用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒 vs St Paul Convent
樓主: Ruudgullit
go

天神嘉諾撒 vs St Paul Convent   [複製鏈接]

回覆:天神嘉諾撒 vs St Paul Convent

其實你中咗天神甘猶豫就已經揀咗,名校唔一定啱你,安安份份留返係paul con la, 話唔埋下個月收佐敦女神offer

我個人很喜歡聖保祿,但與天神比較,我覺得並不是比較學術、功課多寡、免費與否這樣簡單。長遠一點,為兒孫鋪路,我會選擇天神(雖則十年八年後教育制度可能已改)。

樓主經過2年幾幼稚園生活,而且交表自行前已知小學已收,但還是選擇交表,這可解讀樓主並非SPC super fans. 樓主還是問問自己,交表是因為St. Paul 有什麼不足,還是只想碰運氣吧。

唔使存有無謂幻想。

呢兩間都各有各辣。

咁你想印度辣咖哩定四川麻辣?

如果唔介意俾學費又冇妹,揀SPC係因為SPC出黎啲女醒目啲,英小,同埋中學除咗DSE仲有GCSE。

Felix223  AGREE.  發表於 16-11-22 10:47

sissysze 發表於 16-11-22 08:13

其實你中咗天神甘猶豫就已經揀咗,名校唔一定啱你,安安份份留返係paul con la, 話唔埋下個月收佐敦女神off ...

樓主從無半隻字話自己係校友囉。靠宗教分碌入黎既,根本對學校係零體會、零感情
!咁既然有懷疑咯,咪由佢「魔雪奇緣」囉。。。

我識既校友都對母校好有感情:囡囡未出世都早己憧憬著他日的「天神頭」,期盼著
下一代重返母校的日子。有些住得老遠,亦不介意每天對囡囡管接管送,甚至全職管
教,不辭勞苦!當然我也要講句公道話:我係無機會遇到否定母校的校友既。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-11-22 09:20
樓主從無半隻字話自己係校友囉。靠宗教分碌入黎既,根本對學校係零體會、零感情
!咁既然有懷疑咯,咪由 ...

Frozen!!

引用:Quote:sissysze+發表於+16-11-22+08:13+其

原帖由 奥脫福 於 16-11-22 發表
!咁既然有懷疑咯,咪由 ...
我邊句表達到佢係校友呀

奥脫福  其他家長講。  發表於 16-11-22 09:34

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+16-11-22+發表樓主

原帖由 sissysze 於 16-11-22 發表
我邊句表達到佢係校友呀
無part似校友,九成20分中啦…  留返嗰位比真心想讀天神嘅人啦

hkpapa852 發表於 16-11-21 15:47
我又唔認為係唔同Style, 其實..... 差無幾

前輩, 早晨, 想請向你請教天神嘉諾撒和香港嘉諾撒學校, 那一間較好

matsushima 發表於 16-11-22 09:45
前輩, 早晨, 想請向你請教天神嘉諾撒和香港嘉諾撒學校, 那一間較好

反正大家都係谷, 梗係揀天神
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-22 09:56

絶對2間谷差不多,一定揀天神!

sissysze 發表於 16-11-22 09:37

無part似校友,九成20分中啦…  留返嗰位比真心想讀天神嘅人啦

(手查)住SPCS個offer走黎報天神,除左「挑機」之外我都唔知
係搏乜!

真心戥無信到教的校友唔抵。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-11-22 10:09
(手查)住SPCS個offer走黎報天神,除左「挑機」之外我都唔知
係搏乜!
人地其實可能心儀友教既女子名校, 不過入唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實SP con 有無可能叩門

hkpapa852 發表於 16-11-22 09:56
謝謝, 我幫我家人詢問的, 請問升中那一間派位比較好
唔好意思, 因為你是專家, 因此我有難提都一定問你的, 最後一條提問啦

matsushima 發表於 16-11-22 10:17
謝謝, 我幫我家人詢問的, 請問升中那一間派位比較好
唔好意思, 因為你是專家, 因此我有難提都一定問你的,  ...
升中唔駛問一定係天神好, 100%直升St Mary

回覆 奥脫福 的帖子

有猶疑咪放返個位比有心囉

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-11-22+10:09+(手

原帖由 hkpapa852 於 16-11-22 發表
人地其實可能心儀友教既女子名校, 不過入唔到
佐敦女神未出offer

hkpapa852  無2nd In就唔會有Offer嘛!  發表於 16-11-22 10:49

hkpapa852 發表於 16-11-22 10:22
升中唔駛問一定係天神好, 100%直升St Mary
真心說, 呢2間入邊間都感恩啦! 仲要比...只是一間要$一間津貼, 想讀書好, 喺任何學校都要付出先有回報, 真心問自己想要咩,咩都唔想要何必HOLD住.

If will consider overseas study Convent more suitable

奥脫福 發表於 16-11-22 10:09
係搏乜!
咁若你係SPK/SPN既學生...手揸SPCS offer...又自行派左天神
雖知有家長係會考慮12年學費...咁又15/16...對天神又認識唔多
出post取下意見都可以理解既....我睇法而已
‹ 上一主題|下一主題