用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大坑真光
go

大坑真光

今天參觀完,感覺良好,地方大,資源充足
Dse有81.6%(120人有九十几人)升讀本地大學,
好似好適合一些bank1中尾學生唔錯嘅選擇

回覆:大坑真光

咁知唔知油麻地真光又如何?誇區難入嗎?

王家爸爸  兩間都很好   發表於 16-11-23 14:02

come-on-baby 發表於 16-11-20 03:06
今天參觀完,感覺良好,地方大,資源充足
Dse有81.6%(120人有九十几人)升讀本地大學,
好似好適合一些ban ...

不過校長講野都幾悶反而啲同學都幾醒,隨便問一個都好helpful!

大坑真光環境同設施都十分吸引,自給自足,你睇吓資源館就已經是賣點,圖書館是依照大學圖書館來設計,一樓用了兩個課室打通,用作電腦室,仲要係i-pad,家政室都好大,仲有室內受泳池。
雖校長講野好悶,不過佢絕對是一個好校長。不過真光缺點好像在各項公開比賽上,成績不太突出,或者這樣說:學校沒有特別專長。

單講課外活動可能真係冇專長,但另一方面可解讀為平均,如果你想小朋友課外活動有突出成績,大坑真光未必滿足到你,但個人意見……上到中學應該以學習為先,加上老師真的很用心教,電子學習也是先導者,所以大坑真光學生的成績係唔差的!

差不多十個人爭一個位band1尾係咪機會不大喇

因為坑小成績也不弱,計全港性band 1 學生接近2/3  學生,屬灣仔band 1 接近1/2   (2年前) ,絕大部份學生conduct grade 也很好,所以就算考過百名,某小西灣直資中學也收咗好多真小學生……

至於點揀,如果係灣仔區屬band 1,你未必想揀真光做首選,如果係band 2, 你又會驚派唔到,所以好難講……

CAC 發表於 16-11-20 21:57
至於點揀,如果係灣仔區屬band 1,你未必想揀真光做首選,如果係band 2, 你又會驚派唔到,所以好難講…… ...

咁如果好想入坑真,甲一乙一都填坑真咪好大機會⋯可惜我唔係灣仔區
另外想問中西區既banding 係咪差不多?

happy105 發表於 16-11-23 13:17
咁如果好想份坑真甲一乙一都填坑真咪好大機會⋯可惜我唔係灣仔區
另外想問中西區既banding 係咪差 ...
坑真近年都收到B2生 ~~~

mcl203 發表於 16-11-23 13:21
坑真近年都收到B2生 ~~~
大抽獎入

王家爸爸 發表於 16-11-23 14:03
大抽獎入

大抽獎入係咪表示佢位多過band 1生揀佢?如果屬band 1 C生,甲一係咪應該填坑真合適過英華女校呢!
其實我好希望阿女入到英華女校,但考慮到個個都咁勁,到時佢咪考第尾,咁就真係追得到也未必好!反而如果真光我相信佢應該跟得上既,可惜中西區得幾個位,咁太冒險!
其實我唔明英華女校大抽獎無理由抽唔到啲band 1 尾架,但問親個個都話小學果陣考頭幾名既!

王家爸爸  應該唔多  發表於 16-11-24 09:15
SingMom  咁係你識D人層面唔夠廣.  發表於 16-11-23 21:59

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-11-23+14:03+ 大

原帖由 happy105 於 16-11-23 發表

大抽獎入係咪表示佢位多過band 1生揀佢?如果屬band 1 C生 ...
灣仔B1女生位係多過B1生好多,區內又強弱校懸殊,又多B1女校,變成真光咁好既中學,都被冷待成B1女生保險線。

你放真光係甲1/2都係作用唔大,始終甲部全港去抽,機會好細。

中西區若想穩陣,放乙1聖嘉勒應係大機會,乙1放真光係偷雞,若肯定係B1生,乙1放真光,乙2放聖嘉勒都仲算穩陣,始終聖嘉勒都收到B2生,亦算係中西區女生保險線,中西區都係利女生~~~

王家爸爸    發表於 16-11-24 09:24

mcl203 發表於 16-11-23 21:51
灣仔B1女生位係多過B1生好多,區內又強弱校懸殊,又多B1女校,變成真光咁好既中學,都被冷待成B1女生保險線 ...
英華女有成八十幾個位比中西區, 乙一唔搏英華女就真係搵自己笨.

好難決擇
心好想揀小白菜, 但又驚官校到去唔夠班,
參觀完真光又覺ok,比着你地,會不會只揀名牌,不睇能力?
參觀完小白菜和跑馬地聖保祿,見埋老師再作決定

happy105 發表於 16-11-23 19:42

大抽獎入係咪表示佢位多過band 1生揀佢?如果屬band 1 C生 ...
我估英華女校大抽獎一定有收到Band 1 尾,但係唔多,原因係:
首先,自行一定係B1A(差極都係B1B)。
第二,大抽獎時,因為唔少B1C家長好似你咁諗,唔敢試佢。由於位唔多(只有中西區七十幾個,深水埔更只有幾個),B1A、B1B選佢既人多,所以學校收到B1C既機會唔大。

mcl203 發表於 16-11-23 21:51
灣仔B1女生位係多過B1生好多,區內又強弱校懸殊,又多B1女校,變成真光咁好既中學,都被冷待成B1女生保險線 ...
聖嘉勒好似真光,因為區內B1女生位多過B1女生,區內學校一樣係強弱懸殊,所以同真光一樣,聖嘉勒咁好既中學都被冷待成B1女生既保險線。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-23+21:51+灣仔B

原帖由 王家爸爸 於 16-11-24 發表
聖嘉勒好似真光,因為區內B1女生位多過B1女生,區內學校一樣係強弱懸殊,所以同真光一樣,聖嘉勒咁好既中學 ...
若係我,認為英華太勁唔去搏,就乙1聖嘉勒搞定收工,位多,又差唔過真光 ~~~

借位請教~ 「東區既嘉諾撒書院」, 是否跟「中西區既聖嘉勒」 & 「灣仔區既真光」情況類同呢? 因我奇怪東區既嘉諾撒書院又係喺區內似乎唔太受歡迎。謝謝!

引用:借位請教~+「東區既嘉諾撒書院」,+是否跟「

原帖由 ILoveCinderella 於 16-11-24 發表

借位請教~ 「東區既嘉諾撒書院」, 是否跟「中西區 ...
唔同,東區雖然位多,但女校相比下唔算多,區大,小學強弱分別唔算極端, 無出現咁多B1A/B直屬小學取去高%B1位~~~