用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 DMAE + B5
go

[過動] DMAE + B5

我買左呢2樣, 上網睇到對 ADHA 有明顯改善, 希望有效果!
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

fionafiona 發表於 16-11-21 16:47
我買左呢2樣, 上網睇到對 ADHA 有明顯改善, 希望有效果!

好呀!等你

tutik 發表於 16-11-21 23:27
好呀!等你

因為昨晚在iherb訂的貨要星期五才到,今日收工忍唔住去左油麻地一間專賣健康產品的店買左一樽「DMAE」,本來仲想買埋「B5」但搵左幾間藥房都無,個知都話無淨係B5賣架,(我就買到呢,不過未送來之麻⋯⋯)。

於是我一回家就比阿仔食左1粒先(100mg)食完再食飯,食完飯阿仔的妥瑞症突然變得好勁,直情成個人扎下扎下甘,果一刻我真係超級後悔,因為上網講對ADHD有效,但唔知對ADHD+妥瑞又點?!

唔夠半個鐘之後,阿仔個樣勁攰,入房想訓,但因為佢未沖涼,我叫醒佢去沖涼,但佢沖完涼之後,妥瑞症狀就無晒甘啦。我幫佢抹頭時唔小心撞到佢個頭落門邊(位置問題我一抹佢就向前傾)佢竟然無發脾氣仲好鬼開心,直情開心過頭有點Hyper.....

之前好快訓左,平時佢好難訓得著,就算訓都經常反來覆去甘,但今晚我觀察左佢成個鐘都仲訓得幾好甘,暫時這樣吧!
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

fionafiona 發表於 16-11-21 23:55
因為昨晚在iherb訂的貨要星期五才到,今日收工忍唔住去左油麻地一間專賣健康產品的店買左一樽「DMAE」,本 ...

多謝分享,原來有這個症,我仔細時做治療,有部份小朋友係咁,我以為也是ADHD,不過情度分別。。。
有冇DMAE . 既link 可以參考下?不過suppliment 類既效果都冇咁快,要有耐性,努力。

tutik 發表於 16-11-22 08:08

多謝分享,原來有這個症,我仔細時做治療,有部份小朋友係咁 ...

唔係ADHD, 即係咩症?  

我囝係非典型ADHD, 我想知你講果樣野會否同我囝相似。

謝謝分享

bestwish 發表於 16-11-22 09:57
唔係ADHD, 即係咩症?  

我囝係非典型ADHD, 我想知你講果樣野會否同我囝相似。

妥瑞症
https://youtu.be/OQwoQ2O-QLw

tutik 發表於 16-11-22 10:30
妥瑞症
https://youtu.be/OQwoQ2O-QLw

啊 ! 原來係呢個。 我之前睇過呢套戲。

禁, 我仔唔係了。

試左3日, 睇來我仔仔唔適合呢個方法

我帶佢睇醫生, 醫生開左Strattera 10mg 佢試, 上網睇呢隻唔係人人都有效, 唉

在家中都有比仔仔食魚油 + 益生菌, 因為好多時adhd都同缺乏維他命, zinc , 鎂果d 有關, 我又已經買左多種維生素比佢食, 再觀察啦

fionafiona 發表於 16-11-29 11:30
試左3日, 睇來我仔仔唔適合呢個方法

我帶佢睇醫生, 醫生開左Strattera 10mg 佢試, 上網睇呢隻唔 ...

我囝都有食魚油 + 益生菌 + 小善存

bestwish 發表於 16-12-1 10:37
我囝都有食魚油 + 益生菌 + 小善存
請問你買邊隻益生菌 + 小善存?  thx

chankomi 發表於 16-12-1 15:54
請問你買邊隻益生菌 + 小善存?  thx
益生菌: hyper biotics  (屈記有得賣, 我鍾意佢唔係膠囊裝)

小善存就係善存果個牌子 law

bestwish 發表於 16-12-1 16:18
益生菌: hyper biotics  (屈記有得賣, 我鍾意佢唔係膠囊裝)

小善存就係善存果個牌子 law
小善存 既 b5?

chankomi 發表於 16-12-1 16:51
小善存 既 b5?
唔係, 小善存提子味好似得一款

http://www.centrum.com.hk/products/centrum-junior-extra-c

我仔依家食嚴浩介紹果種益生菌, 每日一粒!

因為有學者提出有adhd 的人好多時都缺鎂, 鋅等礦物質( 要驗血先知道),所以我亦試下比佢食多種維他命, 反正都無害!

rainbow light , nutri star food based multivitamin (呢隻可以咬的, 因為我唔想個仔一日吞甘多粒藥, 佢係雜果味, 我覺得麻麻好食, 但尚可接受)

另外 DMAE 我上網CHECK 下原來可以用來做CREAM 抗皺架, 所以我依家用來加入  CREAM 度搽手, 搽面

fionafiona 發表於 16-11-21 23:55
因為昨晚在iherb訂的貨要星期五才到,今日收工忍唔住去左油麻地一間專賣健康產品的店買左一樽「DMAE」,本 ...

Dame 寫住for audlts only wo

DollyCC 發表於 16-12-11 19:33
Dame 寫住for audlts only wo

佢個樽有甘寫住! 你有興趣可以參考多點網上的資料,(e.g. http://nootriment.com/dmae-dosage/#) 基本上佢無咩副作用, 我地本身身體都可以製造, 如果你查下, 如果你唔係食超過1500mg 都無副作用, 我買回來的只是100mg,
dmae 的結構相似於Choline,  所以可以提高身體acetylcholine 的水平, acetylcholine是一種神經遞質, 正正是第一線(刺激劑)藥物目的, 而且dmae 是adhd藥的其中一種有效成份, 但就歸納於營養保充品

抱歉太遲回覆, 仔仔剛剛開始教藥, 情緒太波動, 都無咩時間可以詳細解釋

至於食唔食真係見人見智啦

fionafiona 發表於 16-12-15 15:23
佢個樽有甘寫住! 你有興趣可以參考多點網上的資料,(e.g. http://nootriment.com/dmae-dosage/#) 基本上佢 ...

剛剛訂DMAE來試,請問你比小朋友食幾多?

MrsWongJr 發表於 17-1-14 15:47
剛剛訂DMAE來試,請問你比小朋友食幾多?

我無試啦,因為仔仔有妥瑞症唔用得呢隻,如果你小朋友本身食開利他林就可以,服食份量由你觀察,第一次由100mg 開始,你可以上網去外國ADHD論壇參考一下外國家長的使用經驗,我見佢地一日3次