用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾修院中學
go

瑪利諾修院中學

tamahy 發表於 16-11-21 15:17
這是-個十分傳統的女子中學!但我對這間學校認識不多,有家長的女兒在這裡就讀嗎?可分享嗎?
...

傳統是指歷史悠久, 但辦學團體,校董及校長的做事方針相當現代文明, 開放, 一點不守舊, 給予學生很大的自由度, 要求學生自律

tamahy 發表於 16-11-21 15:17
這是-個十分傳統的女子中學!但我對這間學校認識不多,有家長的女兒在這裡就讀嗎?可分享嗎?
...

.好似沒升學講座

好想知道如果九龍城band1中成績,自行有冇機會?

GGfiona 發表於 16-11-21 17:18
自行得兩個位, 係咪唔應該咁搏?

引用:Quote:GGfiona+發表於+16-11-21+17:18+好想

原帖由 little_yolky 於 16-11-21 發表
自行得2個位....

little_yolky  自行一、自行二  發表於 16-11-21 17:52

little_yolky 發表於 16-11-21 17:31

自行唔只兩個位, 係甲部得兩個位啫! (妳係咪指自行得兩個選擇, 無論浪費呀?)

自行有54個位, 不過有得揀, 我諗MCS應該唔會揀到B1中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

GGfiona 發表於 16-11-21 17:18
學校列出的自行收生標準, 面試佔40%, 學業成績及課外活動各佔25%,操行10%

如果學生表達能力好強, 有信心面試突圍,又希望讀MCS, 可以先俾個機會自己

多謝回覆,希望女第二次呈分考好D,真係要睇定D,雖然想搏高一線,但又唔好離目標學校相差太遠。

GGfiona 發表於 16-11-21 18:16
多謝回覆,希望女第二次呈分考好D,真係要睇定D,雖然想搏高一線,但又唔好離目標學校相差太遠。 ...

Band 1 中在自行博, 機會極低。
不錯的小學頭10還可以,而且不能光靠成績, 必須有亮麗課外活動獎項支持。
有級2, 而欠課外獎項,連面試機會都無

BSCYL 發表於 16-11-26 08:17
Band 1 中在自行博, 機會極低。
不錯的小學頭10還可以,而且不能光靠成績, 必須有亮麗課外活動獎項支持 ...

但學校話所有申請人都會面試

. All applicants will be requested to attend an interview in March 2017.