用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2017-2018 新同學~ Say Hi!
go

2017-2018 新同學~ Say Hi! [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆樓主:

我15分唔中

囡囡也是明年入讀

妳們覺得粵教中好還是普教中好?
🤔用咩語言教中文科……好D?

kymami 發表於 16-11-24 13:09
妳們覺得粵教中好還是普教中好?
🤔用咩語言教中文科……好D?

其實冇所謂。普教就當學多種語言,但不會提高中文水平。我仔小一粵教中(在舊校),小二插班旅小,校長任我選擇,我選了普教中,同樣讀得到,完全適應到,我冇跟,但普教中完全冇問題,中文成績沒有影響,但我兒子竟然會教我同事普通話拼音,更正同事發音(中學老師)使我嚇了一跳。

conniewktang 發表於 16-11-24 20:30
其實冇所謂。普教就當學多種語言,但不會提高中文水平。我仔小一粵教中(在舊校),小二插旅小,校長任我 ...

普通話水平突飛猛進,背默也不用在家背,一早在校用普通話背了,回家背給我聽(我懂普通話)。學校普教中應該教得不錯,中文課程,如英文一樣,有條理,教得不錯,尤其中作。

conniewktang 發表於 16-11-24 20:34
普通話水平突飛猛進,背默也不用在家背,一早在校用普通話背了,回家背給我聽(我懂普通話)。學校普教中 ...

普教與粵教班的差異在於普教學生差距較少,粵教會差距大一些。但近一丶兩年,有家長只喜歡選粵教班,但普遍普教班平均成績好少少。學校沒精英班,其實讀乜班都冇所謂,讀得書或中文好,讀乜班都一樣,最重要是,入到旅小已經好幸運。學校老師係教得好,幾年後升中,你會感到學生入了學校是增值了不少,並且富有競爭力。

conniewktang 發表於 16-11-25 07:50
普教與粵教班的差異在於普教學生差距較少,粵教會差距大一些。但近一丶兩年,有家長只喜歡選粵教班,但普 ...

如果升中會考慮埋考直資丶私立中學,普教中可加強普通話面試能力,例如St Paul Co edu初中普教中。但大部份b1a津貼英中都粵教中。

conniewktang 發表於 16-11-25 07:59
如果升中會考慮埋考直資丶私立中學,普教中可加強普通話面試能力,例如St Paul Co edu初中普教中。但大部 ...

如果想普教,小一新生要考普通話,即使小二插班亦言。旅小老師真的好,我仔執筆寫字不正確,以致字不靚又易覺得累,中文老師會耐心教返佢如何執筆用正確力度寫字。英文老師兼班主仼,見我仔訂了校服一大袋,我們返工,老人家年紀大,我仔不想他們辛苦去拿,寧可自己拿,但我仔未夠7歲又矮細,家中現在又沒請工人,班主仼會主動陪我仔去拿校服,係主動幫佢拿;到放學又幫他拿校服到校門口,待託管中心職員到才交給他們幫我仔拿(我仔放學託管),旅小老師非常關愛學生。班主任在我仔測驗前不單經常鼓勵他,還送他一張鼓勵咭,以致我仔更比心機溫習和應考,又非常喜歡返學,因為老師與同學都好好!
其實普教中又好,粵教中又好,沒有所謂,反正學校中文教材一樣,老師又有心機教,最重要是孩子有一個愉快的童年和開心的校園生活!

也是15分唔中!希望大抽獎一擊即中!

今年40網超多適齡學童,EDB公布各校嘅小一學額跟本不能作準,聽聞旅小今年9月會變回大班,學額會多出20多個。如無估計錯誤,EDB在3月-4月中會於網上調整數額,大抽獎中嘅機會又大增。

anniesiu2001 發表於 17-2-7 12:27
今年40網超多適齡學童,EDB公布各校嘅小一學額跟本不能作準,聽聞旅小今年9月會變回大班,學額會多出20多個 ...

好多家長pm我問旅小的事。有些問插班考什麼,看來連插班競爭都大;而kg家長就問選旅小的事,有不少因自行入不了而很失望,如果旅小變大班,那麼,大抽獎機會大了,很多家長一定好開心!

conniewktang 發表於 17-2-7 17:17
好多家長pm我問旅小的事。有些問插班考什麼,看來連插班競爭都大;而kg家長就問選旅小的事,有不少因自行 ...

