用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網幾大熱門自行學校超收情況~
go

95網幾大熱門自行學校超收情況~

自行收生人數
宣基  72人超8個大抽獎剩餘53個位.
馮晴  72人超8個大抽獎剩餘53個位.
將天  77人超13個大抽獎剩餘48個位.
將循  91人超16個大抽獎剩餘59個位.(今年6班)
黃永樹 65人超2個大抽獎剩餘60個位.
信義會 64人超1個大抽獎剩餘61個位.
王余 63人超0個大抽獎剩餘62個位.
田小 63人超0個大抽獎剩餘62個位.
聖安 65人超2個大抽獎剩餘60個位.

祝大家好運

點解會有超收情況?

HK-MAN 發表於 16-11-21 09:33
自行收生人數
宣基  72人超8個大抽獎剩餘53個位.
馮晴  72人超8個大抽獎剩餘53個位.
最後大抽獎既學位, 應該俾你依家計既仲少, 因為學校會扣埋留班位去俾人叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

apple~y 發表於 16-11-21 12:07
點解會有超收情況?

必收生多過原定自行學位,就會係大抽獎度擰位,變成超收

點解會有超收情況?
兄姊在讀是必收.(世襲)...人數超出咗,所以會有超收....

hkpapa852 發表於 16-11-21 12:10
最後大抽獎既學位, 應該俾你依家計既仲少, 因為學校會扣埋留班位去俾人叩門
...
呢度未有加留班位(叩門位)上去.

點解會有超收情況?
多了"必收生"囉!

oho1 發表於 16-11-21 12:14
多了"必收生"囉!
佢就係唔明點解會多咗必收生及自行計分部份最少要有20%FOR 自行去抽...未完全了解個遊戲規則...

自行冇份,要等大抽獎

T96 發表於 16-11-21 12:23
自行冇份,要等大抽獎
大把人陪你啦!

HK-MAN 發表於 16-11-21 12:13
呢度未有加留班位(叩門位)上去.

你似乎唔明我意思.

好似將天, 小一未計叩門位, 一共有125個學額, 自行63, 統一62

今年自行超收到77, 即係統一派位最多會有48人

但現實係, 小學可以按每班再扣一個留班位, 而留班位係會係統一派位學額中扣除.

咁最後, 將天係下年1月公佈統一派位學額時, 好大機會只有43個位 (因扣咗5個留班位).

至於留班位點用? 唔駛多講了吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自行15分仲着,感恩

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:11
你似乎唔明我意思.

好似將天, 小一未計叩門位, 一共有125個學額, 自行63, 統一62
其實每班係25+2(留班/叩門位)...最多係135學額..

baobao520457 發表於 16-11-21 13:22
自行15分仲着,感恩

恭喜

唉…失望的,唯有等大抽抽獎!祝自己好運!

HK-MAN 發表於 16-11-21 13:53
其實每班係25+2(留班/叩門位)...最多係135學額..
係, 不過小一派位只會計25人一班, 所以自行+統一只有125個位.

但留班係其實係呢125個位中扣除(唔係間間都會咁做, 不過多數一線津校都會咁做), 所以最後實際只會有120個位俾自行+大抽獎

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:57
係, 不過小一派位只會計25人一班, 所以自行+統一只有125個位.

但留班係其實係呢125個位中扣除(唔係間間都 ...
即係有人留班都唔會用果10(叩門位),甚至額外預留多幾個留班..變相每班叩門位係1+2.,大抽獎就小咗機會.

hkpapa852  官津小學基本上無乜可能小一就留人班  發表於 16-11-21 14:08

angieip 發表於 16-11-21 14:01
回覆 hkpapa852 的帖子

我估以上數字未計扣門生, 因我女現是將天小一生, 班內有28人
超收喎,每班上限係27..

angieip 發表於 16-11-21 14:01
回覆 hkpapa852 的帖子

我估以上數字未計扣門生, 因我女現是將天小一生, 班內有28人

再講楚D, 小一派位學額係按照小班一班25人, 大班一班30人去計, 所有叩門位係唔會計

將天既125個位, 就係按照25人一班去計.

計埋叩門, 將天小一最多可收135人一班, 但派位學額唔一定有125個, 叩門位亦唔一定只有10個.

因為每班一個既留班位, 係可以係派位學額扣除, 由學校決定點用.

如果你女兒一班28人, 咁即係該級中有一班只有26人或以下. 因為EDB只會資助最多一級135人, 唔會因學校收多而有額外資助, 收多人學校要自己倒貼, 甚至可能會俾EDB警告.....