用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒 vs St Paul Convent
樓主: Ruudgullit
go

天神嘉諾撒 vs St Paul Convent   [複製鏈接]

mytambb 發表於 16-11-22 15:18
靈活:MCS>SPC>>SMC>GH

我有朋友個女是SPC,成績頭幾名,個人感覺見佢唔係谷出來。
一線學校餓虎藏龍,最top班學生打天才波絕不出奇,未必等於課程活動

MrBeast 發表於 16-11-22 17:24
一線學校餓虎藏龍,最top班學生打天才波絕不出奇,未必等於課程活動
其實好多名校/一線學校, 最Top個班都有幾個係打天才波
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但係....若果一線學校臥虎藏龍,最top班學生係打天才波....家長們又可能選擇谷谷佢去突圍呢

mcl203 發表於 16-11-22 17:29
但係....若果一線學校臥虎藏龍,最top班學生係打天才波....家長們又可能選擇谷谷佢去突圍呢 ...
習慣打天才波既人唔係咁易谷, 谷可能會有反效果添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-11-22 16:24
可能唔係教而不善喎....中學後入左另一個....都仲有得救

識唔少公教學校出身, 結果最後係入左新教. 傳教方面天主教係保守D, 辦學校, 特別係女校, 可能係教會最主要既途徑.

以我所知, 絕大部份教會都認為經自己"堂口" 先可以得救.

唔係我都想聽下點解. (唔係都無CONVERSION 呢樣野啦)

hkpapa852 發表於 16-11-22 17:32
習慣打天才波既人唔係咁易谷, 谷可能會有反效果添
天才....我估都係極少數啫...就算天才想打天才波....家長一見打平手....咪幫吓手囉

打開天才波....好多都係出咗力....都打到標晒汗既....只係家長會代答唔辛苦啫

mcl203 發表於 16-11-22 17:37
天才....我估都係極少數啫...就算天才想打天才波....家長一見打平手....咪幫吓手囉

打開天才波....好多都 ...
講咩都假, 讀書嗰個唔係家長, 梗話唔辛苦/ 谷/ 深...

Felix223 發表於 16-11-22 17:45
講咩都假, 讀書嗰個唔係家長, 梗話唔辛苦/ 谷/ 深...
我會話, 阿仔/女唔辛苦, 我辛苦呀!

mcl203 發表於 16-11-22 17:29
但係....若果一線學校臥虎藏龍,最top班學生係打天才波....家長們又可能選擇谷谷佢去突圍呢 ...
我估都有架,再上一層樓之類,可能操下又未必去到谷。
我有fd 是sp conv old girl,都幾叻(至少叻過我),但都話當年讀得辛苦,top 個班唔係人(叻的程度),話唔會比佢個女讀咁話,其實身邊還有其他例子傳統名校舊生,佢地都思前想後怕子女入母校而令大人細路都辛苦。

不過我都是個句,有機會做乜唔試下,解決方法通常是多過困難。

hkpapa852 發表於 16-11-22 17:47
我會話, 阿仔/女唔辛苦, 我辛苦呀!

D家長點會辛苦!名牌學校!名牌呀⋯⋯

回覆 MrBeast 的帖子

你所講嘅非常認同, 有好多舊生未必一定想自己小朋友咁操法...所以咪話自己要配對搵啱學校..

MrBeast 發表於 16-11-22 17:49
我估都有架,再上一層樓之類,可能操下又未必去到谷。
我有fd 是sp conv old girl,都幾叻(至少叻過我), ...

總之....現今不少名校家長係好你愚我詐....乜乜少理...無補習...都係正常對答
我小朋友當年P5都識講...一到測考就見到有無補習...好多一份份notes係手中
當一個專補未能突圍....部份家長仲會起孖
升中又會放料唔升直中....番轉頭就見佢坐係老師隔離...手法多多
天才邊有得揀.....係個現實世界既縮影
去到某D位係少資訊交流....有都要諗多次
PS...我小朋友只係讀流校...係守住尾門份子....望住同學成功系列

Felix223  話時話, 以前我細個年代, 沒呢D 咁嘅家長  發表於 16-11-22 18:18

mcl203 發表於 16-11-22 18:06
總之....現今不少名校家長係好你愚我詐....乜乜少理...無補習...都係正常對答
我小朋友當年P5都識講...一 ...
真是乜人都有ga,不過有個較熟的朋友,初小真是只補下一兩科弱項,到到高小先發力,相比之下,另一個冇咁熟,成績上游,但小一時已見佢6-7點才補完回家,面無人色,都幾可憐。當然若第時人地高官厚職,都冇得羨慕la.

mytambb 發表於 16-11-22 15:18
靈活:MCS>SPC>>SMC>GH

我有朋友個女是SPC,成績頭幾名,個人感覺見佢唔係谷出來。

明顯係錯誤排位。

攞一個半個朋友經歷去得出結論,對上網搵料的網友係好危險的事情。

除非識得起碼幾個朋友讀緊,或睇過人地啲測考卷,否則我盡量避免寫太肯定的結論。

係我認我8,呢幾年都叫8過吓幾間女校的功課量和測驗卷

siden 發表於 16-11-22 20:08
明顯係錯誤排位。

追咗咁多 reply posts, 錯嘅又何止e個排位

siden 發表於 16-11-22 20:20
攞一個半個朋友經歷去得出結論,對上網搵料的網友係好危險的事情。

除非識得起碼幾個朋友讀緊,或睇過人 ...

各人有各人感覺。有人喜歡做老闆,覺得靈活;有些人反而覺得太多東西去跟。你對排位有什麼高見,請多指教,我也願聞其詳。

又真係咁啱,呢幾間我啲豆丁唔係讀過,就係差半步俾人收入校門。

幾間都係好好嘅學校,亦都係唔俾心機讀、父母女兒唔付出會冇收成或收成差嘅格局。

幾間學校係我心目中嘅排位,一早已經清清楚楚。因為我好清楚自己想要乜嘢。收offer之時,3分鐘猶豫都冇已經知所取捨。

好多人拎一堆女校黎vs一輪,其實問嘅人最大問題係唔知自己想點。我睇見某條thread攞5、6間出黎vs,真係冇眼睇。你自己都唔知自己想點,叫人點幫?至多係相熟果啲學校嘅網友俾多啲該校嘅相關資料等楼主做決定。

究竟你要免費/英小/升中保障/名氣/日常功課量/教淺考深定其他?你知自己想點,應該要take邊間就呼之欲出。

3hearts    發表於 16-11-22 22:10

mytambb 發表於 16-11-22 20:38

各人有各人感覺。有人喜歡做老闆,覺得靈活;有些人反而覺 ...

你要我説實話,以上幾間全部同教法靈活沾不上邊。

當然唔係話超級死gugu,但同真道WKF比,真係3條長城的距離。

真要排, GH都肯定唔係排最後。

3hearts  could you pls elaborate"GH都肯定唔係排最後? thank you  發表於 16-11-22 22:11

siden 發表於 16-11-22 20:48
又真係咁啱,呢幾間我啲豆丁唔係讀過,就係差半步俾人收入校門。

幾間都係好好嘅學校,亦都係唔俾心機讀、 ...

Well said
‹ 上一主題|下一主題