用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: 24-Seven
go

delete [複製鏈接]

24-Seven 發表於 16-11-21 22:56
冇邊間直資寫明收 portfolio,  實際大部份都收, 如果吾收, 應該註明,如果冇寫,好多時Q&A 都會有人問。
依家 ...

無所謂啦!

真心 buy 英華就去 in , 不喜歡就不要去 , 免浪費雙方時間!  

定係你曲線想少d人去 in ?

24-Seven 發表於 16-11-21 22:33
講到內部溝通, 除咗10頁紙呢單野,  簡介會幾個講者嘅內容十分十分重覆, 又係欠缺溝通嘅表現 ...
老實....收咗讀唔讀先?太失望就唔好勉強啦。

小時了了    發表於 16-11-22 12:49

In 吾 In, 讀吾讀都吾係重點,  最希望學校意識到問題再加以改善,同時亦提醒來年家長多加留意, 以免好似我咁突然失落/失望。

ppmmbb 發表於 16-11-21 20:01
上年報考人數:  SPCC 1300 、SPC 819、YWC 1232、DBS 1200. 咁真係幾平庸!

相對啫!夠膽報名嘅幾乎個個都係精英!不過放榜後你就發覺:得果幾十個精英,其他全部都平庸!

小時了了    發表於 16-11-22 12:49

Band5 發表於 16-11-22 02:07
相對啫!夠膽報名嘅幾乎個個都係精英!不過放榜後你就發覺:得果幾十個精英,其他全部都平庸!
...

唔係級頭果批都唔會報上述學校,你咁講全港學生都係平庸啦!

回覆 24-Seven 的帖子

這是说得哪間英崋呢?

看明白了是男校。

引用:Quote:Band5+發表於+16-11-22+02:07+ 相對

原帖由 ppmmbb 於 16-11-22 發表
佢既意思應該係無錯級頭果d 都會報名,但最後收返黎而揀佢入讀既,都好多有其他更好既offer , 最後會放棄英華。

某直資年年自己造勢,公報有千幾人報名,好似同其他名校看齊,但實情係多數人報佢係因為佢全in,又in得早,好多人用來熱身,打下底。有其他名校offer自然唔會考慮佢,亦識好多人就算冇其他直資offer都唔肯簽佢,寧願等自行和大抽獎放榜。
wbmom

上年報考人數:  SPCC 1300 、SPC 819、YWC 1232、DBS 1200. 咁真係幾平庸!

理論上,YW>> DBS >DGS.

SPCC 因為是co-edu 關係,多過DBS,可以理解。

印家中,有一年何文田中學有1400人。受歡迎,並不表示好勁,多人消費得起而己。

ppmmbb 發表於 16-11-22 07:50

我話係相對嘅。

相對於報名果啲,想讀但唔敢報名嘅就係平庸,因為你即使有才能都冇機會發揮。

放榜後,落選嘅就變得平庸,要爭取唔平庸,就需要另覓機會!

入選嘅,就剎那間做咗英雄,接受身邊各人嘅祝賀!之後係精英定平庸,還睇自己嘅努力,因為同學間實力相若,可能冇一個會比你差!

唔報直資報官津嘅,都一樣可以係精英,亦同樣可以剎那間變得平庸!

報咗孔聖堂中學或類似學校嘅同學,相對想讀又唔敢試唯有等抽獎嘅就絕不平庸,入咗嘅都好大機會被選讀精英班,做名乎其實嘅精英!

其實如果覺得學校行政有問題,最多就唔去面試,放棄這間學校。還有很多選擇﹗何需動氣?﹗其實有咩獎項、特異功能...都填在表格上,表格都可以加紙,有實力的都唔需要什麼證書副本。何需失望﹗

i. 已填妥由本校發出的申請表
ii. 申請學生的身分證影印本
iii. 小四下學期、小五全年的成績表影印本

其實學校真係只收上列資料,交得多都唔等於機會大d﹗平常心吧﹗

回覆 hei314 的帖子

所以交左都未必會睇。

回覆樓主:

kkhon 發表於 16-11-22 09:49
回覆 hei314 的帖子

所以交左都未必會睇。
差左係你面前掉定等你拎轉面走先掉

kkhon    發表於 16-11-22 14:34

judy 發表於 16-11-22 09:22
理論上,YW>> DBS >DGS.

SPCC 因為是co-edu 關係,多過DBS,可以理解。
你係咪講緊何文田官立? 你B1家長有所不知, 何官係B2生既其中一間至愛, 始終係有1/3係B2的, 唔係個個咁好彩小朋友係B1。

你係咪講緊何文田官立? 你B1家長有所不知, 何官係B2生既其中一間至愛, 始終係有1/3係B2的, 唔係個個咁好彩小朋友係B1。

所以我話多人報唔表示勁、唔表示勁竞競爭大。

judy 發表於 16-11-22 14:10
所以我話多人報唔表示勁、唔表示勁竞競爭大。

但樓主個帖講緊「英華」,網友回話一千幾百人爭50個位成功率真係微,你就話「多人争未必系激烈,越多人争表示越平庸」及「多人報唔表示勁」,難免被人感覺有d葡萄味!唔通你同英華有不愉快經歷?

但樓主個帖講緊「英華」,網友回話一千幾百人爭50個位,成功率真係微時,你就話「多人争未必系激烈,越多人争表示越平庸」及「多人報唔表示勁」,難免被人感覺有d葡萄味!唔通你同英華有不愉快經歷?

係呀。阿大阿二報都唔敢報。當然酸葡萄啦!

咩人來嘅,遇到唔合聽嘅話就係酸葡萄。

報學校,成功率多少和幾多人報有咩關係?又唔係大抽獎!

judy 發表於 16-11-22 15:49
係呀。阿大阿二報都唔敢報。當然酸葡萄啦!

咩人來嘅,遇到唔合聽嘅話就係酸葡萄。

英華都唔係你杯茶,DBS先係你杯茶。

DBS交左表味? 月尾到期要交啦!
‹ 上一主題|下一主題