用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 九龍灣聖若瑟 vs 褔小
樓主: gigilee1209
go

SFA vs 九龍灣聖若瑟 vs 褔小 [複製鏈接]

回覆樓主:

我應該揀SFA因為學術方便好似好啲,無校車遺有自己送返學,培基近但要抽,唔知有無運,沙呂仲多人揀,機會仲微。

Felix223  add oil!!  發表於 16-11-25 17:01

gigilee1209 發表於 16-11-25 16:59
我應該揀SFA因為學術方便好似好啲,無校車遺有自己送返學,培基近但要抽,唔知有無運,沙呂仲多人揀,機會 ...

住火炭, 返kts aps會近些, good luck

回覆:SFA vs 九龍灣聖若瑟 vs 褔小

遠的,就搬家吧!

小曳人 發表於 16-11-25 06:19
住火炭?hold SFA 抽培基 or 沙呂,抽中讀津校!

沙呂for sure

回覆 judy 的帖子

👍🏻

小曳人 發表於 16-11-25 09:42
校主煩緊無校車嘛,如果講"好",咁沙呂絕對不比SFA"差"先,我對培基了解不多,只知91大熱之一,但培基最近 ...

我知有人沙呂唔要去aps...

樓主, 如 SFA, 九龍灣聖若瑟 同 褔建小學 3 間都收令朗, SFA 會是 3 間中學術最高, 升中最好的一間。

但如你大抽獎能入沙呂, 故事就要重新調整, 畢竟有呂明才中學做 BACKUP。而SFA 一定要再考中學。

3間中, 學術&BAND1生最高最多係SFA

回覆樓主:

我個人感覺SFA及聖若瑟比較注重學術

福附就注重活動式教學

我唸除左學術外, 最重要係考慮孩子的性格選學校,無謂錯配學校

(小兒去過聖若瑟面試,校長在禮堂講明佢間學校係極傳統的學校, 唔喜歡小朋友在課堂中時常舉手發問,因為會影響其他同學學習..

小兒讀K2時, 老師話佢成日舉手, 我估可能訓示過佢, 所以佢讀K2時,唔係咁開心

現時讀K3,佢個班主任又接受到我兒子發問, 所以我小朋友返學返得好開心..

由於我小朋友性格係喜歡探究及表達,及時常在課堂中發問問題,咁我知呢間學校雖然好好, 但佢的教學模式唔適合我小朋友)

ernestcwy 發表於 17-1-12 15:37

(小兒去過聖若瑟面試,校長在禮堂講明佢間學校係極傳統的學校, 唔喜歡小朋友在課堂中時常舉手發問,因為會影響其他同學學習..

唔係喎,我仔係每事問,經常十分主動舉手發問,老師好欣賞喎!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-1-12 17:38
唔係喎,我仔係每事問,經常十分主動舉手發問,老師好欣賞喎!

這是我親耳聽校長講的, 所以我第一時間就唸是否適合我小朋友(我並不是話這種模式唔好

至於老師上課點樣做及是否嚴格執行校長所講,我就無再考究了

ernestcwy 發表於 17-1-12 17:46

這是我親耳聽校長講的, 所以我第一時間就唸是否適合我小朋友(我並不是話這種模式唔好

至於老師上課點樣做 ...

我無法在此否定你講的說話,但下次若有機會當面見到郭校長,我一定
會問過明白,再係度向各位匯報。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-1-12 21:37
我無法在此否定你講的說話,但下次若有機會當面見到郭校長,我一定
會問過明白,再係度向各位匯報。

好的, 其實我並不是說校長這樣做唔好, 相反來說對某些小朋友是好的(例如我女兒), 但只是不適合我兒子的性格

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題