用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區自行
樓主: simpsonba
go

40區自行  

聽旅小校長講過,因旅小、旅中位處不同區,為免要家長全部選旅中,剝奪選校權利,寧願留8-10個位比自己學生,但每年都要遊說家長選讀。且B1生在40網內都能入到心儀中學,不一定要升讀旅中。事實係好多畢業生都表現優異,今年考DSE,其中升讀聖保羅男女、上智及旅中之3位畢業生均升讀港大、中大醫學院,上智那位更考到全級第一呢!(資料來自校門前告示板)

回覆 puibb 的帖子

想問下寶血上智英文中學同邊個小學有聯繫的?系咪40網的小學都有機會入上智呀~

conniewktang 發表於 16-11-21 16:24
看派位成績,旅港絕對是40網三大之一,55%b1。怎可與愛德丶嘉靈一起比較。旅港全級第三都入到St Paul Co  ...

看派位成績,旅港也不是40網三大之一。旅港不是55%b1、佢有2個入瑪神、一個入崇真、重有銀禧band 2都有機會入到。其實無小學會話自己有x% band 1, 只有x%入以英語為主要教學語言既中學,咁其實瑪神贏曬、坐隱區內之冠。

msplui 發表於 16-11-28 14:52
所以我才叫果位咁强嘅西方中學老師睇清楚。。。
所有小學放門口果d  charts, 數字,文字等等。。。參考下 ...

我好少上呢度講野,不過近排想睇下40纲的学校。。。成日見有人狂反驳。。。不喜勿插,。。。只覺有人太沉醉。。。世界之大,HK 咁多学校。。。放眼看看吧。

况且我一向深信,各小學有長有短。。。各取所需。好多人上Ek也希望有d中肯d的意見或資料。。。成日驳來驳去做乜呢。
。。。我也講到此。

anniesiu2001 發表於 16-11-28 14:56
聽旅小校長講過,因旅小、旅中位處不同區,為免要家長全部選旅中,剝奪選校權利,寧願留8-10個位比自己學生 ...

旅中DSE好,校風都好好、其實一向都好,係係個區多神校先無咁起眼姐、另外1A華英及迦密又係附近可能有比較啦
做人至緊要開開心心 :-D

helis 發表於 16-11-28 15:00

想問下寶血上智英文中學同邊個小學有聯繫的?系咪40網的小學都有機會入上智呀~

派位既不論係band 1 頭及尾都有機會抽入上智或任何band 1中學。當然同區既機會大d啦、乙一機會大過甲一麻。自行也可報2間、不限區域。

anniesiu2001  自行階段,屬同一宗教嘅荔天、嘉靈會較着數,所以獲派人數會較多。  發表於 16-11-28 15:29

puibb 發表於 16-11-28 15:02

真是奇怪,一些人說多人選是三大,一些人說升中派位是三大,都是自己看法。有誰說了就算,根本無。最重要自己覺自己學校好,選對了就可以。

回覆 msplui 的帖子

認同。只要有其他旅小用家講出校內負面情形, 個位家長便會即刻弹出來大力護航反駁。未見有其他名校/ 寳校的家長會有此反應。
其實各個家長对選學校都有不同要求, 為何不可以把正負面的事講出來, 等其他人亦可知多点, 不至於選錯學校。何必多番誤導人?

什麼深受西方教育影響? 語無論次。呢位家長的行為再持續下去, 真的會影響其他人对旅小的形象

msplui 發表於 16-11-28 15:03
我好少上呢度講野,不過近排想睇下40纲的学校。。。成日見有人狂反驳。。。不喜勿插,。。。只覺有人太沉 ...

其實可看得出他兒子讀得好,他先強烈推介,不過寫的手法夸張了小許而令你地反感。加上他提及過插班入的,可能舊校有比較,形成強烈對比。

是。而且也看到旅小升旅中的人數也不是每年都有 10 個, 所以不會是硬性留 10 个位給旅小。
認識中好似只有馬神是直屬聯繫中學,  9x% 可直上。有錯請指正。

去年大抽獎, 善導, group 內的 7, 8成是 乙二抽入

回覆 starrymama 的帖子

聽旅小家長講,自行階段旅中會預留10個位比旅小,但P6生可向兩間中學遞交申請表,一張交旅中,一張交其他中學,例如:上智、英華女校...(旅小容許的)。如他校取錄了,便會少了學生升旅中。年年如是。有錯請指正。

回覆 ying8 的帖子

全級 10x 人,如硬性有 10 个位比旅小, 咁應該每年都會有 10 個旅小入旅中。
等於協幼同協小关係, 是有聯繫, 也可能是有優勢,但冇人講ㄧ等硬性要比位你。吾通隔離小學的小朋友成績好 d 都吾收, 收旅小成績差點的嗎?

人地都無話硬性收10個,睇情況是旅小學生寧願升上智、銘賢、長天,都不願跨區去旅中(聽部份已畢業嘅家長講)。

starrymama 發表於 16-11-28 16:54

全級 10x 人,如硬性有 10 个位比旅小, 咁應該每年都會有 10 個旅小入旅中。

如無記錯,發過單張有講考前三十名,校長可推薦考旅中,大約左十個左右,但自行時可以填兩間學校,而前三十名系咪全部選開中?我唔知,填左開中系咪填曬第一志願?我唔知,就算真系俾十個位你,都要學生配合啦。如果你旅小家長無理由無收取過個單張喎

ying8 發表於 16-11-28 17:03
人地都無話硬性收10個,睇情況是旅小學生寧願升上智、銘賢、長天,都不願跨區去旅中(聽部份已畢業嘅家長講 ...

對,校長都系講10個8個左右。

所以只要成績好, 無需為想入讀旅中而選旅小。即使讀其他小學, 機會是均等, 不會差大多。
最重要知多点各間學校的情況,找適合的。

以呢区津校內講, 如真想有不錯的直屬中學, 还是選馬神。中升中時, 压力冇咁大

回覆 吉吉吉吉 的帖子

我小朋友还是初小, 未留意。其实我冇諗是否ㄧ定要入旅中。
我當年ㄧ樣普通中學考入大學, 只要有心讀書, 每間中學考大學的机會都是均等。
中小學也好, 最重要能遇到好老師同找到適合小朋友的讀書环境。

starrymama 發表於 16-11-28 17:10

所以只要成績好, 無需為想入讀旅中而選旅小。即使讀其他小學, 機會是均等, 不會差大多 ...

我諗因為開中而去選旅小嘅人真系不多囉,其實都唔同區而且位又唔系真系咁多

入了瑪中(入大學比率咁低),又要憂慮個小朋友考唔考到大學,咪一樣有壓力。