用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區自行
樓主: simpsonba
go

40區自行  

目前來說,因為有直屬中學,所以大人小孩壓力也少些,可以做或學喜歡做的事。
當然,要谷亦可以,瑪小在40網中,課程也不算是容易應付。
每間學校也各有長處,最重要是可以互相配合。

twlo 發表於 16-12-5 00:57
目前來說,因為有直屬中學,所以大人小孩壓力也少些,可以做或學喜歡做的事。
當然,要谷亦可以,瑪小在40 ...

非常認同~課程真係不容易應付
其實每個家長心目中都有自己的三大學校, 何必比較?  最緊要係合適.

自問我係穩陣派, 因為唔知6年後咩境況, 所以喜歡瑪小, 進可攻退可守.
老實說, 有部份叻學生真係考到好好好中學, 但留係瑪中亦有 band 1a 學生, 呢個係事實.
你地可能心想, 點會留瑪中? 
又老實講, 有家長認為既然讀書冇問題, 讀邊間都係一樣可以升大學, 唔洗咁大壓力.
有時間仲可以自己温書. 問題係家長可能想個個中學同學個個都叻, 要有學習氣氛, 或者遇強愈強.

我囝雖然唔係叻學生, 但成績都不太差 hahaha... ..就係你地所講 band 2 中學, 但我都好開心.
亞囝可以和大部份同學一齊讀12年
黎梗細囝讀書又係不差, 都會跟哥哥上中學呢 兩兄弟一齊返好開心

好耐都未試過打咁多字啦

*** 其實正正常常的小學, 全級頭30都可以考到好中學, 大家比心機, 努力!!

bboo1    發表於 16-12-9 11:26

禧媽媽 發表於 16-12-5 11:38
其實每個家長心目中都有自己的三大學校, 何必比較?  最緊要係合適.
...

多謝你分享。我覺得玛中不錯,睇佢科研好好,成日上報。
另上年升上派位,好深刻印象好多報紙頭版話有位孝順孤女考入玛中,都叫瑪中為名校(雖然我對名校冇特別追求。。。如果咁都話差,不知点講。。。不過我知又會被人拿所謂數據出來argue...
其實我也心儀協和,但睇完好多分享。。。我老土。。。我要穩陣,呢個game 太可怕。謝謝各位分享。

禧媽媽 發表於 16-12-5 11:38
...

謝謝各位家長熱烈討論, 令本人兩夫婦獲得寶貴選校資訊, 我們都是瑪神的追隨者, 小朋友能順利入讀
確實自覺幸運, 在數月前, 小學簡介會上, 小學及中學校長同台講述12年小中學課程連貫銜接,
小學校園大, 設備多, 有程度, 中學著重科技, 誔生了幾位星之子, 星之女... 最重要考慮,
是進可攻而退可守, 小朋友無需因為要迎合考中學而在體藝活動上取捨, 而是可以真正根據小朋友
自己喜歡及能力去參加課外活動...這點, 已令我們不作他選.

生於這個年份, 出生率最高, 競爭最大, 有瑪中做後盾... 無心自問, 每天都有安心的感覺!

bboo1    發表於 16-12-9 11:28

rose2017 發表於 16-12-5 17:16
謝謝各位家長熱烈討論, 令本人兩夫婦獲得寶貴選校資訊, 我們都是瑪神的追隨者, 小朋友能順利入讀
確實自覺 ...

更正: 撫心自問

難得見雙方擁躉各自讚賞自己選擇了的學校,不再作無謂的爭拗。
預祝未入讀的小朋友能順利入讀心儀的小學!已就學的小朋友能體諒父母選校的辛勞,努力讀書!

回覆 小貓三隻 的帖子

謝謝你

回覆 ronaldlcm 的帖子

其實我當年睇學校, 反而鐘意睇下D家長講的負面消息, 睇下是否自己能接受

近期睇得多有關40網嘅po ,真的以為區內多了一間神校,其他都不值一矖。