用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大坑真光
樓主: come-on-baby
go

大坑真光

回覆:mcl203 的帖子

東區嘉諾撤 係似 灣仔SKHTSK, 唔係唔好,只係坊間banding唔夠他校高,自然歡迎度略低~~~

回覆 ILoveCinderella 的帖子

自行想考嘉諾撤書院VS坑真VS聖保祿中學, 點選?

mcl203 發表於 16-11-24 13:34
東區嘉諾撤 係似 灣仔SKHTSK, 唔係唔好,只係坊間banding唔夠他校高,自然歡迎度略低~~~

...

我一直都以為嘉諾撒書院係Band 1B,但聽過有人話佢只屬Band 1C - 2A?

王家爸爸  又唔會係2A  發表於 16-11-24 14:44

王家爸爸 發表於 16-11-24 09:25
聖嘉勒好似真光,因為區內B1女生位多過B1女生,區內學校一樣係強弱懸殊,所以同真光一樣,聖嘉勒咁好既中學 ...

St Clare 過兩年,小學部會多番好多自己小學生想升上去。

情況會唔會唔同?

王家爸爸  真光情況類似  發表於 16-11-24 14:43

christy2011 發表於 16-11-24 13:51

聖保祿中學似乎應比另外兩間看高一線,要視乎你囡囡成績屬Band 1A/ B/ C?

ILoveCinderella 發表於 16-11-24 14:08
我一直都以為嘉諾撒書院係Band 1B,但聽過有人話佢只屬Band 1C - 2A?
你地都吼住BPS啦.....WC女校無咁嚴重....甚或唔多會報 ~~~

mykate 發表於 16-11-24 14:08
St Clare 過兩年,小學部會多番好多自己小學生想升上去。

情況會唔會唔同?
有影向啦....始終少左幾拾個位
除非...SC 多左既學生....係大比例係B1生...會減輕影向 ~~~

mcl203 發表於 16-11-24 14:15
有影向啦....始終少左幾拾個位
除非...SC 多左既學生....係大比例係B1生...會減輕影向 ~~~
...

如果係兩年後的 St Clare's band 1 學生,應該放棄直屬位去抽英華?

Or 自行英華,乙一就留守好d?

christy2011 發表於 16-11-24 13:51

CC 和 TL 係联繫...睇番佢地派位...收小學部學生人數係高於联繫位
不明朗係 唔知該些位 CC 和 TL 係用自行位去收...若係用自行位多...就自然街外生機會細左

SPSS 歡迎度高D...理應自行要求高D....反為統一機會又未必係表面咁細~~~

mykate 發表於 16-11-24 14:22
如果係兩年後的 St Clare's band 1 學生,應該放棄直屬位去抽英華?

Or 自行英華,乙一就留守好d?
最務實係...2年後先算....睇成績

又咁講....成績好既....自行全搏他校都應收左....放唔放乙1就真係自行決定...始終本區競爭大左
往績SC自行率係好既...自行失敗既情况下...真係要自己諗點放 ~~~

mcl203 發表於 16-11-24 14:28
最務實係...2年後先算....睇成績

又咁講....成績好既....自行全搏他校都應收左....放唔放乙1就真係自行決 ...

Yes. Thx thx

謝謝 mcl203 & 王家爸爸!

自己1B尾成績, 官塘區小學, 每年學校都有人自行入聖保祿同嘉諾撤, 前者比較多...
坑真就無人自行過...

christy2011 發表於 16-11-24 15:40

自己1B尾成績, 官塘區小學, 每年學校都有人自行入聖保祿同嘉諾撤, 前者比較 ...
誇到區自行入...我估跟往績穩陣D...始終中學都係睇track record...有偏好 ~~~

christy2011 發表於 16-11-24 15:40

自己1B尾成績, 官塘區小學, 每年學校都有人自行入聖保祿同嘉諾撤, 前者比較 ...

個人認為Band 1B尾, 自行聖保祿, 機會可能會較微. 但亦可一試!

可考慮試下~ 自行(1)聖保祿 & (2)嘉諾撒丫?