用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒 vs St Paul Convent
樓主: Ruudgullit
go

天神嘉諾撒 vs St Paul Convent   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-11-22 16:09
huh?  

我一直以為尖咀瑪莉  >  格仔裙喎。。。
唔收錢既一定要差D, 唔係俾錢既人會好失落
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-22 16:08
中小中文竟然差過英小喎, 但中學部既中文大幅反超前.......

英小數學由始至終都大幅落後......
又係講PS1做卷.....現實派

francescayu 發表於 16-11-22 13:06
不如我分享吓我個人經驗
我是舊生和天主教徒,亞女今年25分入左天神。
當初我有著和你一樣的疑問,好唔好揀 ...

尖咀瑪莉已經夠神啦。

but dg無ib喎。

宮二 發表於 16-11-22 15:23
老實說,20分校友,沒有為多5分而入教的,是否應該在計分外予以優先呢?

...

huh?  可能覺得係"教而不善",  咁多年都唔入教,無得打救喎。

hkpapa852  好一句: 教而不善   發表於 16-11-22 16:19

mcl203 發表於 16-11-22 16:11
又係講PS1做卷.....現實派
其實SPC既數學唔叻我一向都知, 不過估唔到SMC差咁遠....

SMC既數學Pre-S1成績, 簡值係B1A男校既水平.......

SPC相比之下, 數學科比BPS, MCS, 聖提女子, 聖心都差一點點 (其實大家都係7X, 不過人地74+)

栗子媽媽  天神妹操數好din下架  發表於 16-11-22 16:40
栗子媽媽  天神好操數好din下架  發表於 16-11-22 16:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

francescayu 發表於 16-11-22 13:06
不如我分享吓我個人經驗
我是舊生和天主教徒,亞女今年25分入左天神。
當初我有著和你一樣的疑問,好唔好揀 ...

點解唔係比sp convent係比左 間 coed既❓樓主唔係問緊 sp convent咩?

hkpapa852 發表於 16-11-22 16:16
其實SPC既數學唔叻我一向都知, 不過估唔到SMC差咁遠....

SMC既數學Pre-S1成績, 簡值係B1A男校既水平...... ...
我估估吓既睇法...去到呢D級數...會唔會係5+參考性高D
始終....大部份學生都會集中係某一個級別...高低難免
正正等於睇入U率...3大率...可以睇埋入邊科....估乍

retriever 發表於 16-11-22 16:14
huh?  可能覺得係"教而不善",  咁多年都唔入教,無得打救喎。
可能唔係教而不善喎....中學後入左另一個....都仲有得救

回覆:天神嘉諾撒 vs St Paul Convent

讀書成績以外,音樂體育藝術修養邊間較佳?

hkpapa852 發表於 16-11-22 16:16

SMC既數學Pre-S1成績, 簡值係B1A男校既水平...... ...

數據兄, 以你報告既數學成績差異, 我絕對有理由相信 SMC 比 SPCS 谷得多喎...

因為一般女生既數學能力達到1A 男校水平, 唔係重覆操練我諗唔到有第二條絕橋!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-22+16:16+其

原帖由 retriever 於 16-11-22 發表
數據兄, 以你報告既數學成績差異, 我絕對有理由相信 SMC 比 SPCS 谷得多喎...

因為一般女生既數學能力達 ...
我估...始終SPCS都要留番D時間俾學生去操體藝....

retriever 發表於 16-11-22 16:41

其實以我所知, SPC一向只谷中英兩科. 個別老師小一已建議家長去買新加坡出版既補充練習去做(同所有香港出版社比, 係深一級), 否則跟唔上.

所以谷唔谷, 讀緊既家長最清楚, 但會唔會透露呢?

retriever 發表於 16-11-22 16:41

其實, 我真係未見過有一間嘉諾撒會旗下既學校, 係唔操學生囉!

引用:Quote:宮二+發表於+16-11-22+15:23+ 老實說

原帖由 retriever 於 16-11-22 發表
各有前因,總之沒有刻意為取分而入教,也不及為五分入教後從此消聲匿跡的一樣罪不可赦吧!
況且我所認識的天主教其實是很包容的

宮二 發表於 16-11-22 16:53
各有前因,總之沒有刻意為取分而入教,也不及為五分入教後從此消聲匿跡的一樣罪不可赦吧!
況且我所認識的 ...
教會當然好包容, 但遊戲規則中, 沒有"包容"呢個選擇

引用:Quote:宮二+發表於+16-11-22+16:53+各有前

原帖由 hkpapa852 於 16-11-22 發表
教會當然好包容, 但遊戲規則中, 沒有"包容"呢個選擇
呢個我很明白,只是樓上有人的說話實在太刻薄,不吐不快

引用:Quote:retriever+發表於+16-11-22+16:41+數

原帖由 hkpapa852 於 16-11-22 發表
其實以我所知, SPC一向只谷中英兩科. 個別老師小一已建議家長去買新加坡出版既補充練習去做(同所有香港出版 ...
要揾英數練習,和補英數,都唔係咁易揾到適合,始終小學階段既需求係細D, 又係靠估

其實如果咁難決定,不如放天神個位出來,因為真的有太多無offer的女仔等緊個位。因為兩間都咁好,咁你留個機會俾連報私小都冇機會的小朋友啦,因為我見好多真係負擔不起私小的家庭等住入。你不用煩,其他落空的又多個機會

宮二 發表於 16-11-22 16:53
況且我所認識的 ...

如果以信仰角度, 最終係天主安排, 唔駛替心.

但從學校角度, 教左咁多年都唔入教. 點解版友覺得校方會更同情而優先?

宮二 發表於 16-11-22 17:04
呢個我很明白,只是樓上有人的說話實在太刻薄,不吐不快

"教而不善" 唔係刻薄言語, 指教極都唔聽咁解, 你係咪誤會左?!

MC1128  係貶意詞喎, 會唔會係你誤會咗呢個詞的詞意?  發表於 16-11-22 17:30
‹ 上一主題|下一主題