用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cambridge interview
樓主: Lower_Primary
go

Cambridge interview  

Lower_Primary 發表於 16-12-7 23:10
考 academic 嘢係正路,我小朋友 email 有提及,莫非妳囡囡無準備。

點解咁黑仔,連火車都取消。 ...
係我無知啫,因為之前睇到其他網上資訊話唔會考academic嘅嘢,反而㑹問妙想天開嘅問題,觀察學生應對同思路。我囡當然冇我咁豬,佢有準備。

Lower_Primary  囡囡真係叻   發表於 16-12-8 21:04

回覆 connie_tam 的帖子

多謝!

Lower_Primary 發表於 16-12-6 16:31
SaSaMummy, WeiSB, etoile, yfchanMa, connie_tam,

妳哋小朋友 ready 未?我小朋友喺 campus 住咗兩晚。
阿囝昨天放學後出發到達Cambridge 附近間青年旅館, settle down已是晚上八點幾,本打算着他在旅館餐廳食晚飯先,他居然話出發前自己在宿舍煮飯食了才出發的 (煲個飯、煮隻雞蛋就一餐)。放下隨身物品後,他話出去探路, 預計下由旅館步行到College要多少時間,返回旅館已十點。今日他會有兩節面試&written test。

etoile  叻仔!加油!  發表於 16-12-10 00:01
Lower_Primary    發表於 16-12-9 19:56
ABC-DAD  Nice handling!  Cherish every moment at every stage of his trip.  發表於 16-12-9 15:05
梁太2010    發表於 16-12-9 12:33

阿仔昨日in完,話好難唔識答,唔得果隻!
所以已經同佢講讀邊間U我地都喜歡。

盡力而為就ok. 面試只係一個經歷。大家加油考好A level 💪🏻💪🏻

回覆 SaSaMummy 的帖子

同意呀!我同阿仔都係咁講,仲同佢加油打氣。

oxbridge interviews 出名 "push you to the limit",佢地用意唔係考學生識唔識,而係想睇清楚了解遇到唔識時學生的反應,是否適合佢地既 tutorial/ supervision system,所以出到黎覺得好深唔識答係好正常的事,大家不必過於介懷。

小女interview後不想讀Cambridge,她說不是interview有問題,而是覺得環境不好。原先open day的宿舍是很好,但實在地住上一晚普通的宿舍,覺得十分「破舊」,她不願住上六年。想問一問各位的小朋友,有沒有相同的問題?本人覺得不是大問題,但不知和小女是否有代溝!!

Choisumwong 發表於 16-12-12 19:52

Deleted

Choisumwong 發表於 16-12-12 19:52
小女interview後不想讀Cambridge,她說不是interview有問題,而是覺得環境不好。原先open day的宿舍是很好 ...

請問你囡囡邊個 college?

etoile 發表於 16-12-12 20:12
邊個college?我囡揀Fitzwilliam college就係因為個宿舍新!

D 人話揀college 有策略?會影響「入選」機會?

Choisumwong  同意有影響。  發表於 16-12-12 22:05

回覆 Lower_Primary 的帖子

她𢵧了Downing。

Choisumwong 發表於 16-12-12 22:02

她𢵧了Downing。
阿仔都是報Downing, 佢無機會可先體驗College 嘅宿舍,因他現人在英國讀書,所以去interview 時College 不會有宿位提供給阿仔。  不過一切言之過早,收阿仔先算!

回覆 yfchanMa 的帖子

我個女比較注重生活環境,可能男仔就沒有這問題。她上個暑假也投訴HKU啲宿舍舊,真沒她辨法!

Choisumwong 發表於 16-12-12 23:10

我個女比較注重生活環境,可能男仔就沒有這問題。她上個暑假也投訴HKU啲宿舍舊,真 ...
雖然聽落有點像大小姐, 但讀書是她,住也是她本人,如果我係你,最終還是由她決定,免得日後有藉口埋怨,理由是專重她意見而已。

我同意你的意見,其實我也很開明。小女今年就快成年,獨立,有主見是應該的。她選擇出國留學,讀女校,讀她想讀的書,過她想過的生活。

Choisumwong 發表於 16-12-12 22:02

她𢵧了Downing。

我小朋友選 emmanual,佢有提及非常破舊,尤其是洗手間,更甚的是有部份 college building 內無洗手間,晚間要走到外面去;考試當日喺 lecture hall 只有凳,並無檯,點考?一人派一塊木板放喺大腿上寫。以上她只作 fun fact 黎講,並唔係佢選校的條件。

yfchanMa 發表於 16-12-12 22:51
阿仔都是報Downing, 佢無機會可先體驗College 嘅宿舍,因他現人在英國讀書,所以去interview 時College 不 ...
我囡都係響英國讀緊,但係有得住。會唔會你仔仔學校近Cambridge又唔係一早interview,所以冇得住?

Ruby1219 發表於 16-12-12 20:31
D 人話揀college 有策略?會影響「入選」機會?
聽聞如此,實際係點就唔清楚。

etoile 發表於 16-12-13 19:49
我囡都係響英國讀緊,但係有得住。會唔會你仔仔學校近Cambridge又唔係一早interview,所以冇得住? ...
可能間間College都唔同, Downing覆呀仔話:如果預計考生由住嘅地方去Cambridge係可以即日來回嘅,就不能提供住宿。好彩揾到間又平又企理嘅青年旅館响附近, 行去都係20分鐘就唔使愁。

etoile  IC.  發表於 16-12-13 20:03