車上斜路超噪又勁噴廢氣,好彩現在班房有冷氣,好好多㗎喇。

睇吓你想俾邊方面嘅培育俾個女,你要自己選擇。
希望啲資料幫到你。

(利申:我個女今年都報左St Clare's,諗住我係舊生實收,點知連waiting都無,,直接reject。
無報救恩因為連埋校車費太貴,屋企幾個細路開支太大。)

thousandtwinkle 發表於 16-11-22 17:25
回覆 maggielfc 的帖子

救恩聯繫中學係匯基, 唔及ST CLARE'S 中學好

請問滙基係屬於那個banding的中學

siumicmic 發表於 16-11-22 19:49
兩間都係我母校,小學St Clare's, 中學救恩。(以前在小學校址有中學)

你小朋友斯文聽話,係St Clare's最鍾 ...

救恩以前有中學的嗎?咁㸃解依家會無左既?

回覆樓主:

但st clare上中學的直屬位不是很少嗎?

maggielfc 發表於 16-11-21 18:49
小朋友斯文聽話,但欠創意和反應. 語文ok,讀緊活動教學幼稚園,所以在學校培養下都算開朗活潑

Concerns:

你兩間都有 offer ? 好叻呀!

MSKAKACHAN 發表於 16-11-23 00:15
你兩間都有 offer ? 好叻呀!

輪牌面應該 st Claire .

IMDAD 發表於 16-11-22 15:51
Hi ! I think this 2 schools were next each others right? For the outlook the 救恩 is much larger tha ...

明白!其實我們很幸運還有其他offer但知道不適合已沒有註冊立刻放位.但因為上述兩間都是很好的學校(各優/缺點好難比較),而小朋友還小,真的未知佢資質如何.實在難決擇.
如有決定必立即放位
亦多謝大家意見!

maggielfc 發表於 16-11-23 09:40
明白!其實我們很幸運還有其他offer但知道不適合已沒有註冊立刻放位.但因為上述兩間都是很好的學校(各優/缺 ...

謝謝!果曰行去St Clare 報名!走錯左一個斜路果間應該是救恩!校舍幾新,那些教職員也nice 㗎!
點知去到St Clare 以有為數幾十家長排隊交表!
我們這些冇世襲分冇人士家長!當然只想付出一些學費令子女入讀一間有愛心小學!我小朋友自幼在教會幼稚園成長!St Clare 當然是首選!聽説也有法文學!遠一點也值得!

happynewyear16 發表於 16-11-22 23:25
但st clare上中學的直屬位不是很少嗎?

不是。有篇hkpapa852的直屬文章,直屬位少是因為當時小六畢業生都不多,文章有計最多可以收多少。

見到幾個有關救恩對傳統學校選擇既post後,有感大部份家長口裏向傳统多功課說不,但身體卻很誠實。

1224cheung 發表於 16-11-24 00:10
見到幾個有關救恩對傳統學校選擇既post後,有感大部份家長口裏向傳统多功課說不,但身體卻很誠實。 ...

因為到最後都係DSE,D人一講傳統兩個字就想起谷同多功課。其實好多名校都唔多功課,以St Clare 為例每日三或四份功課,只兩測兩考,中間有時有continuous assignments (1-2個課文可當平時溫書), 小一個本啓思中文練習仲要係淺易個level (問過出版朋友),一D都唔谷。

lightingchung 發表於 16-11-23 22:13
不是。有篇hkpapa852的直屬文章,直屬位少是因為當時小六畢業生都不多,文章有計最多可以收多少。
...

Yes, 到時會有大約70個直屬位