用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00
樓主: littlestarccm
go

對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00   [複製鏈接]

yanpiglet 發表於 16-11-22 01:34
唔好意思,想解釋下。

其實作為家長如何用正面既態度幫助小朋友克服困難都好重要,而且幫助佢地克服困難係 ...

同意

坦白,對校長既回應感到失望

原本兩間真光係我第一志願,去完個簡介會真係大打折扣,堅真校長present skills好唔掂,不過個人好友善親切

口裡說不 身體卻最誠實

回覆:yanpiglet 的帖子

timothy_mto 發表於 16-11-22 08:32
口裡說不 身體卻最誠實

yanpiglet 發表於 16-11-22 01:34
唔好意思,想解釋下。

其實作為家長如何用正面既態度幫助小朋友克服困難都好重要,而且幫助佢地克服困難係 ...
Good point!!!

dreamdream081 發表於 16-11-22 09:16
Good point!!!
正面思想也是教育重要一節

千語mami 發表於 16-11-20 21:31
如果你驚鬼,你媽媽想你克服,日日逼你夜晚去鬼屋過夜,咁你覺得你會唔會因為咁而克服到? k1小朋友,如果 ...
所以用見鬼去比喻真有些離地了

說實話,我女兒一見外國人尤其金髮的必喊,不用說上課了,所以坑真校長講的情況也有機會發生。

其實人夾人,我對真光印象非常好。女兒讀堅真,大兒子以前讀根德,兩種不同學校都睇驗過。過往重學術,現在讀過開心幼稚園,又有另一番睇會。真光幼稚園重的是幼兒學前發展,感覺是用15年去培養小朋友,所以起步不重學術,而這些正是我以往overlooked咗的東西,在升小以後極有用的內在能力。

不過如真小不心中杯茶,就不如在外找重學術的學校,打好底子。

回覆 千語mami 的帖子

其實參加免費計畫不等如不可以請Net,只是Net不能包括在資助金額,而又要視乎師生比例,新計畫下師比例是1:11,而以堅真為例,現在師生比例是1:7-8。那如果學校繼續請同樣人數老師,多出來的名額也沒有資助。所以如果參加新計畫,學校就要降低師生比例,也不能請net。所以反而冇咗現在師資咁好。

當然是聽完简介會更清楚如何選擇,需说重品得教育但好多學校也重德育。聽完校長的話,最怕女兒日後同我講外國人藍眼睛會驚驚,因老師講一句勝過父母講十句,小朋友分析力不高時老師很重要。

回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

我記得K1有教白皮膚,黄皮膚,黑皮膚都係天父既兒女,詳細內容唔清楚,我見仔仔同同學好接受外國人,從來冇聽過佢地驚同歧視,相信校長一時解釋唔好,唔係學校方針。
我覺得喺真光時對學校每一位職員都好專業,放心交比佢地每一位,甚至提供資源教家長育兒方法,確保每位小朋友都健康快樂,單單禮貌每日上學老師職員都喺門口一字排開逐個笑笑口同你講早晨,全部學生都好開心好有禮貌,係一間好有愛既幼稚園,呢啲絕對不能用錢衡量

adrio  、  發表於 16-11-24 10:07
chuichuiyuiyui    發表於 16-11-22 20:15

申利:真光用家,黎緊第二個都一樣想佢反真光.我自己對學術要求不高,鐘意真光原因係個人行為,價值覲,品德,德育上真光教得好,而依幾樣野正正係現今香港缺乏既.

我個囡無上校外英文班,但日日同工人姐姐(黎左4個月)英文溝通,重教細佬佢上堂教既英文.學校同睇醫生一樣.要夾.

回覆 dorakoey 的帖子

同意。校長老師又不會刻意說金髮藍眼睛的外國人與中國人不能相處的,校長或許只是擧例,有人buy,有人不同意,好正常。
如果要小朋友去刻服,也有很多渠道,不過我女兒以前上了一年多外國人的play group,用了很多方法也未能刻服,甚至說以後不到那裏上堂😅。所以不同的小朋友有不同特質,我選擇尊重,或許大一點會好些,急也急不來。

都係嗰句,選校是個配對的過程,沒最好,只有最適合。

引用:簡介會應該安排報名前 咁聽完覺得吾適合就

原帖由 penguin8 於 16-11-22 發表
簡介會應該安排報名前
咁聽完覺得吾適合就吾洗報
認同

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-20+21:31+如

原帖由 littlestarccm 於 16-11-22 發表
所以用見鬼去比喻真有些離地了
係,所以我冇回應依個比喻。😅

外國人都係社會上會接觸到既人,但鬼,touchwood我冇陰陽眼。

引用:我記得K1有教白皮膚,黄皮膚,黑皮膚都係天

原帖由 dorakoey 於 16-11-22 發表
我記得K1有教白皮膚,黄皮膚,黑皮膚都係天父既兒女,詳細內容唔清楚,我見仔仔同同學好接受外國人,從來冇 ...
咁我寧願校長只係一時解釋唔好,因為個答案其實好牽強,可能佢冇諗過有人會咁問。

引用:回覆+dorakoey+的帖子 同意。校長老師又不

原帖由 MosesMa 於 16-11-22 發表
回覆 dorakoey 的帖子

同意。校長老師又不會刻意說金髮藍眼睛的外國人與中國人不能相處的,校長或許只是擧 ...
“選校是個配對的過程,沒最好,只有最適合。”

同意🖒

選幼稚園,唔好只單著重有冇英普Net、多唔多英普時間,老師嘅教學經驗都好重要。冇錯,有D幼稚園參加了免費計劃之後,仍然有好多、甚至乎多咗Net時間,但大家要睇埋老師嘅資歷、教學經驗!我見頗多幼稚園,多net、多英普時間、語境好、net班主任,但大多是好green嘅老師。我唔係話green嘅老師一定唔好,好多新老師也很有愛心,但始終教幼兒,個人覺得老師嘅經驗好重要。如果要學英文、普通話,我寧願出去外補,因為幼稚園階段始終係學習自理、群性發展、徳育嘅,幼稚園唔係補習社。

引用:Quote:原帖由+dorakoey+於+16-11-22+發表我

原帖由 yanpiglet 於 16-11-22 發表
咁我寧願校長只係一時解釋唔好,因為個答案其實好牽強,可能佢冇諗過有人會咁問。

...
Freudian slip, shows what she's truly thinking.

yanpiglet 發表於 16-11-22 13:27

...
非常認同,可能坑真太多人選,校長可能想減少d支持者,等老師團隊在面試時不用太申苦去選學生
‹ 上一主題|下一主題