用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼幾問,希望現讀或有經驗爸媽慷慨解答,感激不盡! ...
樓主: BabyBookBu
go

民幼幾問,希望現讀或有經驗爸媽慷慨解答,感激不盡! [複製鏈接]

其實老師會打電話俾你,話你知小朋友係學校有乜問題。如果家長有問題,又可以打返學校搵老師,或者寫紙仔叫小朋友交俾老師。已家大部份都係雙職父母,唔使太擔心

回覆:Yatterman 的帖子

1. 請問其實能升民小有多少%呢?在它網頁話有85%上民小。是指小學位預留85%給民幼。定是85%的民幼能上民小?但坊間又話不其實不足85%,近年只有大概60%可以上民。

2. 另外,民小以甚麼去評核民幼能上民小呢?

3. k1 也有2至3樣工課?咁一般用多少時間能完成?

4. 民幼話好多閱讀報告要做,但他們也不懂寫字,甚樣做?是父母幫手做嗎!

5. 見EK話民幼會叫唔夠能自退學,是不是真的呢?小朋友會感受到壓力嗎?因見到很多負評。

6. 我最關心是老師是否有經驗,愛心和耐心教導。因一位好老師可以啟發小朋友,唔好可以埋没個小朋友。

謝謝你的詳細分享,讓我地一班希望為小朋友選擇一間好學校

Yatterman 發表於 16-11-21 18:14
回覆 BabyBookBu 的帖子

1)我仔今年K3, 有民小offer, 3年都無外補英文普通話, 只係常在家親子閱讀

好多謝你分享,有朋友說民幼課程較淺,而民小課程深,引致小朋友上到小學時會跟不上進度是真的嗎?

回覆 karenhlchan 的帖子

1. 請問其實能升民小有多少%呢?在它網頁話有85%上民小。是指小學位預留85%給民幼。定是85%的民幼能上民小?但坊間又話不其實不足85%,近年只有大概60%可以上民。

小學最少預留85%學位給幼稚園學生, 以今年為例小學7班, 一班40人, 即280的85%=238, 幼稚園10班,共330人,
238/330 = 72.12%, 計返係一班大約9人不能直升, 呢個係最低既%, 以我所知無咁多人升唔到, 另外有好多同學都會選擇其他私直小學或抽獎

2. 另外,民小以甚麼去評核民幼能上民小呢?

主要睇 K2 成績及表現, 一般跟到進度都不大問題, 另外就係上課時要留心同埋紀律.  還有一個因素我覺得都重要, 就係家長係咪緊張小朋友學習, 如果小朋友真係跟不上, 家長用什麼態度去面對

3. k1 也有2至3樣工課?咁一般用多少時間能完成?

K1的功課都好簡單, 15分鐘-半小時內應該可以完成.

4. 民幼話好多閱讀報告要做,但他們也不懂寫字,甚樣做?是父母幫手做嗎!

K1的閱讀報告只係要小朋友填顏色, 一個笑哈哈, 一個 upset 樣的面, 如果喜歡那本書就填笑哈哈,
K2就跟本書內容畫公仔或寫 3 個書內有的生字,
K3就會跟閱讀報告內的問題, 跟住畫畫或寫句子, 例如, 如果你係主角, 你會怎樣? 或者, 用書中5個生字造句? 又或者, 請你畫一個新的故事結局, 等等.

父母都要陪伴小朋友完成, 但數量其實隨意, 最後會跟全學期閱讀數量頒金銀銅獎,

5. 見EK話民幼會叫唔夠能自退學,是不是真的呢?小朋友會感受到壓力嗎?因見到很多負評。

我未聽說過有叫學生退學, 網上說的其實應該係老師覺得小朋友未必能升上小學, 在家長日預早給家長心理準備, 好讓家長儘早為小朋友安排其他小學面試.  幼稚園絶對不會叫小朋友退學的.

小朋友絶對無壓力, 他們上課係好開心的, 壓力只係家長會有
純粹個人意見, 民幼係好學校, 學生上課係好開心, 同學間感情好好, 學校又多活動, 功課適中, 唔會過深過多.  我睇過
某些負評係因為小朋友未能升上小學, 家長不滿意學校所至, 當然每位家長都愛錫自己兒女, 覺得學校無幫到小朋友, 但民生不是100%直升, 總有小朋友未能升民小, 遊戲規則一早講明都要接受.  

6. 我最關心是老師是否有經驗,愛心和耐心教導。因一位好老師可以啟發小朋友,唔好可以埋没個小朋友。

遇到的老師都好好的, 包括本地同net, 我仔3年來都係好喜歡d老師. 仲成日要畫畫送俾老師

Pingulau 發表於 16-12-20 11:03
好多謝你分享,有朋友說民幼課程較淺,而民小課程深,引致小朋友上到小學時會跟不上進度是真的嗎?
...
有人話淺有人話谷, 我又不覺得較淺, 我會用適中來形容, 當然可以再深D, 但太深又會俾人話谷架啦,

karenhlchan 發表於 16-12-15 10:07
1. 請問其實能升民小有多少%呢?在它網頁話有85%上民小。是指小學位預留85%給民幼。定是85%的民幼能上民小 ...

民生現在比學券時代功課量多了,課程都適中。
因為net 是班主任,與外國人溝通沒有問題。外出visit ,例如去supermarket ,net 都會去,又會拎著貨品問小朋友問題,我個小朋友都鍾意同外藉老師傾計,以3千幾蚊學費嚟講真係可遇不可求。
另一點,ms 可以培訓小朋友責任感,大部分通知都是口傳,例如明天帶環保袋,明天不用帶茶點,老師不會寫手冊,只靠小朋友轉述,K1小朋友也可以做到呢!
小朋友壓力不大,只是家長壓力大罷了!

回覆:lotteyi 的帖子

多謝你的回覆?請問點解話只是家長壓力大呢?

karenhlchan 發表於 16-12-25 01:38

因為家長成日擔心小朋友升唔到小學,小朋友只係日日返學校玩,點會有壓力

karenhlchan 發表於 16-12-25 01:38

因為家長成日擔心小朋友升唔到小學,而小朋友只係日日返學校玩,點會有壓力

謝謝您們慷慨的回答~
無論能否升上民小,相信小朋友在民生會有最少3年的快樂的時光。

看過很多不同學校的評語,看來「谷」或「唔谷」見仁見智。的確會有小朋友學習上好易「入腦」,有的不是讀教科書的材料(可向其他方面發展,一樣能成才)。

回覆 angela0228 的帖子

有事老師會打比你,我們也是雙職,你有問題亦可留言校務處,老師放學會覆的。

回覆 Yatterman 的帖子

民幼通常揀唔會成日傾計既小朋友,最好坐得定,可以正常明白老師講咩既小朋友上民小,我見今年好多因為平時上堂唔專心成日比老師話傾計,或者係老師覺得佢跟唔上,個D就入唔到民小。
‹ 上一主題|下一主題