用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete [複製鏈接]

delete
   0    0    0    0

回覆 happynewyear16 的帖子

你都LIST哂好處壞處.....咁應該決定到LA.....
只想講車程會係一個考慮

回覆 LODAVID 的帖子

2間應該都會包車或者搭的士,所以不太用考慮
想睇下有無D咩我忽略左

回覆 happynewyear16 的帖子

細佬之後第二間都包車??

其實錢唔係問題咪福小啦....都冇咩要考慮

錢唔係問題咪福小啦x2

happynewyear16 發表於 16-11-21 12:22
女仔,仲有個細佬
保良局何壽南:
好:
理論上, 福附應該100%上中學, 點解會得85%? 學校公佈既資料嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

delete

happynewyear16 發表於 16-11-21 13:48

吾係好記得係邊個場合聽返黎不過好似學校有講要成績同操行到某一程度先會收
我成日強調, 如果一條龍中小學既中學部唔係你杯茶, 其實無論浪費時間同金錢去考佢間小學

所以如果你唔like福中, 根本唔應該考慮佢間小學. 需知道最後大部份小學部既學生, 都係自願或不太自願地升回中學部
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實樓主列出何壽南D壞處, 都幾難過到心理關口........

吾好:

- 功課多,測考都多,保良局的也不會太輕鬆    (福小你估輕鬆?)
-英文較弱                (D學費可出去外補)
-多新移民                (福小都有......何壽南應該都注重品德. 新移民你標籤左係壞處, 好難改變)
-小五,六要為呈分打拼       (早D作準備, 之後到DSE心理質素更強)
-因今年先轉34網,未知派位成績     (唔知, 可能會好好, 6年後既事.....自己裝備好再考過好中學)

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:52
我成日強調, 如果一條龍中小學既中學部唔係你杯茶, 其實無論浪費時間同金錢去考佢間小學

所以如果你唔like ...

完全同意,到5年班,係有龍小學而唔想返去中學的話,小朋友超大壓力的

qualcomm 發表於 16-11-21 14:43
完全同意,到5年班,係有龍小學而唔想返去中學的話,小朋友超大壓力的
...

不明, 為何大壓力?

LODAVID  要學校幫手呈分.....你成績好, 學校都唔想你走......你成績唔好, 都唔想走  發表於 16-11-21 14:59

happynewyear16 發表於 16-11-21 12:22
女仔,仲有個細佬
保良局何壽南:
好:

入何壽南都係望上到保一
細果個又跟到尾

考慮因素:
如果細入唔到福小 咁2個唔同學校接送有冇問題。2個小朋友測驗考試週唔同都煩死你。

諗深一習: 如有果細資質好 會博到更好既學校,你又唔需要考慮跟尾問題,大既入福小

回覆 letterland 的帖子

細個個而家太細,真係未知佢資質,不過佢好似比家姐受教D LAW

不過另外就係今年考小一都咁難玩,6年後考中學成9萬幾人係米仲大鑊

回覆:保良局何壽南VS福小

樓主講何壽南既壞處我只係認同英文差少少,但普遍津校英文都會差少少,外補可以接受!另外我最唔讚成要標籤唔係香港人生既小朋友係曳,有父或母係大陸出世就係差,我覺得品格呢家野係視乎果個人本質

‹ 上一主題|下一主題