用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒 vs St Paul Convent
樓主: Ruudgullit
go

天神嘉諾撒 vs St Paul Convent  

回覆 tcbgirl 的帖子

有呀,所以心口掛個勇字,如果真係25分入不到就死,所以我一切交天主安排了。
所以雖然我手有25分,但我係更加需要呢個位,因我無任何backup,昨天派结果同20分的一樣緊張😂😂😂

栗子媽媽  我女當年20分往蹟差不多入哂,  點g我女果年收剩幾個廿分, 偏偏我咪係死果個, 好在有個好心人放生   發表於 16-11-22 16:27

mytambb 發表於 16-11-22 15:18
靈活:MCS>SPC>>SMC>GH

我有朋友個女是SPC,成績頭幾名,個人感覺見佢唔係谷出來。
其實無得咁比, 我唔明你們一日都黑咁比, 差別唔係太好多, 唔知以為你親身感受過...

引用:Quote:sissysze+發表於+16-11-22+09:37+無p

原帖由 奥脫福 於 16-11-22 發表
(手查)住SPCS個offer走黎報天神,除左「挑機」之外我都唔知
係搏乜!

老實說,20分校友,沒有為多5分而入教的,是否應該在計分外予以優先呢?

讀天神,SMCS,GH 叻就一定係谷出黎?
唔通呢幾間唔可以有靈活、而又讀得開心嘅小朋友?

栗子媽媽  辛唔辛苦, 除左學校方面仲要睇埋家庭培養同自己天賦.  天神中我一樣見音樂體育學業樣樣精而又開開心心不吃   發表於 16-11-22 16:36

Felix223 發表於 16-11-22 15:22
其實無得咁比, 我唔明你們一日都黑咁比, 差別唔係太好多, 唔知以為你親身感受過...
...
對我嚟講, 差別在於學費, 同有冇得益後人, 其餘既, 都係無謂既比較

Felix223  exactly!!  發表於 16-11-22 15:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+siden+的帖子 輸校服,+真係無得鬥.

原帖由 雲牛 於 16-11-22 發表
回覆 siden 的帖子

輸校服, 真係無得鬥.
我個人卻真心覺得天神的校服較簡潔優雅喎!

fguy    發表於 16-11-22 15:36

有無考慮出國讀書?
SPC 中學可以報考IGCSE, 如果有出國安排, SPC 會比較彈性.

孩子有無偏好英文或中文?
SPC是一所英文小學, 主要教學會是英文, 天神是中文小學, 主要教學會是中文.

你真係要留意多D了....放學時間去校門望吓...多唔多操兵去隔離D大厦繼續上堂先
問朋友都未必一定準....尤其是你叫佢介紹補習社果陣
但我都唔否定係某D資優生唔使谷既 ~~~

宮二 發表於 16-11-22 15:29
我個人卻真心覺得天神的校服較簡潔優雅喎!
我覺得兩間校服都靚.

不過熊貓鞋真係好特別.

四隻貓 發表於 16-11-22 15:32
有無考慮出國讀書?
SPC 中學可以報考IGCSE, 如果有出國安排, SPC 會比較彈性.
你以為St Mary/天神學生既英文會差過SPC好多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-22 15:45
唔係英文程度問題, 係小朋友偏好那一種教學語言.這兩間學校既英文程度我從來沒有任何懷疑.

例如我自己, 一向偏好中文, 但父母送左我入英文學校, 我用左好多時間先適應到.

hkpapa852 發表於 16-11-22 15:45
雖然我唔係天神/ST MARY校友, 但某D人成日覺得人地英文流嘅?? 會唔會好攪笑.
要比$就高級D, 會唔會太表面?? 講說話公道D 啦.

引用:Quote:四隻貓+發表於+16-11-22+15:32+有無

原帖由 hkpapa852 於 16-11-22 發表
真心問既,有無2間既DSE 和 PS1, 拎出黎6 6

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-22+15:45+你

原帖由 四隻貓 於 16-11-22 發表
唔係英文程度問題, 係小朋友偏好那一種教學語言.這兩間學校既英文程度我從來沒有任何懷疑.

例如我自己, 一 ...
我都會片面咁認為SPCS英文會好D, 始終係英小, 但當然,若只計份卷分數,又未必睇到分別 ~~~

mcl203 發表於 16-11-22 15:56

又好!

SMC 2015-2016年度Pre-S1成績:
http://www.smcc-canossian.org/103_reports/reports/SAR1516.pdf#44

SPC 2015-2016年度Pre-S1成績:
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/SchoolReport201516.pdf#37

2015-2016年度 Pre-S1成績比較(平均分):

中文

英文

數學

SMC

68.1

85.5

SPC

68.7

83.4

73.5

中學名稱

3大比例

本地學士課程比例

海外升學比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科5+率

主科4+率

主科3+率

聖保祿學校  (DSE)

58.33%

79.76%

8.33%

>=79.76%

28.8%/83.3%/42.9%/52.4%

66.3%/98.8%/77.4%/91.7%

86.3%/100%/95.2%/100%

聖保祿學校  (GCE/IAL)

40.74%

51.85%

46.30%

>=51.85%

聖保祿學校  (DSE+GCE/IAL)

51.45%

68.84%

23.19%

>=68.84%

嘉諾撒聖瑪利書院

57.00%

84.50%

7.30%

>=84.5%

47.12%/74.35%/54.97%/46.60%

76.96%/97.38%/93.72%/87.96%

97.91%/100.00%/98.95%/99.48%

MC1128  根據你條Link, SMCC 15/16 HKTA: Eng 81, Chi 68.3, Math 85.5  發表於 16-11-22 16:41
四隻貓    發表於 16-11-22 16:09

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-22+15:45+你

原帖由 Felix223 於 16-11-22 發表
雖然我唔係天神/ST MARY校友, 但某D人成日覺得人地英文流嘅?? 會唔會好攪笑.
要比$就高級D, 會唔會太表面? ...
呢個睇法又可以值得反思吓,係同級既情況下,若英小係英文都無DD優勢,只可以話該英小係流既,相反,中小係中文如是

mcl203 發表於 16-11-22 15:56
如果計DSE 成績同入U 率, 係St Mary成績好.
St Mary 係全港中學中, DSE 成績同入U 率係非常亮麗的.

栗子媽媽  個人覺得dse入u率, 今年至係重頭戲.  第一條龍女既入u率即將誕生  發表於 16-11-22 16:30

hkpapa852 發表於 16-11-22 16:02
又好!

SMC 2015-2016年度Pre-S1成績:
我係咪中中地有錢收....
PS1....2間差不多
DSE 5+....SPCS 好DD....但當然分別不大啦

mcl203 發表於 16-11-22 16:06
我係咪中中地有錢收....
PS1....2間差不多
DSE 5+....SPCS 好DD....但當然分別不大啦
中小中文竟然差過英小喎, 但中學部既中文大幅反超前.......

英小數學由始至終都大幅落後......

sissysze 發表於 16-11-21 14:52
2間完全唔同style.  有錢同收我,我會去st paul con

huh?  

我一直以為尖咀瑪莉  >  格仔裙喎。。。

唔係咩? 點解?