用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行有感而發(不喜勿插)
樓主: pizzafat
go

自行有感而發(不喜勿插)   [複製鏈接]

oho1 發表於 16-11-21 15:50
所以think carefully before making any objection !  Objection with suggestion...that's my way !

除 ...

可能等到我仔明年6月3號抽到入果間我發夢都會笑醒果間官校 (唉...我都係發下夢好喇..我無抽獎運  ) 之後..我會第一個跳出來反對..

Chirley    發表於 16-11-22 07:21
rafaelbaba  好想知道你最後結果,加油!  發表於 16-11-21 16:23
hkpapa852  你真係好坦白!  發表於 16-11-21 15:58
存感恩的心

厚多士 發表於 16-11-21 14:18
對住阿女仲要扮無野,其實好想喊

要做的是調整家長的心態! 不要有心或無意地值入負面思想給子女! 讀不到名校會死無葬身之地嗎?!

Chirley    發表於 16-11-22 07:21

回覆:自行有感而發(不喜勿插)

北區是重災區,其它每年派位差不多,是社會錯,如双非本地出生,上面冇户籍,本地要剎校,上有政策下有對策,迫上 上面招生,双非佢地吾想來,一早起身又派得遠,本地冇正視問題。。。

宏心  雙非佢地唔想來?一早就不應該來別人地方生仔!  發表於 16-11-22 16:31
宏心  本地點樣無正視問題?雙非唔好推卸責任!  發表於 16-11-22 16:29
宏心  社會點樣錯?千錯萬錯都係雙非錯!  發表於 16-11-22 16:29

oho1 發表於 16-11-21 15:50
所以think carefully before making any objection !  Objection with suggestion...that's my way !

除 ...
反對很容易, 但10個有9個話反對既人, 都不能提供一個更好既建議時, 咁如果接納咗反對, 結果又點呢?

不如大家溫故知新, 睇吓當年擬似"救世主"做過D乜:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2664924

Chirley  嘩..真係長到唔想睇  發表於 16-11-22 07:22
Felix223  wow...so many pages wor   發表於 16-11-21 16:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-21 15:58
反對很容易, 但10個有9個話反對既人, 都不能提供一個更好既建議時, 咁如果接納咗反對, 結果又點呢?

不如大 ...

4eyesDad好似只是齋講

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:42
不過, 當年話取消學能測驗既原因, 就係因為學校去操學能測試喎?

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人 ...
中晒!

哈哈哈..hkpapa..我呢D叫做真小人...好過偽君子(尤其係果D大言不慚果D) .

Chirley    發表於 16-11-22 07:23
存感恩的心

AnnieSammy 發表於 16-11-21 14:14

啱呀,冇人夠時間同教育局对搏公堂之麻,又怕佢地搬龍 ...

其實,的確,如果你捐夠錢,子子孫孫世代都可以讀哈佛劍僑。你估好多富豪子女是考入名大學的嗎?

引用:Quote:厚多士+發表於+16-11-21+12:31+因為

原帖由 oho1 於 16-11-21 發表
都是那一句「塞翁失馬,焉知非福」,人生禍福、好壞本來就很難預料。

盡力而為,謀事在人,成事在天! 只 ...
多謝你的安慰,心情已平伏。
之前有個長輩同我講,佢有兩個兒子,佢對大仔期望好大,因為是第一個孩子,佢投放很多期望很大,但這個孩子其實不是讀書料子,反而畫畫好有天份,佢幾經辛苦個仔終於入到一線學校,但教功課教到顛,成日鬧仔,搞到個大仔好冇自信,大家關係亦疏離。到佢想補救已經有距離。
反而細仔,佢承認冇咁錫,反而俾佢自由度大,佢細仔個人都較開朗,關係亦較好。
佢同我講其實父母的角色是陪伴他們經歷成長的種種,别把其他得失看得太重,反而忽略了同佢地的關係。
很有道理,不過知易行難。我都在學習調節自己的期望,有時個心會好交戰,好似精神分裂咁

不如大 ...

爸爸今年點解唔幫我地整理收生數據既 ? 好想知有邊幾間超收喎。

deleted
存感恩的心

se6b03 發表於 16-11-21 16:09
爸爸今年點解唔幫我地整理收生數據既 ? 好想知有邊幾間超收喎。
其實呢D資料無乜其實用, 加上年紀大人又懶咗, 所以唔收集了  

rafaelbaba  hkpapa應該夠料出書,我一定棒場~  發表於 16-11-21 16:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不如大 ...

同意。

有兄弟姊妹在校就讀的必修生政策一定不會改,要改就只會取消宗教或校友等關係分。然而,這些學位基於公平原則,多只會撥去大抽獎,一定不會用來給所有人考。到時,要讀地區一線,就只能搬屋。

唉..hkpapa..剛剛5分鐘前王錦輝打來叫我6點後CHECK校網..點知我太太1分鐘前自己上去CHECK左(她可能不斷按校網CHECK)...點知聽到她大叫一聲....

唉..I can officially say goodbye to 軒小了

Chirley  恭喜  發表於 16-11-22 07:25
gskw  勁!恭喜!  發表於 16-11-21 22:12
Soundervolt  唔好卦.........  發表於 16-11-21 19:15
hppa    發表於 16-11-21 18:09
karen55407    發表於 16-11-21 17:41
存感恩的心

引用:Quote:厚多士+發表於+16-11-21+14:18+對住

原帖由 oho1 於 16-11-21 發表
要做的是調整家長的心態! 不要有心或無意地值入負面思想給子女! 讀不到名校會死無葬身之地嗎?! :unknow ...
不是覺得死無葬身之地,而係壓力好大
我選的是好學校,但不是什麼很名的學校
但求校風純,同宗教,學術不太差而已

pizzafat 發表於 16-11-21 10:08
我唔係升小一家長,但今年好多朋友既仔女都升小一,今日自行結果,見到都有d無奈

完全唔谷小朋友、讀學券- ...

讀唔讀私幼,同20分入唔入無關連喎!!

晞晞爸b 發表於 16-11-21 16:15
唉..hkpapa..剛剛5分鐘前王錦輝打來叫我6點後CHECK校網..點知我太太1分鐘前自己上去CHECK左(她可能不斷按校 ...

咩? 大叫咩?

晞晞爸b 發表於 16-11-21 16:15
唉..hkpapa..剛剛5分鐘前王錦輝打來叫我6點後CHECK校網..點知我太太1分鐘前自己上去CHECK左(她可能不斷按校 ...
塞翁失馬, 焉知非福呢!

總算有個結果吧!

hkpapa852 發表於 16-11-21 16:11
其實呢D資料無乜其實用, 加上年紀大人又懶咗, 所以唔收集了
你出資料書, 我一定會買2本

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-21+13:34+其

原帖由 晞晞爸b 於 16-11-21 發表
哈哈...對呀...
要睇下邊個肯去做勇士
我都等緊睇下有無人肯去開第一槍
又要籌定5百萬先得....

‹ 上一主題|下一主題