用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人收到明慧offer嗎
樓主: Sumww
go

有人收到明慧offer嗎  

回覆 lavender912 的帖子

其實同普通話同學仔做同學都無咩問題,我仔本地班都有同學係講普通話,佢又跟住老師同其他同學講吓廣東話好搞笑~只係覺得如果讀國際班又多普通話小朋友,咁對廣東話母語嘅小朋友有啲唔著數...

wwchuifamily 發表於 16-11-24 10:47
回覆 sugar8283 的帖子

本地班今年32xx(交留位費時問老師,有錯請指正),國際班貴$1200左右. 但每年學校都加 ...
唔該哂~你既資料好有用啊~

6688xp 發表於 16-11-24 10:57
我地收到信. 原本報國際全日班... 但最後俾LOCAL AM OFFER... 會放棄OFFER, 慳番留位費. ...
個offer真係相差好遠,你放棄因為不是國際班定係比唔到全日你?

sugar8283 發表於 16-11-24 12:28
個offer真係相差好遠,你放棄因為不是國際班定係比唔到全日你?
我個仔而家返緊N班全日. 我地無工人, 所以一定要全日班... 但估唔到佢地乜都唔交代 , 就咁俾左個LOCAL 上午 OFFER 俾我...

6688xp 發表於 16-11-24 10:57
我地收到信. 原本報國際全日班... 但最後俾LOCAL AM OFFER... 會放棄OFFER, 慳番留位費. ...

今天收到?

回覆 mik.chai 的帖子

昨天.

回覆樓主:

太子/北角?

6688xp 發表於 16-11-24 12:32
我個仔而家返緊N班全日. 我地無工人, 所以一定要全日班... 但估唔到佢地乜都唔交代 , 就咁俾左個LOCAL 上午 ...
咁真係難攪

wwchuifamily 發表於 16-11-24 00:38
而家本地班係一星期兩堂英文(NET教嘅),兩堂普通話同一堂日文,每堂20分鐘。
...

多謝你既info. 好有用
英文堂方面 比我想像中好似少左d

唔好意思 想問問你雜費方面係咪大約7000一期 一年交兩期 是嗎?

想問吓有冇國際班半日收到信?我咩都收唔到

回覆 Sumww 的帖子

國際我唔清楚,因為我成日forum見到有其他家長話雜費好貴...但北角本地PN雜費16-17年上學期收咗一次$2700,未收下學期唔知係咪一樣.其他媽媽話班級越高會收貴啲,K1一期雜費係$3500,所以$7000應該夠俾2期啦!

夏季校服全套(formal+sports)$1000有找,冬季全套就$1500左右因為件jacket係Geotex防風褸加可拆fleece要$600~

除咗自行決定去唔去嘅秋季旅行($180一位,大小同價)之外,到目前為止無收過其他錢.

wwchuifamily 發表於 16-11-24 16:04

國際我唔清楚,因為我成日forum見到有其他家長話雜費好貴...但北角本地PN雜費16-17年上 ...

我仔收左本地班AM

我打去問過學校佢話今年K1學費33xx 雜費一期7k 出年價錢未知

好多人話商業化 所以我好怕咩都講錢

如果唔收連信都無??????

嘩?!一期$7000?!咁咪貴PN一倍有多?會唔會係一年$7000 我聽日湊阿仔返學校嗰陣八下~
或者呢度其實有冇現讀K家長???

不過我未有發現學校每樣都講錢,正如之前講開學交咗學費、雜費同訂校服之後就無再要俾錢.

同北角民生比, 大家會選邊間? 有乜COMMENT? 我見課程大家都很相似。

回覆 gracemok 的帖子

北角。

6688xp 發表於 16-11-24 16:59
同北角民生比, 大家會選邊間? 有乜COMMENT? 我見課程大家都很相似。 ...

我唔選民生 因覺得佢校舍比較舊同細

wwchuifamily 發表於 16-11-24 16:18

嘩?!一期$7000?!咁咪貴PN一倍有多?會唔會係一年$7000 我聽日湊阿仔返學校嗰 ...

唔該晒
因為雜費呢個價既話 都係我考慮因素之一

頭先我打左去問, 最後一批已經於昨天郵寄出。 如明天都未收到就下週打去問。

Sumww 發表於 16-11-24 17:15
我唔選民生 因覺得佢校舍比較舊同細

我諗住俾留位費, 除了細之外, 果日interview 我感覺d teachers (特別係NET) 好nice.. 我只是想知道民生升小會否銜接得好