其實早在我仔K1時(我仔現時P2),校友界已廣傳旅小在區內派位好,變了區內名校, 而且越做越好,現任校長和老師又真的很有心把學生教好。否則,我住新界區,又沒有校車,我仔就不會老遠都轉返來我母校。
去年我仔升小一,叩門後入讀所住區域的小學,整整後悔了一年沒選旅小(因那時沒有請工人,老人家接送,而小兒又是12月兼早產一個多月的超細B,當時入小一只5歲8個月,而考慮旅小沒有校車到家而選擇了離家近的學校,其實旅小的briefing我去過2年,係真的好心儀嘅學校),結果,種種原因,小二還是要轉回旅小,小兒符合插班旅小資格而感恩學校給予筆試機會,又幸好順利通過筆試而入讀,當時我和兒子都非常高興。如果我是K3家長,我一定會首選旅小,入讀後,我覺得學校的情況比用家描述的情況更好,我非常滿意!聽其他各級插班和小一叩門家長說,他們都非常滿意學校的學術與校風,老師教得好丶對學生好細心又好關顧學生。試過我仔返學落的士,我冇落車,他落車後要在馬路邊行幾步,恰巧副校長下車,見我仔在馬路邊,馬上拖著他手入學校,真係好細心,好照顧學生需要,始終細路年紀太細,關顧多些,家長會更放心。我仔試過發燒冇返幾日學,好返回校上課,班主仼會好關心問還是否要吃藥,提他按時吃藥,真係好關心學生。

flower9 發表於 17-2-8 09:55
係呀,我都覺得學校比想像中更好。開學不久,小朋友已很享受校園生活,對學校很有歸屬感,真係好感恩可以在 ...

你下學期插班呀?
我知小三好似都有一個,另外還有兩丶三個。家長都話學校好照顧插班生同家長,等小朋友快些適應學校。

flower9 發表於 17-2-8 09:55
係呀,我都覺得學校比想像中更好。開學不久,小朋友已很享受校園生活,對學校很有歸屬感,真係好感恩可以在 ...

聽插班生講,學校Net teacher教得生動有趣,學生好喜歡上英文堂。好學校先可以留得住啲Net teachers( Net teachers其實不憂做,大把學校缺外籍老師,而且又難請)旅小有2個Net teachers, 好似一個做了9年,一個做了13年。
另外,學校樂於接納家長的意見,好似早前有家長反映小朋友去洗手間沒有地方放小息袋,學校知悉後馬上於洗手間外面增設層架讓學生放小息袋,洗手間內還有梘液用(不是每間津小都有),學校做得很貼心,抵讚!

阿囡補習社嘅導師講,開平今年小六又有一個女生被港島直資聖保羅男女校取錄左,仲免曬一年學費。2月都未過,咁快已經有名校收。照睇開平學生都幾叻,年年都有學生去St. Paul co ed.

thyhma 發表於 17-2-15 19:11
阿囡補習社嘅導師講,開平今年小六又有一個女生被港島直資聖保羅男女校取錄左,仲免曬一年學費。2月都未過 ...

點解咁快就可以收中一生?

直資中學會一早搶收D優異生,等佢地簽約唔參加4月嘅統一派位。當然都要D學生面試表現叻,同過去取錄該校學生嘅成績好啦!阿囡話佢個班都有D同學進入協恩、喇沙second in..可能開平今年運動攞左好多獎。

thyhma 發表於 17-2-15 20:16
直資中學會一早搶收D優異生,等佢地簽約唔參加4月嘅統一派位。當然都要D學生面試表現叻,同過去取錄該校學 ...

Good news!

聽說小六學生有免費面試班訓練學生面試技巧,老師幫手教,老師除了教學有方,訓練面試技巧都好有方法,難怪學生表現越來越好,未到官津中學自行面試,學生已被直資名校取錄!學生的成績好全港排名前故然重要,但都要佢哋面試表現好,先會有好的直資中學收,尤其是直資名校,全港咁多人爭。

‹ 上一主題|下一主題