用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行有感而發(不喜勿插)
樓主: pizzafat
go

自行有感而發(不喜勿插)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:35
其實唔知唔緊要, 但唔好人云亦云去贊成或者反對一D自己唔知既嘢囉!

咁我post多次:
就係因為pre-s1,D家長驚比間學校往績拖累升中派位,咪預早升小已要爭入好小學囉。校本評核教師做到死,又唔覺學生壓力少左。
學能測驗自己成績自己負責先最公平。

adriantai 發表於 16-11-21 14:31
其他學校吾可以有30/35分
可以有30/35分申請人既學校, 家長/兄姊必須符合以下其中一項條件:

一. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作         (20分)
二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀         (20分)
三. 父/母為該小學的校董 (20分)

第一點, 暫時發現只有以下2間:
- 協恩
- 聖安當

第二點, 暫時發現都係有2間:
- 協恩
- 聖瑪利

第三點..... 唔駛講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:35
其實唔知唔緊要, 但唔好人云亦云去贊成或者反對一D自己唔知既嘢囉!

爸爸釋怒....雖然我知你答咗N^N次....

qpalzm 發表於 16-11-21 14:38
咁我post多次:
就係因為pre-s1,D家長驚比間學校往績拖累升中派位,咪預早升小已要爭入好小學囉。Pre-s1教 ...
不過, 當年話取消學能測驗既原因, 就係因為學校去操學能測試喎?

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人成績去計..... 最公平, 可能要回歸N年前考升中試, 不過到時又大把人投訴話催谷.

無辦法, 不少人口中話要愉快學習, 心裡郤又不甘子女落後人前, 所以制度永遠都有問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happy_J 發表於 16-11-21 10:14
加油,仲有叩門機會、還有上到小一見實力。
機會留比有準備的人。

有凖備?你估作為家長的我冇凖備咩。但一樣c.只嘆無奈

引用:Quote:mduchess+發表於+16-11-21+13:45+ 樓

原帖由 nicoleyying 於 16-11-21 發表

咁就一定冇問題
呢位人兄都幾得閒

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:42
不過, 當年話取消學能測驗既原因, 就係因為學校去操學能測試喎?

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人 ...

情況就好似有D家長話要 "愉快學習"....但又抗拒寶校咁

Chirley    發表於 16-11-22 07:13
Felix223    發表於 16-11-21 15:00
存感恩的心

99dogdog 發表於 16-11-21 12:19
朋友25分名津落選都無怨,仲話會繼續努力,做家長要正面啲,唔好乜都話唔公平,世界有幾多公平事?子女健康 ...

Agree

dereklg 發表於 16-11-21 12:23
如果真係not fair,何不發起司法復核,炒起個制度 ?

果d為咗5分去信教你又覺得公平嗎?

Chirley   最憎呢樣野  發表於 16-11-22 07:13

gracelam 發表於 16-11-21 10:51
happy school上名津小,又冇閱讀習慣,小一咪叫晒救命囉!讀咩幼稚園同升咩小學看似冇咩關係,但對叩門階段 ...

Totally agree

引用:Quote:Happy_J+發表於+16-11-21+10:14+ 加

原帖由 Winnie3q 於 16-11-21 發表
...
天外有天

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:42

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人 ...
咁最少去到小四五先谷,唔駛幼稚園已谷。

醒目開學勳章 王國長老

其實,你問我,如果反左今日個派位制度,下一個會點?
我夠膽講句:只會令到派位更靠彩數!到時更公平,但更多人不滿
鬥叻?靠面試?一定唔會啦,而家個社會仲唔夠變態?而家鬥早鬥谷,咩人跑出?咪越有錢越有機會囉。我等所謂窮鬼中產,邊夠人地多子彈...
有交稅就優先?無交稅就唔應該先選?咁又想點?按交稅多少段安排先後次序?
有人可以實際提出一個理想派位制度嗎?其實無論提出咩都一定有人反對的(唔信試下丫)

1.取消校網:校網係唔公平,但取消又唔知點攪,任抽唔係可行方案。但要杜絕借地址行為,例如規定學校(起碼小一)只可安排校車到註冊地址。全部借地址家長只能搵白牌車,睇下有無借得咁爽(搬屋要去教育局登記膽出示証明)
2. 絕對支持一人一學位,無論直私官津任何時只hold一間,類似而家中學,要拎返派位證至可改

Chirley    發表於 16-11-22 07:15
oho1  至理名言  發表於 16-11-21 17:17
hppa    發表於 16-11-21 17:11
MrBeast  支持一人一學位,可惜唔得掂愛理不理  發表於 16-11-21 16:34
Felix223    發表於 16-11-21 15:01

Winnie3q 發表於 16-11-21 14:49
果d為咗5分去信教你又覺得公平嗎?
幫佢地施洗既神父/牧師你估唔知佢地係真心定假意嗎? 但人地都唔介意, 咁又如何呢?

自從幾年前某幼稚園安排學生同家長出公海受洗單嘢爆咗出嚟, 旁門左道既方法已經少咗, 依家其實都主要係香港宗教界人仕你情我願既安排.

又唔見大家投訴人地入佛教攞5分? 咁大家其實係咪"宗教歧視"?

定係攞唔到利益, 但又想自己站係道德高地呢? 要大家問心了!

好想睇有心人出來申請法援打呢場司法覆核! 支持!
存感恩的心

Charlotte_mom 發表於 16-11-21 14:53
我夠膽講句:只會令到派位更靠彩數!到時更公平,但 ...
如果要完全去除所有外在因素,就惟有政府接管所有小學,然後統一抽籤,咁咪公平晒。你叻自然名次考得好,升中派得好。
但我地係資本主義社會...

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:55
幫佢地施洗既神父/牧師你估唔知佢地係真心定假意嗎? 但人地都唔介意, 咁又如何呢?

自從幾年前某幼稚園安排 ...

的確冇話公唔公平,如果人人都平均地抽時,你也未必入到!有時未到最後都唔知邊個贏。得者莫忘形,失者莫憤慨;要保持冷靜,這個遊戲也是要繼續下去。

oho1    發表於 16-11-21 17:18

Winnie3q 發表於 16-11-21 14:43
...

我只可以話,舊年自行落空、抽寶校我都試過。係算好彩少少有私校back up,但眼見同我一樣,肯努力嘅家長,又有準備,最後都成功叩門或者有直、私。
就算今年唔得,咪出年再黎,我地做家長嘅,怨又有咩用?時間用黎部署下下一步,唔係更好咩。
我身邊唔少KG時認識的家長亦考慮緊小二轉校部署,因為開咗學,期望和實際有落差,唔係一定名校就啱,都要夾得黎。

Chirley    發表於 16-11-22 07:16

Charlotte_mom 發表於 16-11-21 14:53

而家D 人係話:

自行不公, 考小壓力, 抽獎靠運, 叩門黑暗....

所以改泥無用.

我都係覺得, 根本係香港政府太多事, 如果:

1. 取消全港官津中小學
2. 只向全港學生家長以類似幼稚園學券型式資助, 但接受既學校不受規管

咁教育界從此變做自由市場, 太家全靠"實力", 咁係咪好公平呢?

oho1  以現時而言, 冇政府任何的規管,只靠市場主導! 只會更差!  發表於 16-11-21 17:22
‹ 上一主題|下一主題