用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00
樓主: littlestarccm
go

對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00   [複製鏈接]

一知道無資助我就無報,始終唔係直升,我無咁多錢外補語言… 我有報九真,不過新校,有offer 都要再諗諗。

兩間真光咁多人捧場,點知d 校長咁講野
我都唔鍾意教到d 小朋友咁服從,大人唔係啱晒嘅… 合唔合理要自己思考…

千語mami 發表於 16-11-20 22:32
沒有猜測,純分享事實,因為我理解的是免費幼稚園計劃並不支援學校聘請NET, 因此如果學校要繼續有NET, 照理 ...

迦南參加左都好多net

引用:一知道無資助我就無報,始終唔係直升,我無

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-20+22:32+ 沒

原帖由 Chan343 於 16-11-20 發表
迦南參加左都好多net
咁真係唔清楚

回覆 千語mami 的帖子

更正:聖心是有net的

引用:Quote:原帖由+maxifoxy+於+16-11-20+發表一

原帖由 penguin8 於 16-11-21 發表
好多人報因為其實啲人冇去深入研究
其實簡介會作用就係咁,有d關於學校更仔細既野喺網上係搵唔到,就算喺ek有人講都未必完全正確,咁唔報名就去唔到聽簡介會,其實聽完覺得真係適合就繼續in,唔適合就放棄留比其他小朋友,就係咁簡單。
所以某位講到咁激動同埋有小小扭曲我原意我都不太想回應,因為我唔係太鍾意拗撬,其實大家分享意見姐,某位何需太激動😊

Chan343 發表於 16-11-20 21:41
點解佢唔join 優質教育姐,好多人好失望

好多學校唔join既原因,其中一部份係佢地有好多好好資歷同學歷既老師,人工相對較高,咁亦係好合理的,參加左之後成盤數要睇過哂,幼師無薪級表,對歷史較耐,比較多年資高老師既學校係較唔公平,所以有好多都因為咁既原因無join(當然也不是唯一原因)

引用:Quote:原帖由+penguin8+於+16-11-21+發表好

講真,2場真光簡介會後,的確有d地方令我O咀

但利申,1間已in,另一間亦會去in

因為我覺得2歲小朋友都有直覺,佢喜歡o既學校,佢會做得好d

我不想因我個人感覺影響佢o既機會

堅真唔收佢,我又覺得未必o岩佢,咁就無怨無悔啦

不過坑真有個大campus,真係好吸引

如果我個女in到又無更好offer,咁我同佢出去補英文啦,反正入邊一間都會同佢再補英文

不過其實我有個迦南offer做backup,忽然發覺原來佢語境算好,如果另外有心儀o既收,唔知點好

哈哈,不過有先算

不好意思,我指的是就算人家幼稚園參加了政府個計劃,下年仲有冇NET, 是否租地方⋯等.也請不用估估下。我想EK可以有多些真實資訊而不是將聽說回來的在EK 討論,如果吾係嚇親好多現任家長。我知你是真光人,所以知真幼資料,我無惡意地提醒你,希望你明^o^

引用:回覆+千語mami+的帖子 不好意思,我指的是

原帖由 rinarina 於 16-11-21 發表

不好意思,我指的是就算人家幼稚園參加了政府個計劃,下年仲有冇NET, 是否租地方⋯ ...
唔好誤會,我只是比較喜歡龍校,所以每間也有留意吧了,我知你孩子可能是聖心,所以提及聖心令你神經緊張,其實我也喜歡聖心,只是沒有朋友在讀,所以真的不太清楚,如有冒犯,真的抱歉。

吾好話人神經緊張啦,你諗多左!同是真光人呀。我係想溫馨提示不要猜別校有什麼。已經有有現任家長睇完你個post 問緊聖心是否下年無NET

回覆:rinarina 的帖子

🖒

回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

真實資訊好重要 ,例如課程內容好多喺學校網上係睇唔到,好靠現任用家分享或者透過簡介會去了解。
所以如果對某些學校唔太肯定既資訊,無謂講到咁肯定,人地唔識或者唔知睇到會擔憂的。

千語mami 發表於 16-11-20 21:19
各位,請留意以下幾個重點:
1. 坑真唔係1星期只有35mins英文堂,佢地係一星期35 mins NET, 但每日老師都會 ...

Very well said! I share the same thoughts!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

adrio  xx3  發表於 16-11-24 10:03

千語mami 發表於 16-11-20 21:31
如果你驚鬼,你媽媽想你克服,日日逼你夜晚去鬼屋過夜,咁你覺得你會唔會因為咁而克服到? k1小朋友,如果 ...

我女都好怕外國人,我唔會迫佢,嚇怕左佢反而有陰影,其實對佢日後心理影響好大,呢點做父母係唔可以忽視!

zmw1031 發表於 16-11-20 13:06
人家九真復辦嘅幼稚園就好重視英文,雙班主任其中一個係net,日日都有英文教學環節,都係收4900蚊,比坑真 ...

你有去聽九真講座?你在哪得知九真會著重英文科&會有一個net做班主任?

女仔在真光可以培養到有好好的德育。之前讀開英普私幼,私幼好free,好語境,但品行執得無咁正。之前担心唔洗買書無咩學術,但原來課堂課程豐富,好多家校event功課,由淺入深。

利申:真光用家

oshirley626o 發表於 16-11-21 15:49
你有去聽九真講座?你在哪得知九真會著重英文科&會有一個net做班主任?
...

報紙都有賣啦,你可以上網搜下新聞d訪問,九真小都有連繫講d簡單介紹。九真校長講到明係為銜接英小

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-20+21:31+ 如

原帖由 helendanza 於 16-11-21 發表
我女都好怕外國人,我唔會迫佢,嚇怕左佢反而有陰影,其實對佢日後心理影響好大,呢點做父母係唔可以忽視 ...
唔好意思,想解釋下。

其實作為家長如何用正面既態度幫助小朋友克服困難都好重要,而且幫助佢地克服困難係唔使用迫,要用迫已經唔係叫正面既態度,都唔係叫做幫助喇。

等於佢地跌低,你會用咩方法同正面態度令佢地識自己起身而唔會喊。

先唔講外國人,如果小朋友係好小見人,一見到其他街外人什至小見既親戚就喊,一定要痴住日常照顧者,咁做家長都會用其他方法令小朋友冇咁怕生保掛,例如番playgroup、落多d公園玩、多d群體生活,等佢見多d人。
咁樣又係唔係迫呢?

純分享,只係想帶出正面態度既教導好重要。

唔想離晒題,再講落去就變左育兒post。

最後希望有人能夠尊重其他人既想法,意願同意見,尊重都係品德黎,好想大家可以溫和d。

講多次喇,學校簡介會既作用就係比報左名既家長能夠深入了解,聽完覺得適合就去面試,覺得唔適合就將機會比其他小朋友。

hppa  fair comment  發表於 16-11-24 12:00
‹ 上一主題|下一主題