用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
go

delete [複製鏈接]

delete

ppmmbb  你交果d唔係課外活動summary表  發表於 16-11-21 23:23
   0    0    0    0

一千幾百人爭50個位.....當中分分鐘仲要有零個位係俾有「特異功能」
成功率真係微.....

不要動氣!我上年交表時都係咁(我無去過簡介會),成績表外全部證書退回。其實咁做法即係信你在申請表上填的資料啫!如果果是一視同仁就無乜蝕底到~

英華書院 中一直資學位入學申請須知 2017-2018 都寫 成績表副本,無話可交其它嘢。

你說那間英華?英華女校都未開始接受報名和有簡介會。

明白你說英華書院(男校)

可能英华男同女校政策-致?英华女又係乜都晤收,填張表就ok. 幾好呀~~唔洗嘥紙夠环保,做乜要失望啫?

一千幾百人爭50個位.....當中分分鐘仲要有零個位係俾有「特異功能」
成功率真係微.....

多人争未必系激烈,越多人争表示越平庸。

Yanamami 發表於 16-11-21 17:55
可能英华男同女校政策-致?英华女又係乜都晤收,填張表就ok. 幾好呀~~唔洗嘥紙夠环保,做乜要失望啫? ...
因為樓主聽咗兩年簡介會, 都講明係收10頁A4資料囉。上面政策同下面前線執行唔一致, 有時又真係好氣結。

24-Seven 發表於 16-11-21 16:46
一直對英華有興趣, 所以連續聽咗兩年入學講座,而連續兩年台上講者係Q&A都話接受最多10頁雙面A4的附加資料 ...

個日副校長真係講過最多10張。
學校內部真係要溝通一下。
[img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/116184/s180/121107.24612912.60317.jpg[/img] 歡迎參觀希希網站 :-D :-D :-D

引用:Quote:一千幾百人爭50個位.....當中分分鐘

原帖由 judy 於 16-11-21 發表

上年報考人數:  SPCC 1300 、SPC 819、YWC 1232、DBS 1200. 咁真係幾平庸!

引用:Quote:一千幾百人爭50個位.....當中分分鐘

原帖由 judy 於 16-11-21 發表
咁孔聖堂中學上年有89人報,味好... ...

judy  原來可拿來和孔聖堂中學比。明白了。  發表於 16-11-22 09:14
oldgamesman    發表於 16-11-21 22:01

回覆 24-Seven 的帖子

個文書見我交完表同指定資料吾走,佢望住我手上叠文件问係咪有推荐信,我话係同埋portfolio,佢话咁交埋推荐信黎portfolio吾收,我话我之前打过电话黎话可以交10頁的portfolio,跟住佢好無奈咁収晒就擺埋一边。

我見咁形势,就算收左份portfolio都未必会睇了!

cheukcheukma 發表於 16-11-21 17:30
不要動氣!我上年交表時都係咁(我無去過簡介會),成績表外全部證書退回。其實咁做法即係信你在申請表上填 ...

正因為申請須知冇寫清楚, 引致連續2年都有家長提問,而副校又講明收10頁紙,前線執又另一回事, 感覺被玩足兩年, 怎不氣 !?

siubobotam 發表於 16-11-21 18:20
個日副校長真係講過最多10張。
學校內部真係要溝通一下。

講到內部溝通, 除咗10頁紙呢單野,  簡介會幾個講者嘅內容十分十分重覆, 又係欠缺溝通嘅表現

24-Seven 發表於 16-11-21 22:30
正因為申請須知冇寫清楚, 引致連續2年都有家長提問,而副校又講明收10頁紙,但前線執行又另一回事, 感覺被玩 ...

入學申請須知有講要交什麼文件喎!

24-Seven 發表於 16-11-21 22:33
講到內部溝通, 除咗10頁紙呢單野,  簡介會幾個講者嘅內容十分十分重覆, 又係欠缺溝通嘅表現 ...

如聽簡介會都覺有問題,為何仲報?  

ppmmbb 發表於 16-11-21 22:35
入學申請須知有講要交什麼文件喎!

冇邊間直資寫明收 portfolio,  實際大部份都收, 如果吾收, 應該註明,如果冇寫,好多時Q&A 都會有人問。
依家Q&A話收,實際上有不同嘅演譯。    十分誤導喎 !

另申請表上有一句
“youmay use additional sheets if necessary” ,睇嚟呢句都要係釋法先明!

‹ 上一主題|下一主題