用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行有感而發(不喜勿插)
樓主: pizzafat
go

自行有感而發(不喜勿插)  

mcl203 發表於 16-11-23 17:45
補多句....區內有宗教女校...宗教中學可能有佢地關注因素
有可能出自行位收目標學生...所以未必係統一計ban ...

唔該曬

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-11-21+12:12+以下

原帖由 oho1 於 16-11-21 發表
其實宗教分及校友分沒有什麼問題或不公呀!
其實大部份土生土長家長(除非已殺校) 都有自己母校,所以基本上大部份人都有世襲分,問題係你選唔選擇。點解自己母校唔讀,要讀其他學校?可能因為其他學校係名校!

而名校點嚟?係來自過去校友成績去建立!咁又有幾唔公平呢?

利申,孩子非津校

引用:Quote:dereklg+發表於+16-11-23+09:38+ 父

原帖由 AnnieSammy 於 16-11-23 發表
父母間學校摺作点? 父母由離島搬出市區点?
此乃土共思想,建立不公平制度,叫人認命,仲要甘心命底嗰種 ...
理論上所有津校依循教處指引,應該無分名唔名校。當然現實又係另一回事!
母校被殺,已搬離母校區。係第二輪大抽獎已經顧及,而政府只能確保市民子女有書讀,但不能確保個個讀"名"校。
一係香港學新加坡,將D名校校長派去寶校,將學校實力平均d.

dereklg 發表於 16-11-23 11:22
係架,我係傻傻地架。我自己又冇宗教分,仲要無清清捍衛宗教分既合理性。 無他既,件事有道理就是有道理, ...

"
無他既,件事有道理就是有道理"

憑呢句, 撐你!

Angelice-BeBe 發表於 16-11-21 10:53
我大仔當年讀私幼,考直私或大抽獎都失敗,最後入左間普通嘅津小,而事實私幼嘅學術底子打得好,入到小學, ...

贊,打好個底比輸贏更重要

辦學團體基本上是義務。如果沒有機制顧及它們實行理念(宗教,學校傳承),更多轉直資/私校

現在制度已是找個平衡

Alange 發表於 16-12-4 13:20
平衡?
不公平及特權就真!

唔敢講平衡,但可能揾唔到更好方案。

Alange 發表於 16-12-4 13:20
平衡?
不公平及特權就真!

唔敢講平衡,但可能揾唔到更好方案。

dereklg  你地開始玩洗版 ?  發表於 16-12-5 12:00